Maraşta Haber
Maraşta Haber

Amirallere Yakışmadı

Aslında Kanal İstanbul Projesi ile birlikte Montrö Sözleşmesi de konuşulmaya başlanmıştı. Yani mevzu yeni değil. TBMM Başkanı Mustafa Şentop geçen hafta Habertürk TV’de bir programa konuk oldu. Montrö bu program sonrası yeniden gündemin merkezine oturdu. Programda İstanbul Sözleşmesinden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla çekilmemiz konuşulurken programın moderatörü Muharrem Sarıkaya Şentop’a; ‘Cumhurbaşkanı isterse Türkiye Montrö’den de çekilebilir mi?’ diye […]

Amirallere Yakışmadı

09 Nisan 2021 - 9:49A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Aslında Kanal İstanbul Projesi ile birlikte Montrö Sözleşmesi de konuşulmaya başlanmıştı. Yani mevzu yeni değil. TBMM Başkanı Mustafa Şentop geçen hafta Habertürk TV’de bir programa konuk oldu. Montrö bu program sonrası yeniden gündemin merkezine oturdu.

Programda İstanbul Sözleşmesinden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla çekilmemiz konuşulurken programın moderatörü Muharrem Sarıkaya Şentop’a; ‘Cumhurbaşkanı isterse Türkiye Montrö’den de çekilebilir mi?’ diye bir soru sordu. Şentop bu soruyu; ‘hukuki olarak Cumhurbaşkanı’nın bunu yapabilme yetkisi var’ diye cevapladı.

O andan beri ortalık toz duman. Sanki kıyamet koptu kopacak. Lehte ve aleyhte bir sürü gereksiz söz söylendi. Bir müddet daha söyleneceği de kesin gibi. Televizyon kanallarında konuyla ilgili programlar yapılmaya çoktan başlandı.  Kimileri sanki Montrö’den de çıkılsın demiş gibi Sayın Şentop’un ipini çekmeye çalışıyor. Kimileri ise muhalefete küfretmeye devam ediyor. Velhâsıl-ı kelam Montrö ile ilgili tartışmalar aldı başını gidiyor.

Konuyla ilgili televizyon kanallarında senelerden beri konuşan, gazetelerde yazılar yazan Amiraller sanki bu olaydan ilk defa haberdar oluyorlarmış gibi konuyla ilgili bir bildiri hazırlamışlar. Bu bildiriyi 104 emekli Amiral imzalamış ve sabahı bekleyemeden bir gece yarısı alelacele kamuoyuyla paylaşmışlar.

Bildiride yazılanlar aynı Amiraller tarafından aylardan beri her kanalda konuşulmasına rağmen bildiri hem iktidar hem muhalefet tarafından ciddi anlamda eleştiri aldı. Kimse kusura bakmasın, darbe geçmişi olan bir ülkede emekli asker kimliği başlığı ile yayımlanmış ortak bir bildirinin antidemokratik çağrışımları ve yansımaları ister istemez gündeme gelecektir. Emekli ya da görevde olsun askerlerin toplu bir şekilde bir gece yarısı siyasi iktidarlara hitaben bir bildiri yayımlamaları asla doğru değil. Askerlerimizin bunu hala anlamamış olmaları ise gerçekten talihsizlik. Bu nedenle kendilerini bende kınıyorum.

Ben söz konusu bildiride bir darbe tehdidi veya darbe çağrısına rastlamadım. Metin dikkatli bir biçimde tane tane okunduğunda sivil iktidara parmak sallayan veya ‘ya adam olursunuz ya da gereğini yaparız’ mealinde bir tehdit de göremedim.

Bildiride ‘Montrö; sadece Türk Boğazlarından geçişi düzenleyen bir sözleşme değil, Türkiye’ye İstanbul, Çanakkale, Marmara Denizi ve Boğazlardaki tam egemenlik haklarını geri kazandıran, Lozan Barış Antlaşmasını tamamlayan büyük bir diplomasi zaferidir. Montrö Sözleşmesinin tartışma konusu yapılmasına/masaya gelmesine neden olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınılması gerektiği kanaatindeyiz’ ifadelerine yer verilmiş.

Bu ifadeleri TSK çatısı altında, Deniz Kuvvetleri’nde yıllarca görev yapmış emekli askerlerin Montrö’ye dair taşıdıkları endişeleri ve iyi niyetli uyarıları olarak algılamak sanki daha doğru olur. Kararı elbette Cumhuriyet Baş Savcılarımız ve Hâkimlerimiz verecektir.

Ancak bir kez daha belirtmeliyim ki bildiriyi imzalayan Amirallerin niyetleri ne olursa olsun darbe çağrışımlarına yol açabilecek bu yöntemden kaçınmaları elbette daha doğru olurdu. Başta Cem Gürdeniz, Atilla Kıyat olmak üzere bildiride imzası olan isimlerden birçoğu konuyla ilgili endişelerini televizyon kanallarında zaten sık sık dile getiriyorlardı. Durup dururken; ‘Ortalığı karıştıran bu bildiriye ne gerek vardı sorusu kendilerine elbette sorulmalı.

Küçük esnafın, emeklinin, işçinin, memurun kısaca ülkenin gerçek gündemi değil bunlar. İnsanlar temel ihtiyaç maddelerini karşılayamaz duruma düşmüş. Alınan maaşlarla ay sonu getirilemez olmuş. Her şeye rağmen iyi veya kötü bir işe sahip olanlar yine şanslı. Üniversiteyi bitiren gençler yıllardan beri iş bulamamakta. Yaşı 30 olmuş civan gibi gençler babalarından üç beş kuruş harçlık alsalar da, yaşamdan zevk alamıyorlar.

Ak Partili kardeşlerime ve Reise sormak istiyorum, ecdadımızın; ‘İnsanı/Milleti yaşat ki devlet yaşasın’ düsturuna ne oldu? Milyonlarca genç iş bulamazsa, esnaf, memur, işçi, hele hele emekliler karınlarını bile doyuramazsa, insanlar çocuklarını evlendiremezse, iktidar milletini yaşatamaz durumdaysa hüküm sizce ne olmalı? Bence cevap; ‘Emaneti ehline teslim edin’ olacaktır.    

Haftaya Mübarek Ramazan başlıyor. Allah korkusu olmayan fırsatçılar etiketlerle oynamaya çoktan başladı, bilesiniz. Belediye görevlilerine sesleniyorum; ‘bu fırsatçılara fırsat verecek misiniz?’ Eğer eşkıyaya fırsat verirseniz fakirin, fukaranın, Muhammed ümmetinin bedduasını alırsınız, bir daha iflah olmazsınız, bilesiniz…   

   

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Sahipsiz Memleketim! Sahipsiz Memleketim!

Biz Kahramanmaraşlılar, depremin ardından geçen on üç ay içinde şehrimize getirilen hizmetlerden o kadar da memnun olmadık. Ve yaşadığı...

Depreminin Birinci Yıl Dönümü Depreminin Birinci Yıl Dönümü

6 Şubat 2023’te, Türkiye, tarihin en büyük depremini yaşadı. Gece saat 04,17’de yerin 8,6 kilometre derinliğinde Pazarcık merkezl...

Biber Sivri, Hıyar Badem Mersin’den; AFİYET OLSUN! Biber Sivri, Hıyar Badem Mersin’den; AFİ...

Talas’ta Atatürk Bulvarı üzerinde yürüyorum. Hareketli semttir. Orta gelirliler ve çevresi üniversitelerle dolu olduğu için öğrenciler ...

ÇAY MI? KAHVE Mi? ÇAY MI? KAHVE Mi?

Akşam yemeğinden tam yeni kalkmıştım ki, telefonuma bir mesaj geldi. Neredeyse midemden beynime çay gönder mesajıyla aynı anda gelen bu...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZDÜ EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZD...

Ekinözü İlçesinde geçmişte Belediye başkanı olarak görev yap...

Şehit Evliya İlokulunda deprem Şehidi Av. Ayyüce Sayar adına kütüphane açıldı. Şehit Evliya İlokulunda d...

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden Av...

İYİ Parti,KMBŞ Belediye Başkan Adayı Mesut Dedeoğlu Projelerini basınla paylaştı. İYİ Parti,KMBŞ Belediye B...

İYİ Parti, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Me...

Onikişubat İlçesinin Robotex Türkiye robot turnuvası başarısı Onikişubat İlçesinin Robo...

Robotex Türkiye robot turnuvası bölge yarışması 23 ve 24 Mar...

Süreyya Güneş Anaokulu Sabahçı Sınıfların M.Akif Ersoy Programı Süreyya Güneş Anaokulu Sa...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

320. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 320. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Hayalin canlanıyor ufka dalarken gözüm Bilmesin hiç bir ki...

Süreyya Güneş Anaokulunun Minik öğrencileri İstiklal Marşımızı okuyarak gururumuz oldu Süreyya Güneş Anaokulunun...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

Kahramanmaraş’ta Yine Deprem Oldu Kahramanmaraş’ta Yi...

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra zaman...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bayramın kaç gün olduğunu açıkladı Cumhurbaşkanı Erdoğan Bay...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kamu çalışanlarımızın 10 Nisan...

Kahramanmaraş’ta 8 Bin 303 Konutun Daha Kurası Çekildi Kahramanmaraş’ta 8 Bin 30...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katı...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ