1 Nisan Şaka Günü

Belediye Başkanlığı Seçimi’nin üzerinden tam bir yıl geçmiş. Konuyla ilgili kimler yazı yazmış diye günlük yayınlanan yerel gazeteleri taradım, Sayın Bekir Doğan’ın yazısının dışında herhangi bir yazı göremedim. Lehte ve aleyhte kimse bir şey yazmamış. Şaka gibi.

Sayın Doğan 29 Mart 2015 tarihli Maraş’ın Yolları başlıklı yazısında; “Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in göreve geldiği günden bugüne yaptığı hizmetler saymakla bitmiyor, yazılsa kitap olur. Bizde ise bir tek çivi çakılmadı” diyor.

30 Mart 2015 tarihli yazısında ise; “2019 Büyükşehir Belediye Başkanlığına AKP’den bende adayım” diyor ve ekliyor:

“Ak Partiden Büyükşehir Belediyesi Başkan aday adayı oluyorum, bunun için de projeler hazırladım.

Öncelikle Sakarya, Sütçü İmam,  Mağaralı, Serin tepe, Yürükselim, Fatihler gibi Mahallelerde ilk 6 ayda kentsel dönüşümü bitireceğim. Tekke’yi Kentsel dönüşüm kapsamında yıkacağım, bu tepede tek bir ev koymayacağım.

Göreve geldiğimin ikinci günü Ahırdağı’na uydu kent kuracağım böylece vatandaşımıza ucuz konut üretip vereceğim.

Üç ayrı yere teleferik kurarak Kahramanmaraşlıları yayla ve kış turizmi ile tanıştıracağım, her yıl 50 ton et sucuğunu Ahırdağı’nda kar üzerinde bedava dağıtacağım.

Deniz Keyfini yaşatacak yapay plajlar yapacağım. Kartalkaya, Ayvalı, Kılavuzlu, Sır ve Menzelet gibi barajlar şehrimizi kuşattı ama biz suya 10 km. uzaktan bakıyoruz, göreve geldiğimin ilk haftasında barajların kıyısına deniz keyfini yaşatacak yapay plajlar yapacağım.

Kahramanmaraş’ta su kanalları, göller, göletler, sayfiye yerleri olmak üzere Marka projeleri bir bir hayata geçireceğim.

1 Nisan 2019 da görevi devir alırsam birinci senenin sonunda yukarıdaki projelerin tamamını bitireceğim.

Alternatif ulaşım ağları ile şehrimizin ulaşım sorununu çözeceğim, hafif projelerimiz elbette var. Onlarda ikinci bir yılda yapılacak projeler. İkinci yılın projelerini yarın ki (31 Mart 2015) yazımda yayınlayacağım” diyor.

Sayın Doğan aslında Kahramanmaraş’ın heba olan bir yılı karşısında bir şeyler söylemeye çalışmış ama gönlünden geçenleri kalemi bir türlü yazmamış. Yarınki yazısını; “1 Nisan şakası yaptım” diye bitirirse hiç şaşmamak lazım.

1 Nisan Şaka Günü Nasıl Çıkmış Ortaya

1 Nisan’ı ‘Şaka Günü’ yapanlar bildiğiniz gibi Fransızlar. Fransa’da 1564 yılına kadar kullanılan takvimde yılbaşı 1 Nisan’dır. 1564 yılında yapılan bir kanunla yılbaşı 1 Nisan’dan 1 Ocak’a alınır. Bu kanuna uymayarak 1 Nisan’ı sene başı olarak kabul etmeye devam edenlerle alay etmek, dalga geçmek için yapılan şakalara 1 Nisan Şakaları denir.

Bir süre sonra 1 Nisan günü şaka yapmak gelenek haline gelir. Fransa’dan sonra diğer ülkelere de geçen bu gelenek, 18. Yüzyılda tüm dünyaya yayılır.

1 Nisan günü tüm dünyada şakalar yapılır, gülünür, eğlenilir. İnsanlar dost ve arkadaşlarına maddi ve manevi zarar vermeden yaparlar bu şakaları.

Bizde ise şaka yapmak, gülmek ve eğlenmek ‘Haram’ hükmünde kabul edilmiş ve hiçbir zaman hoş karşılanmamıştır. Şaka yapanlara soytarı gözüyle bakılmış, bu tür kişiler makbul kişi sayılmamıştır. 

Bizce biraz gülmenin, eğlenmenin kimseye bir zararı olmaz. Yeter ki yapılan şakalar maddi ve manevi zarar vermeden yapılsın. Bu günlerde en zor şey gülmek ama siz yinede bol bol gülmeye çalışınız. Gülmek, ağlamaktan güzeldir…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih Erdoğan Arşivi