Eğitimde Zor Günler

Liselere Giriş Sınavı (LGS) Yerleştirme Sonuçları ve Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandı. İlk tepkilerden anladığım kadarıyla her iki sınavda da, sevinenlerin sayısı, üzülenlerin sayısından çok daha fazla.

ÖSYM'nin yayımladığı verilere göre Yüksek Öğretim Kurumları Sınava 4 milyon 247 bin 434 kişi katılmış. YKS de tüm soruları doğru yapan ve 500 tam puan alan bir kişi, YDT sınavında tüm soruları doğru yapıp 500 tam puan alan 5 kişi oldu. TYT sınavından 178, sözel bölümden 11, sayısal bölümden 456, eşit ağırlık bölümünden 31 kişi ise 480 ve üzeri puan almayı başardı. YDT sınavından 480 ve üstü puan alan kişi sayısı ise 90.

Üniversite Tercihleri, 7–14 Ağustos 2018 tarihlerinde Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden yapılabilecek. Tercih bildirim işlemi tamamladıktan sonra ‘Tercih Süresi' içerisinde

LGS yerleştirme sonuçları tam bir hayal kırıklığı yarattı. 6 yıl içerisinde SBS, TEOG ve LGS diye sistem üstüne sistem değiştiren; ‘vicdan fukarası eski MEB yetkililerinin’ hangi okula yerleştirildiğini öğrenmek üzere heyecanla bilgisayarının başına oturan 14 yaşındaki yavrucağın; ‘Hiçbir Tercihinize Yerleşemediniz’ yazısını okuduğunda yaşadığı şoku görmelerini çok isterdim.

Allah’tan korkmayan, kuldan hiç utanmayan ve ‘velilerimizi ve yavrularımızı sınav stresinden kurtaracağız’ diyerek Onlara yaşam boyu unutamayacakları travmalar yaşatan bu vicdansız ve günahkar adamlar o görüntülerin karşısında acaba nasıl bir tepki verirlerdi?

Mahallesindeki hatta sokağındaki okula yerleşemeyen binlerce öğrenci var. Yüzde 5'lik dilime giren ancak hiç bir yere yerleşemeyenler var. Çocuklar, veliler, öğretmenler büyük bir moral çöküntüsü içerisindeler.

Yaşanan problemlerin sebebi, ‘Liselere Giriş Sınavının uygulanması ve yerleştirmede kullanılan tercih sisteminin mucitleri bu gün koltuklarında oturmuyorlar.’ Ama sebep oldukları mağduriyetler çözüm bekliyor. Devlette devamlılık esas ise birileri bu problemleri mutlaka çözmelidir.   

MEB Yetkilileri tarafından yapılan açıklamalardan anladığımız kadarıyla; Sınavla Öğrenci Alan Okullara yapılan yerleştirmede bir problem yok. Bu okulların kontenjanı: 127.480 imiş, 127.283 kişi yerleştirilmiş. Boş kalan kontenjan sadece 197 öğrenci.

 Problem, sınavsız yerleştirme yapılmaya çalışılan okullarda. Yani; ‘eve en yakın okulda okuyun’ diye yerleştirme yapılmaya çalışılan okullara yerleştirmede problem yaşandı.  ‘Yerel Yerleştirme’ sonuçlarına bakıldığında bu başlık altında bulunan okullardan:

Anadolu İmam Hatip Liseleri ( kontenjanı 224.950 kişi imiş. Yerleşen: 117.662 kişi. Boş kontenjan: 107.288. Kontenjanın yarısı boş kalmış.) tercih edilmedi.

Anadolu Meslek Liseleri (kontenjanı 481.442 kişi imiş. Yerleşen 267.448 kişi. Boş kontenjan: 214. 034.) de veliler tarafından tercih edilmedi.

Anadolu Liselerinde (kontenjanı 434.886 kişi imiş. Yerleşen öğrenci sayısı 413.816 kişi. Boş kontenjan: 21.070) bir problem yaşanmamış. Demek ki velilerin büyük bir bölümü çocuklarını Anadolu İmam Hatip Liselerine ve Anadolu Meslek Liselerine göndermek istemiyor.

‘Hiçbir Tercihine Yerleşemeyen Öğrencilerimiz’ İmam Hatip Liselerini ve Meslek Liselerini tercih etmeyen bu okul türlerinde okumak istemeyen öğrenciler. Yetkililere sesleniyorum. ‘Nakil dönemleri bu problemi kesinlikle çözmeyecektir.’ Yetkililer bu sese kulak vermelidir. Problem çözülsün istiyorlarsa, tercih edilmeyen bu okulları tekrar tercih edilen Anadolu Liselerine dönüştürmelidir…

Dönüştürmez ise ne olur? Olacakları ben size söyleyeyim; Eylül’de, okullar açıldığında okullarımızda 342.392 boş sıra olur. 342.392 anne, 342.392 baba ve 342.392 öğrenci sisteme küsmüş/düşman olur…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih Erdoğan Arşivi