Çocuk İstismarı

İnanmak güç ama ülkemizdeki çocuk istismarları Müslüman’a yakışmayacak düzeylerde. Dövülen, zorla çalıştırılan, taciz edilen, tecavüz edilen çocukların sayısı o kadar çok ki.

TÜİK, bakanlıklar, Meclis soru önergelerine verilen cevaplar; sivil toplum kuruluşları ile akademisyenlerin araştırmalarından elde edilen çarpıcı veriler ve bazı derneklerin yayınladığı raporlar durumun vahametini gözler önüne seriyor.

Bu konuda Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, barolar, Meclis soru önergelerine verilen cevaplar; sivil toplum kuruluşları ile akademisyenlerin araştırmaları ve günlük gazetelere yansıyan olaylardan elde edilen veriler ve istatistikler maalesef ülkemiz ve milletimiz adına utanılacak boyutlarda…

Dünya Salık Örgütü çocuk istismarını şöyle tanımlıyor: "Çocuğun sağlığını, fiziksel ve psikososyal gelişimini olumsuz etkileyen, bir yetişkin, toplum ya da devlet tarafından bilerek ya da bilmeyerek yapılan tüm olumsuz davranışlar çocuk istismarıdır.

Cinsel istismara maruz kalan çocukların yaşa göre dağılımları incelendiğinde görülen tablo içler acısıdır. Bu çocukların; %30´unun 2-5, %40´ının 6-10, %30´unun 11 - 17 yaş grubunda olduğu görülmektedir. İstismarcıların %96´sı erkek, %80´i de çocuğun tanıdığı birisidir

Psikologlar çocuk istismarını 3 temel grupta incelenmektedir.

1-Fiziksel istismar

2-Cinsel istismar

3-Duygusal istismar

Fiziksel İstismar

Fiziksel istismar en geniş anlamda “çocuğun kaza dışı yaralanması” şeklinde tanımlanabilir. En sık rastlanılan olgu çocuğa fiziksel şiddet uygulamak, dövmek şeklindedir. “Vücutta fiziksel hasara neden olan eziklerin, kırıkların, yanıkların ve benzeri her türlü olumsuzlukların ortaya çıkmasına yol açan istismar” fiziksel istismardır. En yaygın rastlanılan ve belirlenmesi en kolay olan istismar tipidir. Bir tokattan çeşitli objelerin kullanımına uzanan cezalandırma yöntemlerini kapsar.

Cinsel İstismar

Cinsel istismar, psikososyal gelişimini tamamlamamış ve yaşı küçük olan kız veya erkek çocuğun bir yetişkin tarafından cinsel dürtülerini tatmin için kullanılmasıdır. Bir çocuğun bir yetişkin tarafından cinsel doyum için kullanılması cinsel istismardır. Genital bölgeleri elleme, teşhircilik, röntgencilik, pornografiden ırza geçmeye kadar çok geniş yelpazedeki tüm davranışları kapsamaktadır.

Duygusal İstismar

Duygusal istismar, çocuk ve gençlerin, kendilerini olumsuz etkileyen tutum ve davranışlara maruz kalarak ya da gereksindikleri ilgi, sevgi ve bakımdan mahrum bırakılarak toplumsal ve bilimsel standartlara göre psikolojik hasara uğratılmaları durumudur. Bu davranışlar; yaş, statü, bilgi, konumu gibi özellikleri ile çocuk veya gencin üzerinde etki sahibi olan kişi ya da kişiler tarafından uygulanabilir. Çocuklar uğradıkları istismarı büyükleriyle paylaşmayabilirler:

Kendilerine inanılmayacağını düşünebilirler.

Başlarının belaya gireceğinden korkabilirler.

İstismarcının tehdidinden korkabilirler.

İstismarcıyı korumak isteyebilirler.

Nasıl anlatılacağını bilmeyebilirler.

Cinsel şiddet içeren davranışların yanlış olduğunu bilmeyebilirler.

Arkadaşları tarafından dışlanmaktan korkabilirler.

Bu konuda anne ve babalara büyük sorumluluk düşmektedir. Her anne ve baba çocuğuna kendisinden başkalarının vücudunun nerelerine dokunabileceklerini nerelerine dokunamayacaklarını mutlaka anlatmalıdırlar. Çocuklarına başka birisi tarafından vücudunun donulmaması gereken yerlerine dokunmaya çalışanlara izin vermemesi ve bu durumu mutlaka aile büyüklerine bildirmesi gerektiğini kavratmalıdırlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih Erdoğan Arşivi