Fatih Erdoğan
Tok açın halinden ne anlar…
Aslen Karslı olan Öğretmen ve Ozan Seyfet Bozçalı bir şiirinde nakarat olarak; ‘Tok açın halinden ne anlar’ atasözünü kullanmış. Şiir şu dörtlükle başlıyor:
Giyim kuşamına bakıp aldanma,
İnsanın halinden insan ne anlar,
Yaşamı boyunca bencil davranan,
Tok insan açın halinden ne anlar...
Tok açın halinden vallahi de billahi de anlamıyor. Ülkeyi idare edenlerde, idareye talip olanlarda fakir fukaranın yarasına merhem olamıyor… İktidar, bardağın dolu tarafındakilere bakarak cumhura lale devrini yaşattığını zannederek fakir fukarayla dalga geçmeye devam ediyor.
Maalesef ‘gelen gün giden günden beter geliyor.’ İşsizlik sürekli artıyor. Fakir fukaranın adını da sanın da unuttuğu ne kadar kıymetli kâğıt ve maden varsa (dolar, altın, borsa gibi) hepsi birden yükseliyor. Altının gramının 307 lirayı, çeyrek altının 500 lirayı, Doların ise 6 lirayı çoktan geçtiği söyleniyor.
Mizah ustası değil ama işlerinin sürekli kötüye gitmesi sebebiyle burnundan soluyan bir esnaf arkadaşım diyor ki; şükür bu kadar yükselenlerin yanında düşenlerde var ama her şeyi yükselmeye alışmış olan iktidar ve yandaşları vatandaşın ‘alım gücünü, yaşam kalitesini’ düşürdük diyemiyor. ‘Komşusu açken tok yatanlar bizden değildir’ hadisi şerifine rağmen maalesef tok insanlar(İktidardakiler) ne yazık ki sayıları on milyonları bulan açların halinden hiç mi hiç anlamıyorlar… Keşke onun bunun ‘ayağı’ ile ilgilenme yerine vatandaşın dertleriyle ilgilenseler.
Kurtuluş veya Çete Bayramı
Kahramanmaraşlılar 12 Şubat günü düşman işgalinden kurtuluşlarını kutlarlar. Bir başka deyişle 12 Şubat Kahramanmaraşlıların bayramıdır. Geçtiğimiz Çarşamba günü kurtuluşun yüzüncü yıldönümü kutlandı. Hiçbir şeyin eski tat ve lezzette olmadığı gibi hazırlanan ve uygulanan kutlama programı kurtuluşun ruhuna uygun hazırlanmamıştı.
Kurtuluşun nasıl kutlanması gerektiğini, nasıl kutlandığını ‘SÜT VE TABANCA’ başlıklı yazısında bizlere bildiren Sayın Sezai KARAKOÇ Üstada kulak verelim:
‘Maraş kurtuluş günlerinde, her mahalle, kendine mahsus kıyafeti ve sesiyle, bayrak ve flamalarıyla dalga dalga gelir ve belediye meydanına toplanır. Ulu caminin hemen önüne. Sonra belli bir saatte tam bir susuş olur. Sessizliğin en kabarmış anında bir alarm verilir. Her mahallenin yiğitleri bütün güçleriyle kalenin bulunduğu tepeye her yandan koşmağa başlar. Bir yarış. Bir kaç dakika sonra kalenin bayrak direğine beş on kişinin birden tırmandığı ve direğe bayrağın çekildiği görülür. Kim bayrağı asmışsa, o yılın kahramanı odur o yıl Maraş'ta.
Bayrak çekilirken her Maraşlı oraya dönüktür. O anda Maraşlı bir "katarsis" arılığı içindedir. Bayrağın direğe çekilişi, düşmanın çarmıha gerilişi gibidir onun gözünde. O anda Maraşlı çağdan ve aktüaliteden sıyrılmıştır.
Maraş o anda "saf inanış"ı yaşar, inanmışlığın kendinden ibaretliğini. Anadolu 12 Şubat’ta, her yıl bir kere Maraş'ta, ne olabilecekse onu rüya halinde yaşar. Ve o gece, Türkiye’nin gerçek lâmbası (Alâeddin’in sihirli lâmbası gibi) bir kerecik yanar.’
Kurtuluşun 100’üncü yılında maalesef ‘Alâeddin’in sihirli lambası’ yakılamamıştır. Kutlamalar meydanlar yerine bir kapalı spor salonuna hapsedilmiştir. Tek tesellimiz Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan’ın törenlere katılmış olmasıdır.
CHP İl Kongresi
CHP Kahramanmaraş Olağan İl Kongresi'nde İl Başkanlığı için üç aday yarışmış. Mevcut başkan Esat Şengül 149 oy alarak yeniden İl Başkanı seçilmiş. Diğer adaylar Ünal Ateş 96 oy Kibar Özdemir ise 26 oy almış. Sayın Esat Şengül’ü tebrik ediyor, hayırlı işler yapmasını diliyorum.