Maraşta Haber
Maraşta Haber

BANKA PROMOSYONLARI

            Bu günlerde banka promosyonlarını soranlar çoğaldı. Verilen bu para çok temiz bir para değildir. Bunu bir misal ile anlatalım.             Faiz gelirini sıvı bir madde kabul edip, katık torbası gibi bez bir torbaya koysanız. Benim anladığıma göre, bu torbanın altına süzülen kısmına promosyon denir. Çünkü bankanız sizi sevdiğinden veya muhtaç […]

BANKA PROMOSYONLARI

20 Haziran 2022 - 23:10A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

            Bu günlerde banka promosyonlarını soranlar çoğaldı. Verilen bu para çok temiz bir para değildir. Bunu bir misal ile anlatalım.

            Faiz gelirini sıvı bir madde kabul edip, katık torbası gibi bez bir torbaya koysanız. Benim anladığıma göre, bu torbanın altına süzülen kısmına promosyon denir. Çünkü bankanız sizi sevdiğinden veya muhtaç olduğunuzdan dolayı yardım etmiyor. Paranızın faizinden faydalandığı için, onun az bir kısmını da size veriyor.

            Promosyon parasını kimler yiyebilir bunu da iki misal ile açıklayalım.

1. Misal:

8.000 TL geliri olan bir kişinin, evi kira,  iki tane de üniversite öğrencisi olsa.

2500 TL kira verse, iki örenciye de 3000 TL harçlık gönderse,  Elektrik, su, doğalgaz ve telefon gideri olarakta 1000 TL harcasa, elinde 1500 TL kalır. Babadan kalma başka gelir kaynağı da olmadığı takdirde, zati ihtiyaçlarını da hesaba kattığınız zaman, bu para ile 1 ay geçinme imkânı yoktur. Bu kişi zekat ve fitre alabileceği gibi,  promosyon parasını da kendine ve bakmakla yükümlü olduğu kimselere kullanabilir. Caizdir, helaldır. Öğrenci gideri yok ise, o zaman bu para helal olmaz.

2. Misal:

 Ev kirası olmayan, çocukları da dağılmış olan emekli bir ailenin 4.500 TL aylık geliri olsa, Elektrik, su, doğalgaz ve telefon için  1000 TL harcasa, geriye kalan 3.500 TL, israfsız harcandığı takdirde bir ay yetebilir. Öyle ise, bu kişinin promosyon parasını kendine ve bakmakla yükümlü olduğu kimselere harcaması caiz değildir, haramdır. Kişi bu parayı bankadan alıp, bakmakla yükümlü olmadığı fakirlere, sevap beklemeden  vermesi uygun olur.

Misalleri beğenmeyenler için toplu tarif şöyle yapılır.

Aylık geliri,  israfsız olarak, bir aylık zaruri ihtiyaçlarını karşılayan bir kişi veya ailenin, promosyon parasını yemesi caiz değildir. İsraflı harcayıp, kendini fakir göstermenin de dini yönden bir geçerliliği yoktur.  

Aylık geliri, zaruri ihtiyaçlarını karşılamayan, etrafın yardımına ihtiyaç duyan bir ailenin, promosyon parasını yemesinde bir sakınca yoktur.

Promosyon parasını yemek, açlıktan ölmemek için, haram olan bir eti (domuz etini) yemek gibidir.  Çünkü domuz eti ve faizin haramlığı ayetle sabittir. Domuz eti ile ilgili bir ayette:

“Allah size ancak leş, kan, domuz eti ve Allah’tan başkası adına kesileni haram kıldı.” Buyrulmaktadır.(Bakara Suresi 2/173)

İslam’da gerçek anlamdaki zaruretler, mahzurları ortadan kaldırır. Yani bir kimse ölümle pençeleşirse, haddi aşmamak ve yediği şeyi devamlı olarak helal saymamak şartıyla, haram olan bir şeyden ölmeyecek kadar yiyebilir. Böyle bir durumda günah işlemiş sayılmaz. Ancak böyle bir zaruret yok iken, haram olan şeyin helal sayılması mümkün değildir.

Faiz ile ilgili bir ayeti kerimede şöyledir:

“Faiz yiyenler (kabirlerinden)ancak şeytan çarpmış kimselerin, cinnet nöbetinden kalktığı gibi kalkarlar. Bu hal onların  “Alım-satım da tıpkı faiz gibidir” demeleri yüzündendir. Halbuki Allah, alım-satımı helal, faizi haram kılmıştır…..” (Bakara Suresi 275) 

Faiz yasağı, İslam’ın haram kıldığı kesin hükümlerindendir. Her çeşidi de haramdır. Para bir değişim aracıdır. Risk almadan, faizle paradan para kazanmak, dünya zevkleri bakımından çok tatlı gelebilir.  Ancak onun Allah (c.c.) tarafından zehirli bir yiyecek sayıldığını da unutmamak gerekir. Dünyada faiz yiyenlerin, mahşerdeki pişmanlıkları onlara bir fayda sağlamayacaktır. Çünkü yukarıdaki ayetin sonunda belirtildiği üzere, onların cezası cehennemde devamlı kalmaktır.  

Hesabın buna göre yapılması gerekir.

20.06.2022

Ali KARA

Emekli Müftü

           

       

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Sahipsiz Memleketim! Sahipsiz Memleketim!

Biz Kahramanmaraşlılar, depremin ardından geçen on üç ay içinde şehrimize getirilen hizmetlerden o kadar da memnun olmadık. Ve yaşadığı...

Depreminin Birinci Yıl Dönümü Depreminin Birinci Yıl Dönümü

6 Şubat 2023’te, Türkiye, tarihin en büyük depremini yaşadı. Gece saat 04,17’de yerin 8,6 kilometre derinliğinde Pazarcık merkezl...

Biber Sivri, Hıyar Badem Mersin’den; AFİYET OLSUN! Biber Sivri, Hıyar Badem Mersin’den; AFİ...

Talas’ta Atatürk Bulvarı üzerinde yürüyorum. Hareketli semttir. Orta gelirliler ve çevresi üniversitelerle dolu olduğu için öğrenciler ...

ÇAY MI? KAHVE Mi? ÇAY MI? KAHVE Mi?

Akşam yemeğinden tam yeni kalkmıştım ki, telefonuma bir mesaj geldi. Neredeyse midemden beynime çay gönder mesajıyla aynı anda gelen bu...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
319. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 319. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya Milletleri birlik oldular Gelip güzel yurda birden d...

Arif Balduk Ortaokulunda Anlamlı Etkinlik Arif Balduk Ortaokulunda ...

Onikişubat Arif Balduk Ortaokulunda ” Dilimizin Zengin...

Fatmalı İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerine trafik eğitimi Fatmalı İlkokulu ve Ortao...

KAHRAMANMARAŞ / ONİKİŞUBAT – Fatmalı İlkokulu ve Ortao...

Çakmakçı Sait Ortaokulu öğrencilerden muhteşem bir etkinlik Çakmakçı Sait Ortaokulu ö...

Dulkadiroğlu Çakmakçı Sait Ortaokulu Türkçe öğretmeni Tufan ...

Ahmet Bayazıt İlkokulu Birinciliğe Doymuyor Ahmet Bayazıt İlkokulu Bi...

Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen İlkokul...

Zeytindere Ortaokulu Niğde de Bölge Birincisi Oldu Zeytindere Ortaokulu Niğd...

Onikişubat Zeytindere Ortaokulu Niğde de 2023-2024 sezonunda...

“Onikişubat Sahnede yarışması finali”nde Aziz Sancar Anadolu Lisesi rüzgarı esti. “Onikişubat Sahnede...

Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize e...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli Çağrıda Bulundu. Atanamayan Uzmanlar Derne...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli E...

Sahipsiz Memleketim! Sahipsiz Memleketim!

Biz Kahramanmaraşlılar, depremin ardından geçen on üç ay içi...

318. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 318. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 İslâmın beş şartı, Rabbim sorucu Bıkıp usanmadan tutsak or...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ