Maraşta Haber
Maraşta Haber

Firavun ve Musa

Döviz kurundaki çılgın yükselişle birlikte A’dan Z’ye artan fiyatlardan en çok etkilenen kesim elbette emekliler ve asgari ücretle çalışanlar. Bu kesim ne yazık ki bile bile ölüme terk edilmiş durumdalar. Aydan aya ellerine geçen sadaka hükmündeki paralarla geçinmeye çalışan bu insanların maaşları mutlaka iyileştirilmelidir. Sosyal Sigortalar Kurumu’nun 2021 Mart ayı verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 13 […]

Firavun ve Musa

07 Aralık 2021 - 20:58A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Döviz kurundaki çılgın yükselişle birlikte A’dan Z’ye artan fiyatlardan en çok etkilenen kesim elbette emekliler ve asgari ücretle çalışanlar. Bu kesim ne yazık ki bile bile ölüme terk edilmiş durumdalar. Aydan aya ellerine geçen sadaka hükmündeki paralarla geçinmeye çalışan bu insanların maaşları mutlaka iyileştirilmelidir.

Sosyal Sigortalar Kurumu’nun 2021 Mart ayı verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 13 milyon 400 bin emekli ya da hak sahibi bulunuyor. Bu kitlenin en büyük sorunu, geçim sıkıntısı. Bunların yaklaşık 8 milyon 350 bini 4A, yani eski ifadesiyle Sosyal Sigortalar emeklisi. Yaklaşık 2 milyon 690 bin kişi 4B, yani Bağ-Kur’dan emekli olmuş. Yaklaşık 2 milyon 345 bin kişi de 4C, yani Emekli Sandığı emeklisidir.

Sosyal Sigortalar (4A) emeklilerinin ortalama maaşı 2 bin 206 lira. Bağ-Kur (4C) emeklileri ise ortalama olarak bin 684 lira emekli maaşı alıyor. Emekli Sandığı’ndan (4C) emekli olanların eline ise ayda ortalama 2 bin 735 lira geçiyor.

Yaklaşık 1 milyon 500 bin emeklinin bin 200 lira ila bin 420 lira emekli maaşı aldığı biliniyor. Asgari ücretin 2 bin 825 lira olduğu Türkiye’de, emeklilerin yüzde 70’i asgari ücretin altında maaş alıyor: 14 milyon emeklinin 8 milyonu yoksulluk sınırının altında kalan bir gelirle yaşıyor. Bunların yaklaşık 1,5 milyonu ise maalesef açlık sınırının altında yaşıyor.

Emeklilerin ve asgari ücretlilerin refah düzeyi mutlaka arttırılmalı. Emeklilere; ‘doğalgazı, suyu, elektriği, kalorifer ücretini ve temel gıda giderlerini rahatça ödeyebilecekleri’ bir maaş verilmelidir. Aksi takdirde bu insanlar bu kışı atlatıp bahara çıkamazlar. Kalplerinde bir nebze Allah korkusu olan yetkililer bu insanları ölüme terk etmemelidir.

Bilindiği gibi bu insanların maaş artışları Aralık ayında kısa adı TUIK olan kurumun açıklayacağı Yıllık Tüketici Enflasyon oranına göre belirleniyor. TUIK’ in açıkladığı oranlara ne yazık ki bu ülkede yaşayan hiç kimse gibi bende inanmıyorum. Neden mi?

Bende bir emekliyim. Aldığım maaşla kendimi, eşimi ve üniversiteyi bitirmiş ama henüz bir işe girememiş ve birlikte yaşamaya devam ettiğimiz üç evladımı geçindirmeye çalışmaktayım. Yani bir emekli maaşıyla beş yetişkin geçinmeye çalışmaktayız. Bana sabahtan akşama kadar yalan söyleyenlere tam inanacakken alışveriş yapmaya girdiğim kasabın, manavın ve mağazaların etiketleri, ödenmeyi bekleyen faturalar,  bozulan araç gereçleri tamir eden esnafların talep ettikleri ücretler yalancılara inanmama mani olmakta.

Biz Milliyetçi/Muhafazakâr insanlar yalandan, gözümüzün içine baka baka yalan söyleyenlerden ve bizi kandıranlardan hiç hoşlanmayız. Musa’nın temsil ettiği saf ve temiz insanlara sürekli zarar veren, eziyet eden, köle gibi çalıştırıp aç bırakan, haklarını gasp eden insanları ‘Firavun’ ismiyle anar ve nefret ederiz.

Zalimlerin zulmü altında çaresiz kaldığımız dönemlerde bu Firavunları Allaha şikâyet ederiz. Çocuklarımıza, kardeşlerimize, dostlarımıza biraz daha sabredin deriz. Onlara; ‘Allah mutlaka her Firavun’un zulmüne son verecek bir Musa yollar’ deriz. Bildiğimiz diğer ‘Ata Sözlerini’ hatırlatarak sabretmelerini isteriz. İşte o Ata Sözlerimizden sadece bir kaçı:

“Her Firavun’un bir Musa’sı olurHer zaman gemicinin istediği rüzgâr esmez. Her deliğe el sokulmaz, ya yılan çıkar ya çıyan. Her inişin bir yokuşu vardır. Hızlı koşan çabuk yorulur. Hırsızlık bir ekmek çalmakla, kahpelik bir öpüş vermekle başlar. Harman sonu dervişlerindir. Keser döner sap döner, gün gelir hesap döner.”

Türkiye Cumhuriyeti Devleti kimsenin babasından kalan miras değildir. Bu sebeple Milletin malı çar çur edilemez. Hele hele Milletin malı millete değil de yandaşlara asla peşkeş çekilemez.  Neden mi? Çünkü Atalarımız der ki; ‘Keser döner sap döner, gün gelir hesap döner.’ Hesap döndüğünde hırsızlardan, uğursuzlardan hesap sorulur. Hesap bu dünyada sorulamaz ise öbür dünyada mutlaka sorulur. Bizden hatırlatması…

 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Sahipsiz Memleketim! Sahipsiz Memleketim!

Biz Kahramanmaraşlılar, depremin ardından geçen on üç ay içinde şehrimize getirilen hizmetlerden o kadar da memnun olmadık. Ve yaşadığı...

Depreminin Birinci Yıl Dönümü Depreminin Birinci Yıl Dönümü

6 Şubat 2023’te, Türkiye, tarihin en büyük depremini yaşadı. Gece saat 04,17’de yerin 8,6 kilometre derinliğinde Pazarcık merkezl...

Biber Sivri, Hıyar Badem Mersin’den; AFİYET OLSUN! Biber Sivri, Hıyar Badem Mersin’den; AFİ...

Talas’ta Atatürk Bulvarı üzerinde yürüyorum. Hareketli semttir. Orta gelirliler ve çevresi üniversitelerle dolu olduğu için öğrenciler ...

ÇAY MI? KAHVE Mi? ÇAY MI? KAHVE Mi?

Akşam yemeğinden tam yeni kalkmıştım ki, telefonuma bir mesaj geldi. Neredeyse midemden beynime çay gönder mesajıyla aynı anda gelen bu...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZDÜ EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZD...

Ekinözü İlçesinde geçmişte Belediye başkanı olarak görev yap...

Şehit Evliya İlokulunda deprem Şehidi Av. Ayyüce Sayar adına kütüphane açıldı. Şehit Evliya İlokulunda d...

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden Av...

İYİ Parti,KMBŞ Belediye Başkan Adayı Mesut Dedeoğlu Projelerini basınla paylaştı. İYİ Parti,KMBŞ Belediye B...

İYİ Parti, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Me...

Onikişubat İlçesinin Robotex Türkiye robot turnuvası başarısı Onikişubat İlçesinin Robo...

Robotex Türkiye robot turnuvası bölge yarışması 23 ve 24 Mar...

Süreyya Güneş Anaokulu Sabahçı Sınıfların M.Akif Ersoy Programı Süreyya Güneş Anaokulu Sa...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

320. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 320. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Hayalin canlanıyor ufka dalarken gözüm Bilmesin hiç bir ki...

Süreyya Güneş Anaokulunun Minik öğrencileri İstiklal Marşımızı okuyarak gururumuz oldu Süreyya Güneş Anaokulunun...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

Kahramanmaraş’ta Yine Deprem Oldu Kahramanmaraş’ta Yi...

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra zaman...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bayramın kaç gün olduğunu açıkladı Cumhurbaşkanı Erdoğan Bay...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kamu çalışanlarımızın 10 Nisan...

Kahramanmaraş’ta 8 Bin 303 Konutun Daha Kurası Çekildi Kahramanmaraş’ta 8 Bin 30...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katı...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ