İstiska

Aralık ayı da bitmek üzere, Allah’ın rahmetinden hala haber yok. Beklenen yağış bir türlü gelmiyor. Başta geçimini topraktan sağlayanlar olmak üzere tüm vatandaşlar yaşanan kuraklıktan oldukça tedirgin. Büyükler; ‘Toprak suya doymadı. Tohumlar yeterince çimlenmedi’ diyerek kaygılarını dile getiriyorlar.

Eskiden bu gibi hallerde özellikle Cuma günleri (Cuma namazı öncesi) imam efendiler tarafından yağmur duası yaptırılırdı. Nedense şimdilerde yapılmıyor. Sebep, internetten erişilen hava tahminleri olsa gerek. Tahminler nerdeyse yüzde yüz doğru çıkıyor. Beş günlük, on günlük ve on beş günlük hava tahminlerinde ise maalesef yağış görülmüyor. Hal böyle iken hangi hoca efendi cemaatine yağmur duası yaptırabilir ki?

Din İşleri Yüksek Kurulunun Web sitesine girip ‘yağmur duası nedir? Nasıl yapılmalıdır?’ başlıklı yazıyı okuyorum. Yazı aynen şöyle; “ Kuraklık dönemlerinde yağmur yağması için yapılan duaya yağmur duası (istiskâ) denir. Yağmur duası yapılacağı zaman, üç gün peş peşe cemaatle birlikte yerleşim yeri dışına çıkıp dua yapmak müstehaptır. Duadan önce fakirlere sadaka verilmesi, herkesin günahlarından tövbe ve istiğfar etmesi, küs olanların barışması uygun olur. Yağmur duasına giderken mütevazı ve boynu bükük bir durumda olmak, ihtiyarları ve çocukları, yavrularıyla birlikte hayvanları da götürmek müstehaptır (Zeylaî, Tebyîn, I, 231). Yağmur duasında kıbleye dönülür, imam ayakta ellerini yukarıya kaldırarak dua eder; cemaat de oturduğu yerde ellerini kaldırarak “âmin” der (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 169). Ebû Hanîfe’ye göre yağmur duasında kılınacak sünnet bir namaz yoktur. Ancak, cemaatin ayrı ayrı namaz kılması caizdir. İmam Ebû Yûsuf ve İmam Muhammed’e göre ise, bayram namazı gibi iki rekât cemaatle namaz kılmak menduptur. Yağmur duasında, ezan okunmaz, kâmet getirilmez, zevâid tekbirleri alınmaz. Namazdan sonra hutbe okunur. Hutbe bitince imam insanlara arkasını döner, hep beraber kıbleye yönelerek dua ve istiğfar ederek yağmur talep ederler (Kâsânî, Bedâi‘, I, 282-284). Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelî mezheplerinde ise, yağmur duasında bayram namazı gibi zevâid tekbirleri getirilerek cemaatle kılınan iki rekâtlık bir namaz ve hutbe vardır (Nevevî, el-Mecmû’, V, 74; İbn Kudâme, el-Muğnî, III, 338-339; Cezîrî, el-Mezâhibü’l-erbe‘a, I, 325).”

Yağmur dualarından sonra yağmurun yağıp yağmadığı bu konuda basında yer alan haber olup olmadığına bakıyorum. Konuyla ilgili onlarca haber buluyorum. İşte onlardan bir kaçı;

(

(

Uşak’ta da yarım saat aralıksız yağan sağanak hayatı zorlaştırdı.  Yağmur yüzünden Uşak-İzmir Karayolu’nun bazı kesimlerinde ulaşımda aksama oldu.”

Cemaat ile yapılan yağmur dualarından sonra yağmur yağması ile ilgili bu ve benzeri birçok haber var. Oralarda ağzı dualı kardeşlerimizin bulunduğu gibi buralarda da ağzı dualı yüzlerce kardeşimiz var. Hava tahmin raporları ne derse desin en kısa sürede, Din İşleri Yüksek Kurulunun web sitesinde yayınladığı şekliyle bir yağmur duası yapılmalıdır. Rabbimden rahmet ve bereket anlamına gelen ‘yağmur’ istenmelidir.

Hiç şüphe yok ki Rabbim duaları kabul edendir…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih Erdoğan Arşivi