Maraşta Haber
Maraşta Haber

Güçlü Birey Nasıl Yetişir?

Türkiye soğuk savaş döneminin Demirperde ülkeleri gibiydi. Çok şükür perde aralandı ve hızla “ceberrut devlet” anlayışından, “insanı yaşat ki devlet yaşasın” misyonuna evirilen bir dönemi yaşıyoruz. Hakkını teslim edeceğimiz çok güzel gelişmeler oldu.   Lakin hala var olan Demirperde’nin, paslanan demirinin bıraktığı,  kirli izleri silmenin vaktinin geldiğini düşünüyorum.  Korku, güvensizlik ve dizayn etme ürünü olan […]

Güçlü Birey Nasıl Yetişir?

04 Nisan 2015 - 10:58A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Türkiye soğuk savaş döneminin Demirperde ülkeleri gibiydi. Çok şükür perde aralandı ve hızla “ceberrut devlet” anlayışından, “insanı yaşat ki devlet yaşasın” misyonuna evirilen bir dönemi yaşıyoruz. Hakkını teslim edeceğimiz çok güzel gelişmeler oldu.  

Lakin hala var olan Demirperde’nin, paslanan demirinin bıraktığı,  kirli izleri silmenin vaktinin geldiğini düşünüyorum.  Korku, güvensizlik ve dizayn etme ürünü olan ve bu gün, bir kısmı fiilen uygulanmayan “gereksiz, ülkenin demokratik, özgürlükçü, çağdaş görünümüne zarar veren” kanunları, onunla beraber “özgürlük anlayışını” sorgulamak gerekiyor. İşte bunlara birkaç örnek:

  • 671 no’lu “Şapka İktizası Hakkında ” Bu gün bu kanuna göre, hepimiz suç işliyoruz. Fiilen uygulaması bitmiş, süs diye orda duruyor.
  • 2596 sayılı “Bazı Kisvelerin (kıyafetlerin) Giyilemeyeceğine Dair Kanun. “ Şimdi parkta oturan takkeli, börklü, hacı amcaların hepsi suç işliyor.
  • 677 sayılı kanunla tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması hakkındaki kanun. Cem evleri, cemaat ve vakıflara ait mekânlar ile ne kadar türbe varsa kapatılması gerekiyor.
  • 5816 no’lu Atatürk’ü Koruma Kanununu. 2015 in Türkiye’sinde bir takım ilke ve inkılâpları nasıl tartışacağız. Sorgulamayan, her şeyi mutlak doğru gibi anlayan bir birey ne kadar özgür olabilir. Dogma bir yaklaşım, bilimle çelişmez mi? Üstelik daha da ters tepiyor ve insanların beyninde şüphe uyandırmıyor mu?
  • 430 no’lu Tevhid-i Tedrisat Kanunu. Talip Terbiye Kurulunun onayından geçmemiş bir bilgiyi, Çağdaş bile olsa, öğretemezsiniz çocuklara. Torna makinesinden çıkar gibi tek tip insan yetişme anlayışı, hangi özgür birey ve özgür beyinle örtüşür.  Dünya’da eğitim felsefesi ve sistemleri üzerine çok farklı yaklaşım ve uygulamalar var. Çok derin bir konu olduğu için girmeyelim şimdi.

“Bizde neden bilim adamı yeterince yok” sızlanışlarına kısmen cevap olabilecek anlamsız kanunlar belki.   Oysa sorgulayan, merak uyandıran, araştırmaya ve buluşa zorlayan bir eğitim ve bilim sistemi yeni ufuklara yol aralayacaktır. Ayy! aydın, vayy! yandım, korosunun çağdaş(!) sazendeleri, CNN eşliğinde,  “istemezüüük!”, “istemezüüük!”  yortusunun kutsal tütsüsünü tüttüre dursun,  “kalorisiz kapçığın dumanı çok çıkar,” biliriz.   İki yüz yıldır, başı öne eğilen bu necip milletimizin, alev koru olmuş yüreği;  aşkla, şevkle, imanla, bakışları artık yeni ufukları tarar, biliriz. Güçlü olmamızı bekleyen, ezilen, sömürülen, yeryüzünün mağdur ve mazlum milletlerinin dayanacak hali kalmadı, biliriz.

Yeni ufuklara; paslı, makaslı, kafesli, tek sesli bir araçla yol alamayız. Şekil medeniyetinden, şehir medeniyetine, “fasıl” medeniyetinden “asıl” medeniyete giden yol, gerçek özgürlükten geçiyor. Gerçek özgürlük, güçlü bireyi yetiştirecek, güçlü birey güçlü ülkenin yapı taşı olacaktır, vesselam.

 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duramaz. Bu pahalılık çöküşün habercisi ve adıdır. Bu pahalılık karşısında iktid...

SEÇMEN İKTİDARA KIRMIZI HARİTA GÖSTERDİ SEÇMEN İKTİDARA KIRMIZI HARİTA GÖSTERDİ...

Seçmen Cumhur İttifakı’na sırtını döndü. Altı Oklu CHP ile kucaklaştı… 31 Mart, ‘sonuçta Yerel yönetimler belediye başkanlığı seç...

Sahipsiz Memleketim! Sahipsiz Memleketim!

Biz Kahramanmaraşlılar, depremin ardından geçen on üç ay içinde şehrimize getirilen hizmetlerden o kadar da memnun olmadık. Ve yaşadığı...

Depreminin Birinci Yıl Dönümü Depreminin Birinci Yıl Dönümü

6 Şubat 2023’te, Türkiye, tarihin en büyük depremini yaşadı. Gece saat 04,17’de yerin 8,6 kilometre derinliğinde Pazarcık merkezl...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(1 Yorum)

SON EKLENEN HABERLER
Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek yarışması sonuçlandı Sağlıklı Nesil Sağlıklı G...

“SAĞLIKLI NESİL SAĞLIKLI GELECEK” BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KONU...

PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİ...

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duram...

Saçalızade İlkokulu Romanya’nın Timişoara şehrinde Saçalızade İlkokulu Roman...

Kahramanmaraş / Onikişubat Saçalızade İlkokulu İI Milli Egit...

Gastroşef yöresel yemek yapma yarışması sonuçlandı Gastroşef yöresel yemek y...

Milli Eğitim Bakanlığı Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışma...

Yaşar Gölcü İlkokulu Erasmus Projesi Kapsamında Romanyada Yaşar Gölcü İlkokulu Eras...

RAMANMARAŞ / DULKADİROĞLU – Yaşar Gölcü İlkokulu  İI M...

323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 323. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 İşveli göz kırpar , yamaçta meşe Ebruli renk tablo, baktığ...

DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Karatutlu Basın Toplantısı Düzenledi. DEVA Partisi Kahramanmara...

Karatutlu: “Herhangi bir söz hakkı doğarsa, bırakın Cu...

322. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 322. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dağlara kar yağar, yükselir sesi, Tozar Elif Elif, der Kar...

Saçaklızade İlkokulu’nun “We Grow With Love”isimli etwinning projesi Saçaklızade İlkokulu̵...

Kahramanmaraş Onikişubat Saçaklızade İlkokulu 4.sınıf öğretm...

Başkan Fırat Görgel: “Çok Çalışacak, Kahramanmaraş’ı Tekrar Ayağa Kaldıracağız” Başkan Fırat Görgel: “Çok...

Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, “İnşallah bu kadim...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ