Kahramanmaraş Sınavlardan Başarılı Çıktı

Yazarımız Fatih Erdoğanın Yeni Yazısı:Kahramanmaraş Sınavlardan Başarılı Çıktı

Sayın Valimiz Şükrü Kocatepe ve İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Mesut Alkan’ın Eğitimin her safhasında ki samimi çabaları sınav sonuçlarına da olumlu yansıdı. Sınavlardaki kötü gidişe bu sene dur denildi. Kendi arşivimdeki verileri değerlendirdiğimde elde ettiğim sonuç bu. Gerek ferdi gerekse il başarımız geçen senelere oranla daha iyi durumda. Personeline karşı daima sevecen, anlayışlı ve hoşgörülü olan Sayın Milli Eğitim Müdürümüzün yönetimindeki bu ekibin gelecek yıllarda çok daha olumlu işlere imza atacaklarını düşünmek kesinlikle yanlış olmayacaktır.

 

Bir Sınav Dönemi Daha Sona Erdi.

Eğrisiyle doğrusuyla bir sınav dönemi daha sona erdi. Üniversite tercihi yapacak olan öğrenciler 18 Temmuz Perşembe günü mesai bitimine kadar tercihlerini yaptılar. 12 Temmuz 2013 tarihinde SBS puanları açıklanan öğrencilerin tercih çalışmaları ise MEB tarafından

29 Temmuz 2013 tarihine kadar uzatıldı.

Maalesef bu sınav döneminde de işler velilerin istediği gibi gitmedi. Sınavlarda hatalı soruların bulunduğu, özellikle SBS Sonuçlarının yanlış değerlendirildiği iddia edildi.

Milli Eğitim Bakanlığı Almanca ve Fransızca testlerinin hatalı değerlendirildiğini kabul etti ve bu testleri yeniden okudu. Bu durum kafaları daha da bulandırdı. ‘Ya tüm testler yanlış okunduysa’ diyenlerin ve Milli Eğitim Bakanlığına güven duymayanların sayısını oldukça artırdı.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir sanki işleri toparladı gibi. LYS Sonuçlarını bir basın toplantısı düzenleyerek açıklaması ve bu toplantıdaki kendine güveninden bu anlaşılıyor. LYS ile ilgili bir takım sayısal bilgilerle kamuoyunu aydınlatması Sayın Demir’in başka bir artısı.

Milli Eğitim Bakanlığında ise maalesef değişen bir şey yok. Sayın Bakan Nabi Avcı hata yaparım korkusuyla olsa gerek ortalıklarda gözükmüyor. SBS sonuçları gibi vatandaşların büyük bir bölümünü ilgilendiren önemli bir konuda bile basının karşısına çıkılmıyorsa, sınav sonuçları gece yarısı internete atılıyorsa ne söylenebilir ki.

Bilindiği gibi gerek ÖSYM gerekse Milli Eğitim Bakanlığı 2010 yılına kadar İller ve illerdeki okullarla ilgili çok detaylı ve kıymetli istatistikî bilgiler yayınlarlardı. İllerin test ortalamaları, başarı sıralamaları, okulların test ortalamaları ve genel başarı sıralamaları açıklanırdı. İlgili herkes bu bilgilerin ışığında öz eleştiri yapar ve kendi üzerine düşen payı alırdı. Üç seneden beri bu bilgiler vatandaşlardan saklanıyor. Açıklanan gerekçe ise hepten komik; ‘Sınav sonuçları herkes tarafından konuşuluyormuş.’ Peki, konuşmayalım! Susalım. Bizler sustukça ‘Eğitimdeki sıkıntılar sona erecekse’ hem de sonsuza kadar susalım…

Anadolu Liselerinin Düz Liselerden Bir Farkı Kalmadı.

Eğitimdeki sorunları Liselerin çeşitliliğinde gören hükümet vatandaşın ‘Düz Lise veya Genel Lise’ denilen okulları Anadolu Lisesine dönüştürdü. Böylece ülkemizde iki tür lise kaldı. Liselerin türünü ikiye düşürmesi yeni bir tartışmayı da başlatmış oldu. Bu tartışmanın konusu; ‘Genel Liselerin Anadolu Liselerine dönüştürülmesi doğru mu, yanlış mı?’ Tartışmayı başlatanların cevabı yapılanın yanlış olduğu yönünde. Bu vatandaşlara göre; ‘Bina aynı, binanın içerisindeki öğretmen aynı, okula gelen öğrencinin seviyesi aynı, sınıf mevcutları aynı.’ Hiç değişiklik yok mu? Elbette var. Okulun tabelası, müfredatı, zaman çizelgesi, kontenjanları değişiyor.

Son bir düzenlemeyle Liselerin kontenjanı ülke genelinde %10,5 oranında artırıldı. Bu, şu anlama geliyor; ‘Geçtiğimiz yıllarda puanlarının yetersizliğinden dolayı Meslek Liselerine kayıt yaptırmak zoru zorunda kalan öğrencilerin bir bölümü bu sene Anadolu Liselerine kayıt yaptırabilecekler.’ Sonuç; seviyeleri çok düşük olduğu halde Anadolu Liselerine kayıt yaptırabilecek olan bu çocuklar sevinecek, anne ve babaları sevinecek, Sayın Bakan ve personeli sevinecek, Sayın Hükümet Mensupları sevinecek…

Yapılan doğru bir şey mi? Elbette hayır. Bu durum Anadolu Liselerini de, Meslek Liselerini de olumsuz etkileyecektir. Anadolu Liselerindeki eğitimin kalitesi daha da düşerken Meslek Liselerinde kontenjanlar boş kalacaktır. Devletin işlerini ‘Kervan yolda dizilir’ düşüncesiyle yürütenlere ithaf olunur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih Erdoğan Arşivi