SBS'nin Yolları Taşlı - Fatih Erdoğan

08 Haziran 2013 tarihinde yapılacak olan SBS Başvuruları başladı. Başvurular 22 Mart 2013 tarihine kadar devem edecek. Başvuru işleminin gerçekleşmesi için Ziraat, Vakıf ve Halk Bankası Şubelerinden birisine öğrencinin T.C. Kimlik numarasına 10.00 TL yatırılması yeterli olacak. Tabii ki sınavlarla birlikte başarı ve başarısızlık tekrar konuşulmaya başlanacak. Bu süreçte herkesin farlı hayalleri olacak. Herkes farklı yöntemlerle başarıyı yakalamaya çalışacak. Ama bilinmeli ki bu kolay olmayacak.

Kimileri için sınıf ve okul birincisi olmak, kimileri için takdir almak kimileri için ise sınıfını geçmek başarıyı ifade eder. Bazıları için girdiği denemelerde tam yapmak, sınav birincisi olmaktır başarı. Farklı tanımları olsa da öğrenci başarısı, genel olarak “çocuğun yaşına, düzeyine ve bulunduğu sınıfın özelliklerine göre beklenen performansı gösterebilmesi olarak tanımlanır.” Okulda ve sınavlarda başarılı olmak elbette tek tek tüm derslerden başarılı olmaya bağlıdır. Başarı tesadüfen yaşanacak bir sonuç asla değildir. Derslerden başarılı olmanın ise bir takım kuralları vardır.

Ders Öncesi Yapılması Gerekenler:

1. Öğrencinin bir çalışma planı olmalı ve bu plana uymalıdır.(Öğrenci bu planı Rehber Öğretmeniyle birlikte yapar)

2. Öğrenci ders çalışma metotlarını mutlaka bilmelidir. (Okuma, not tutma, anlatım gibi.)

3. Ders çalışmaya bir çalışma masasının bulunduğu sakin bir ortamda başlanmalıdır.

4. Derslerin önemlisi önemsizi olmadığı gibi konularında önemlisi önemsizi olmaz. Bu yüzden konular arasında ayrım yapmadan hepsine çalışılmalıdır.

5. Çalışılan konu kendi başına bir bütün değilse, geçmiş konular gözden geçirilmelidir.

6. Sözel dersler çalışılırken mutlaka ana konunun özeti çıkartılmalı ve bu özet gerekiyorsa ezberlenmelidir.

7. Her derse ve işlenecek her konuya ön çalışma yapılmalı, anlaşılmayan yerler belirlenmeli ve derse öyle girilmelidir.

8. Ders çalışılırken tüm benliğimizle derse odaklanmalıyız. Bir yandan ders çalışırken bir yandan da televizyon izlenmemeli, müzik dinlenmemelidir.

9. Çalışırken konuları anlamak ve problemlerin çözüm yollarını öğrenmek amaçlanmalıdır.

10. Sözel derslerin arkasından sayısal dersler çalışılmalıdır.

Ders Esnasında Yapılması Gerekenler:

1. Sabah kahvaltısı yaparak okula gidilmelidir, aksi takdirde ders dinleme dikkatinin azalacağı unutulmamalıdır.

2. Sınıfta dersler çok dikkatli dinlenmelidir, ders sırasında başka şeylerle meşgul olunmamalı, dersler asla kaynatılmamalıdır.

3. Anlaşılmayan yerler anında dersin öğretmenine sorulmalıdır.

4. Öğretmen dersi anlatırken üzerinde daha fazla durduğu yerler ve sınıfa sorulan sorular not edilmeli ve daha sonra çalışılmalıdır.

5. Tahtaya yazılan bilgiler ve problem çözümleri dikkatli bir biçimde deftere geçirilmeli ve bu konular evde tekrar edilmelidir.

6. Sudan sebeplerle devamsızlık yapılmamalı, eğer zorunlu olarak yapılmışsa o gün işlenen konular arkadaşlardan veya öğretmenlerden öğrenilmeli ve evde çalışılmalıdır. Bir sonraki konunun öğrenilmesi bir önceki konunun bilinmesine bağlı olduğu unutulmamalıdır.

Dersten Sonra Yapılması Gerekenler:

1. Zor anlaşılan derslere ve konulara en verimli çalışma saatleri ayrılmalıdır.

2. Derslere günü gününe çalışılmalı, konular biriktirilmemelidir.

3. Dersler tekrar edilirken, anlaşılmayan konular tespit edilmeli, bir sonraki derste öğretmenine sorarak öğrenilmelidir.

4. Sayısal dersler çalışılırken sınıfta öğrenilen çözüm yollarının yanı sıra başka çözüm yollarının da olup olmadığı kaynak kitaplardan araştırılmalı, özellikle örnek çözümler çoğaltılmalıdır.

Unutulmamalıdır ki herkes hak ettiğini alacaktır. Çalıştığı kadar başarılı olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih Erdoğan Arşivi