Ahmet Doğan İlbey

Ahmet Doğan İlbey

“Uzaktaki yakınımız Bosna”

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, 2016 yılını da Bosna ile dostluk-kardeşlik yılı ilân ederek Uzaktaki Yakınımız adıyla “Bosna 2016 Dostluk-Kardeşlik Buluşması" programı düzenledi.

Katılmak üzere günler öncesi tâlim yapıyorum. Bu fikirli programı fikirli dostlar tertip ediyor. Yine vakit kıtlığı ve ağır mesaim sebebiyle son anda yetiştim.

Türkiye’nin Bosna’daki fahrî medeniyet elçisi ve Mostar Dergisi eski Genel Yayın Müdürü ve Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar eski Genel Müdürülüğü de yapan, uzun müddet Bosna’da ikamet eden Osman Nalbant ağabeyin rehber ve koordinatörlüğündeki bu güzel program medeniyet hamlesinin en gerçekçi ve en evvel yapılması elzem olan bir programdı.

Osman Nalbant ağabeyin rehberliğinde Bosna Hersek'ten gelen bir grup öğrencinin KSÜ, 12 Şubat Belediyesi ve Bilsek ve Mado’nun ev sahipliği yaptığı bu anlamlı medeniyet programına son anda yetiştim ve dostlarımdan dinledim, gönlüm bir parça sürur buldu.

Evlâd-ı Fatihan Bosna’nın gönül elçisi olarak Türkçe dersler veren Osman Nalbant ağabeyin konuşmasını ikinci elden dinlediklerimle şöyle aktarabilirim:

“Osmanlı'nın serhat şehri olarak ifade ettiği Bosna için 500 yıl boyunca onlar bizler için şehit oldular. 1878'den beri beş yüz milyon Hristiyan dünyasının arasında iki milyon Bosnalının cesaretine saygı duymalıyız”  dedikten sonra Osmanlı'nın kültür, tarih ve medeniyet olarak büyük izler bıraktığını, Türklere ve Türkiye'ye olan sevgilerine karşı vefa borcumuz olduğunu, Bosna'ya sadece turistik ziyaret dolayısıyla değil oradaki insanlarla kucaklaşmak için gidilmesi gerektiğini anlatmış.

Ardından, Türkiye Yazarlar Birliği K. Maraş Şube Başkanı ve KSÜ öğretim görevlisi İsmail Göktürk, Osmanlı'dan önce Horasan erenlerinin Bosna'ya giderek İslâm'ı yaydıklarını daha sonra 1463'te Bosna'nın Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedildiğini ve 1878'de Avusturya-Macaristan idaresine girdiğini, Osmanlı medeniyetinin inşa edildiği Bosna'yı 1992 yılında yaşanan savaştan sonra tanımaya başladığımızı, Bosna'da Osmanlı medeniyetinin izlerini silerek Müslümanları yok etmeye çalışanlar başarısız olduklarını anlatmış ki, onun Bosna’yı tek başına en yürekten anlatan biri olduğunu bilenlerdenim.

Bosna ve Maraş kardeşliğinin temeli atılan bu değerli programın son karelerine yetiştiğimde tasavvuf mûsikimizin şehr-i Maraş’taki en nadide temsilcileri olan KSÜ öğretim görevlisi Arif Yücel ve öğretim görevlisi Ahmet Görüz hocaların  meşk ettiği ilahilerle Bosna hasretimiz daha da pekişti.

Hâsılı, Müslüman Türk olmakla iftihar eden ve yüreğimizde yâre olan “Uzaktaki yakınımız” Bosnalı kardeşlerimizin medeniyet elçisi dostlarımız sâyesinde Şehr-i Maraş’ a da yüzleri sevinç dolu şükranla duhul ettiklerini gördük şükür.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet Doğan İlbey Arşivi