Maraşta Haber
Maraşta Haber

Çocuklarımız ve Davranış Bozuklukları

DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI 2 Çocuklarımız; onlar bizim canlarımız. Tüm çabamız onların daha sağlıklı daha eğitimli daha mutlu bir yaşam sürmeleri değil mi? Elbette bu… Ama tüm anne ve babalar bu isteğini elde edebiliyorlar mı? Elbette hayır. Birileri çocuklarının tüm isteklerine evet deme yanlışlığını yaparken birileri ise çocuklarının tüm isteklerine hayır deme yanlışını yapıyorlar. Çoğu zaman anne […]

Çocuklarımız ve Davranış Bozuklukları

15 Aralık 2015 - 8:33A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI 2

Çocuklarımız; onlar bizim canlarımız. Tüm çabamız onların daha sağlıklı daha eğitimli daha mutlu bir yaşam sürmeleri değil mi? Elbette bu… Ama tüm anne ve babalar bu isteğini elde edebiliyorlar mı? Elbette hayır. Birileri çocuklarının tüm isteklerine evet deme yanlışlığını yaparken birileri ise çocuklarının tüm isteklerine hayır deme yanlışını yapıyorlar. Çoğu zaman anne ve babaların yanlış davranışları çocuklarda ‘davranış bozukluklarına’ neden olur. Bu gün anne ve babayı en çok rahatsız eden ve korkutan çocuk davranış bozukluğundan ‘ÇALMA’ eylemini anlatmaya çalışacağım.

Çalma, bir kimsenin kendine ait olmayan bir eşyayı izinsiz olarak alıp kendininmiş gibi kullanmasıdır. 0-2 yaş gurubundaki çocuklar sahip olma kavramı gelişmediği için, her şeyin kendisinin olduğunu düşünür. Bu yaşlarda senin, benim kavramları ayırt edilemez. Çocuk zamanla kendisinin olanla olmayanı ayırt etmeye başlar. 3-4 yaşlarında çocuk sormadan bir şeyin alınmayacağını bilir, ama alma isteğine karşı koyamaz. İlkokulun birinci ve ikinci sınıflarında çocukların birbirlerinin renkli kalem, silgi gibi ders araç ve gereçlerinde gözü kalır. Bu yaşlardaki  diğerlerinin eşyalarını alma davranışını çalma olarak kabul etmiyoruz. Ama bu davranış 10 yaşından sonra sürekli olarak devam ederse artık bu durumu çalma olarak kabul edip profesyonel yardım almamız gerekir.

NEDENLERİ

*Çocuğa yeterli harçlık verilmemesi, çocuğun temel ihtiyaçlarının karşılanmaması,

*Çocuğun hayatında önemli bir eksikliğin bulunması: Bazen çalma sembolik olarak ana-babanın sevgi, ilgi eksikliğinin yerini tutar. Sevilmediğini düşünen çocuk, ilgi çekmek için çalabilir. Bazen ana- baba kaybından sonrada ortaya çıkabilir. Genellikle çalma davranışı gösteren çocukların,  alkolik veya suçlu ana-babalar tarafından yetiştirildiği ve ihmal edildiği belirlenmiştir.

*Çocukta mülkiyet fikrinin gelişmemiş olması:

*İntikam almak: Başarılı bir çocukla kıyaslanan bir çocuk, ondan intikam almak için eşyalarını alabilir. Çocuk otoriter ana-baba ya da öğretmenden intikam almak için de çalabilir.

*Ana-babanın çocuğun yaptığı bu davranıştan bilinçaltı zevk alması: Çocuk bunu hisseder ve çalmaya devam eder.

*Çocuk özdeşleşmek için kendine kötü örnek seçmiş olabilir: Çocuk bir grubun onayını almak için yapabilir. Amaç çalmak değil, başkalarını yaranmaktır.

*Özgüvenini artırmak için: Bazı çocuklar kendi güçlerini, erkekliklerini kanıtlamak için yaparlar.

*Çocuğun anne-baba ile hesaplaşmasının bir yolu olabilir:

*Depresyon, yeni doğan kardeşe duyulan kıskançlık veya öfkenin çocukta yarattığı stresin göstergesi olabilir.

NASIL ÖNLENIR?

*Değerleri Öğrenmek: Çocuğa dürüstlük ve başkalarının malına el sürmeme öğretilmelidir. Anne-baba davranışlarıyla çocuklarına her zaman örnek olmalıdır.  Başkasına ait eşyalar alınmamalı, bulunmuş eşyalar geri götürülmeli, diğer insanlar kandırılmamalıdır.

*Eğer evde çocuk yakın ilişkiden yoksunsa, yeterli zaman ayrılmıyorsa, aile bireyleri arasındaki ilişki güçlendirilmelidir

*Çocuğa belirli bir miktarda harçlık verilmelidir. Çocuğun gereksinimlerini karşılayabilecek belirli bir harçlık mutlaka verilmelidir. Çocuk ihtiyacı olduğunda tekrar alabileceğini bilmelidir.

*Çocuğa ihtiyacı olduğunda, kendisine ait olmayan bir eşyayı nasıl ödünç alabileceği ve bunu nasıl geri vereceği öğretilmelidir.

*Çocuğun kendisine ait eşyaları olmalıdır. Çocuğun en azından bir kaç eşyası olmalıdır. Anne-baba çocuğun eşyalarını kullanacağı zaman ondan izin almalıdır.

Çocuğumuzun başkalarına ait olan eşyaları izinsiz almasını görmemezlikten gelmek, ‘aman canım sende’ demek, karışmamak çocuk büyüyünce başımıza büyük belalar açacaktır. Ağaç yaşken eğilir. Bu gibi hallerde mutlaka çareler aranmalıdır. En başta çocuğun öğretmenlerinin önerilerine kulak vermelidir.

Çocuğumuzdaki davranış bozukluğunu gören, tespit eden ve kendilerini uyaran öğretmenlere çoğu zaman anne ve babalar maalesef inanmamaktalar. İnanmamakla kalmayıp çoğu zaman öğretmen suçlanmaktadır.  Hiçbir öğretmen durduk yere öğrencisine bir davranış bozukluğu gösteriyor demez. Lütfen çocuğunuzun öğretmenlerine inanın ve onların deneyimlerinden istifade edin…

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duramaz. Bu pahalılık çöküşün habercisi ve adıdır. Bu pahalılık karşısında iktid...

SEÇMEN İKTİDARA KIRMIZI HARİTA GÖSTERDİ SEÇMEN İKTİDARA KIRMIZI HARİTA GÖSTERDİ...

Seçmen Cumhur İttifakı’na sırtını döndü. Altı Oklu CHP ile kucaklaştı… 31 Mart, ‘sonuçta Yerel yönetimler belediye başkanlığı seç...

Sahipsiz Memleketim! Sahipsiz Memleketim!

Biz Kahramanmaraşlılar, depremin ardından geçen on üç ay içinde şehrimize getirilen hizmetlerden o kadar da memnun olmadık. Ve yaşadığı...

Depreminin Birinci Yıl Dönümü Depreminin Birinci Yıl Dönümü

6 Şubat 2023’te, Türkiye, tarihin en büyük depremini yaşadı. Gece saat 04,17’de yerin 8,6 kilometre derinliğinde Pazarcık merkezl...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Halkoyunları gösterileriyle ilgi odağı oldular Halkoyunları gösterileriy...

Kahramanmaraş/Onikişubat Yıldırım Bayazıt İlkokulunda 23 Nis...

Nirvana Cafe Ilıca da hizmete hazır Nirvana Cafe Ilıca da hiz...

Kahramanmaraş’ ta  Onikişubat ilçe merkezinden 66 kilo...

Ilıca İlkokulunda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına yoğun ilgi oldu. Ilıca İlkokulunda 23 Nisa...

Onikişubat Ilıca İlkokulunda  kutlanacak olan “Büyük Önder A...

Kahramanmaraş’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşku içinde kutlandı. Kahramanmaraş’ta 23...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milletinin b...

Kahramanmaraş’ta Temsili İl Milli Eğitim Müdürü Esma Gizem Akçadağ Kahramanmaraş’ta Te...

Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürü Yusuf Kahraman, 23 Nisa...

Ilıca Yeniyapan Ortaokulunda 23 Nisan Bayramı Coşkusu Ilıca Yeniyapan Ortaokulu...

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milleti...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Sonuçlandı Kahramanmaraş’ta ŞAGO Mat...

Onikişubat ilçesinde 23 okulun ve toplamda 69 öğrencinin kat...

324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 324. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya handır İnsana, yolcular gelip geçer Kimi bahtı güzel...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Düzenlendi Kahramanmaraş’ta ŞA...

Kahramanmaraş / Onikişubat Şehit Ahmet Gülbahar  Ortaokulu M...

MEB AKUB “doğada arama kurtarma eğitimi” gerçekleştirdi. MEB AKUB “doğada ar...

Kısa adı MEB AKUB olan, Milli Eğitim Bakanlığı Kahramanmaraş...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ