Maraşta Haber
Maraşta Haber

Suyun Sesini Dinleyin

Ülkemizde sıklıkla kuraklıkla ilgili yeni haberler duyuluyor. Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere ülkemizin tamamında su sıkıntısı yaşanacağına dair medyada sık sık haberler okuyoruz.  Suyun en değerli varlıklarımızdan biri olduğunu bilmemize rağmen kullanırken maalesef çok hor kullanıyoruz. Uzmanların söylediğine göre ülkemizin su kaynakları maalesef çok fazla değil. Bu sebeple suyun ülkemizde çok kıymetli ancak […]

Suyun Sesini Dinleyin

10 Aralık 2020 - 14:41A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Ülkemizde sıklıkla kuraklıkla ilgili yeni haberler duyuluyor. Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere ülkemizin tamamında su sıkıntısı yaşanacağına dair medyada sık sık haberler okuyoruz.  Suyun en değerli varlıklarımızdan biri olduğunu bilmemize rağmen kullanırken maalesef çok hor kullanıyoruz.

Uzmanların söylediğine göre ülkemizin su kaynakları maalesef çok fazla değil. Bu sebeple suyun ülkemizde çok kıymetli ancak sınırlı bir varlık olduğunu kabul etmeli ve elimizdeki suyu buna göre kullanmalıyız. İklim değişikliği ve nüfusumuzun hızla arttığı düşünüldüğünde önümüzde ki yirmi yılda su yoksunluğu çekecek bir ülkeye dönüşeceğimizi aklımızdan çıkartmamalıyız.  

Suyu her aşamada ve her ölçekte korumalı, koruma-kullanma dengesini sağlamalı, suyun sürdürülebilir bir planlamasının olması hepimiz için hayati bir değeri olmalıdır. Bu yüzden gündelik yaşamımızda sahip olduğumuz bireysel ve kurumsal rollerle suyumuzu mutlaka korumalı ve israf etmemeliyiz.

Ülkemizin su varlığı gittikçe azalmakta ve bozulmaktadır. Bu nedenle suyu bilinçsizce tüketilecek bir kaynak değil korunması gereken bir doğal varlık olarak kabul etmeliyiz. Suyun sadece insanların değil, tüm canlıların yaşamı için hayati öneme sahip olduğunu kavramalıyız.

Su için ‘tüm canlıların yaşam kaynağıdır’ denir. Suyun olmadığı yerde bırakın insanoğlunu, ne bir hayvan ne bir tutam ot nede bir ağaç görülür. Su, hayattır. Suyun olmadığı yerlerde yaşam olmaz. Bu yüzden insanımız suyu aziz bilmiş ve suya yakın yerlere yerleşmiş, su bulunan yerleri kendilerine yurt edinmişlerdir.

Sahip olduğumuz suyun yaklaşık olarak % 70’ini tarım sektöründe, %15 kadarını sanayide,  % 15 kadarını ise evsel kullanımda tüketiyoruz. Sanayi sektörünün tarım sektörüne göre su kullanımı düşük olmakla birlikte, atık su arıtma hizmetinin azlığı su kaynaklarımıza ve çevreye çok büyük zararlar veriyor.

Üretimde kullanılan suyun arıtılmadan tekrar doğaya bırakılması Türkiye’nin birçok su havzasında önemli oranlarda su kirliliğine neden oluyor. Günümüzde Ergene, Büyük Menderes, Gediz, Sakarya gibi Türkiye’nin nüfus, tarım ve sanayi havzaları, sanayi kaynaklı kirlilik nedeniyle kaynağında temiz suyunu kaybediyor.

İlimizde ise bir zamanlar içerisinde yüzülen ve balık tutulan, istenildiğinde içilebilen Aksu çayı günümüzde maalesef sim siyah akıyor. Bu durum insan ve ekosistem sağlığının yanında, tarımsal ve üretimi de tehdit ediyor. Birçok alanda tarımsal üretim sekteye uğrarken, sanayi tesisleri ihtiyaçları olan tatlı suya, suyu ek arıtma sürecinden geçirerek ulaşabiliyor.

Evlerimizde kullandığımız suyu sağlayan alt yapı çok eski. Bu sebeple yaşanan su kaybının çok ciddi boyutlarda olduğu bilinmekte fakat bir şey yapılamamaktadır. Mutlaka kaçak ve kayıpların önlenmesi gerekmektedir. Tasarruf önlemleri içinde en etkili olan etmenlerin başında hiç şüphesiz ki ‘bireysel tasarruf önlemleri’ gelir.

Birey olarak sorumluluklarımızı bilerek yapacağımız katkılar kıt kaynak suyumuzun tasarruflu kullanılmasında önemli bir desteği sağlamış oluruz. Konutlarda su tüketiminin en çok gerçekleştirildiği banyo ve tuvalet başta olmak üzere kullanımı sürecinde alacağınız basit önlemlerle ve uygulamalarla israfı büyük oranda önleyebiliriz. Diş fırçalarken, sebze-meyve yıkarken, tıraş olurken, banyo yaparken, çamaşır ve bulaşık yıkarken bazı tedbirlere dikkat etmeliyiz.

Klozeti en az miktarda su kullanarak nasıl temizleyebiliriz. İşte, mutfağınızda, banyonuzda ya da bahçenizde kullanabileceğiniz basit tasarruf yollarını mutlaka öğrenmeli ve öğrendiklerimizi de günlük yaşamımızda uygulamalıyız. Suyun sesine kulak vermeliyiz. Su;   ‘ beni hor kullanırsanız, beni korumazsanız, bana sahip çıkmazsanız canınızı yakarım. Bazen sel olur canınızı alırım. Bazen kuraklık olur gözyaşınızı bile kuruturum’ diyor. İnanın su da deprem gibi yalan söylemiyor. Sakın ha sakın sınamayın.

 

 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duramaz. Bu pahalılık çöküşün habercisi ve adıdır. Bu pahalılık karşısında iktid...

SEÇMEN İKTİDARA KIRMIZI HARİTA GÖSTERDİ SEÇMEN İKTİDARA KIRMIZI HARİTA GÖSTERDİ...

Seçmen Cumhur İttifakı’na sırtını döndü. Altı Oklu CHP ile kucaklaştı… 31 Mart, ‘sonuçta Yerel yönetimler belediye başkanlığı seç...

Sahipsiz Memleketim! Sahipsiz Memleketim!

Biz Kahramanmaraşlılar, depremin ardından geçen on üç ay içinde şehrimize getirilen hizmetlerden o kadar da memnun olmadık. Ve yaşadığı...

Depreminin Birinci Yıl Dönümü Depreminin Birinci Yıl Dönümü

6 Şubat 2023’te, Türkiye, tarihin en büyük depremini yaşadı. Gece saat 04,17’de yerin 8,6 kilometre derinliğinde Pazarcık merkezl...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Umut Sokağı Konteyner Kentte HEM Sergisi Umut Sokağı Konteyner Ken...

Kahramanmaraş Onikişubat Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğ...

Muhtar Ali Engizek Kolları Sıvadı Muhtar Ali Engizek Kollar...

31 Mart 2024 mahalli idareler seçimi sonucunda Kahramanmaraş...

Kahramanmaraş’ta “Oyun Yoluyla Öğrenme Eğitimleri” gerçekleştirildı. Kahramanmaraş’ta &#...

Erken Çocukluk Eğitiminde Kalite ve Erişimin Arttırılması Pr...

Bu Konseri Sakın Kaçırmayın ! Bu Konseri Sakın Kaçırmay...

Kısa adı DUK olan  Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ...

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek yarışması sonuçlandı Sağlıklı Nesil Sağlıklı G...

“SAĞLIKLI NESİL SAĞLIKLI GELECEK” BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KONU...

PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİ...

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duram...

Saçalızade İlkokulu Romanya’nın Timişoara şehrinde Saçalızade İlkokulu Roman...

Kahramanmaraş / Onikişubat Saçalızade İlkokulu İI Milli Egit...

Gastroşef yöresel yemek yapma yarışması sonuçlandı Gastroşef yöresel yemek y...

Milli Eğitim Bakanlığı Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışma...

Yaşar Gölcü İlkokulu Erasmus Projesi Kapsamında Romanyada Yaşar Gölcü İlkokulu Eras...

RAMANMARAŞ / DULKADİROĞLU – Yaşar Gölcü İlkokulu  İI M...

323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 323. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 İşveli göz kırpar , yamaçta meşe Ebruli renk tablo, baktığ...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ