Maraşta Haber
Maraşta Haber

KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR

Bir ayet-i kerimede: İyilik ve (Allah’ın yasaklarından) sakınma üzerinde yardımlaşın, günah ve düşmanlık üzerine yardımlaşmayın. Allah’tan korkun; çünkü Allah’ın cezası çetindir.  Buyrulmaktadır. (Maide Suresi 5/2)   Hadis-i şerifte ise: “Akıllı kişi, nefsine hâkim olan ve ölüm sonrası için çalışandır. Âciz kişi ise nefsinin arzu ve isteklerine uyan ve buna rağmen hâlâ Allah’tan iyilik temenni edendir.” Buyrulmaktadır. (Tirmizi […]

KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR

11 Temmuz 2022 - 19:33A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Bir ayet-i kerimede:

İyilik ve (Allah’ın yasaklarından) sakınma üzerinde yardımlaşın, günah ve düşmanlık üzerine yardımlaşmayın. Allah’tan korkun; çünkü Allah’ın cezası çetindir.  Buyrulmaktadır. (Maide Suresi 5/2)  

Hadis-i şerifte ise:

“Akıllı kişi, nefsine hâkim olan ve ölüm sonrası için çalışandır. Âciz kişi ise nefsinin arzu ve isteklerine uyan ve buna rağmen hâlâ Allah’tan iyilik temenni edendir.” Buyrulmaktadır. (Tirmizi Sıfatül- kıyame)

     Dinimiz İslam, insanoğlunun aklını, dinini, canını, neslini ve malını korumayı esas almış, bunlara herhangi bir kimsenin zarar vermesini de şiddetle menetmiştir. Yasaklar bununla da kalmamış, ferdin, ailenin ve toplumun huzurunu kaçıran zararlı alışkanlıkların tamamını yasaklamıştır. Bunların başında insan aklını alan, nesilleri yozlaştıran, iyi ve güzel hasletleri yok eden Aklı ve iradeyi işlemez hale getiren, kişiyi normal yaşam ve davranışlarından uzaklaştıran kötü alışkanlıklar gelmektedir.

Kötü alışkanlıklar, genellikle taklit, özenti, kötü arkadaş, bazen de kişilik zafiyetinden dolayı insanlara sirayet etmektedir.

Her Müslüman önce kendi neslini dinimizin emirleri ile donatıp, kültürümüz ve kimliğimizle de tanıştırıp, sağlıklı, eğitimli ve şuurlu bir nesil olarak yetişmesine dikkat etmek zorundayız. Bu durumu beyan buyuran ayet-i kerime

“Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennem ateşinden koruyun…”buyurmaktadır. (Tahrim Suresi 66/6)

Neslimizi kötü alışkanlıklardan korumak Müslümanlar olarak hepimizin görevidir.

Dünya nimeti olarak bize verilen Yani  Canımız, malımız, sağlığımız ve evlatlarımız, bizler için birer emanet olduğu gibi, Müslümanlarda bir duvarın tuğlaları gibi birbirlerine emanet edilmiştir. Hayırlı işlerde yardımlaşma ve dayanışma, dinimizin önemle üzerinde durduğu hususlardan biridir. Çünkü cemiyetin huzuru ve güven ortamına kavuşması, insanların iyi ve güzel şeylerde yardımlaşmaları ile mümkündür. Bu durumu beyan eden bir ayet şöyledir.

            “Sizden öyle bir cemaat bulunmalıdır ki, (onlar herkesi) hayra çağırsınlar, iyiliği emretsin, kötülükten vazgeçirmeye çalışsınlar. İşte onlar muradına erenlerin tâ kendileridir.” (Âl-i İmran Suresi 3/24)

 Kulluk görevimizi gerçek anlamda yerine getirebilmemiz için, bedenimizi koruduğumuz kadar ruhumuzu da dinin doğru bilgileri ile besleyip Kur’an ve sünnetin emirlerini kendimize düstur  edinmeliyiz.  

Kötü alışkanlakların keyif verici özelliği olduğu için, onlardan kurtulmak kolay değildir. Ancak İslam’a teslim olan insanların kurtulamayacağı bir alışkanlık yoktur.

Başkasının zararı beni ilgilendirmez anlayışı, İslam’ın uygun gördüğü bir düşünce tarzı değildir. Üzüm üzüme bakarak kararır atasözü boşa söylenmemiştir.

İçki ve uyuşturucu maddelere alışan insanlar, ateş düşmüş bir ev gibidir. Bu yangın söndürülmediği takdirde önce kendine, sonra da bütün cemiyete zarar verecektir. Kişi önce kendi ailesini, sonrada bütün cemiyeti kötülükten kurtarmak için mücadele etmelidir. Yani her insan çocuklarının nerelerde gezdiğine ve kimlerle konuştuğuna dikkat etmeli, onları manevi değerlerle donatmalı, arkadaş olarak ta Allah korkusu taşıyan, haram ve helale dikkat eden insanlarla tanıştırmalıdır. Yani en az büluğa erinceye kadar çocuğun peşinden koşmak, ebeveynlerin görevidir. Gücü yetmez olduğu zaman da, Allah’a dua etmekten başka çare yoktur.

Üstün meziyetlerle donatılmış insanoğlunun bağımlılıkla perişan hale düşmesi, toplumu sarsan bir hüsrandır.

Allah’a teslim olan ve O’na güvenen insanlar olarak, ruhumuzun gıdası olan salih amellerimizi ihmal etmemeli,  Bununla beraber aile, akraba ve cemiyete faydalı olan hayırlı işlerle meşgul olmalı, cemiyeti felakete sürükleyen kötü alışkanlıklarla da imkânımız ölçüsünde mücadele etmeliyiz. Allah bizi ve neslimizi kötü alışkanlıklardan muhafaza buyursun. 09.06. 2022

                                      Ali KARA

                                    Emekli Müftü

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duramaz. Bu pahalılık çöküşün habercisi ve adıdır. Bu pahalılık karşısında iktid...

SEÇMEN İKTİDARA KIRMIZI HARİTA GÖSTERDİ SEÇMEN İKTİDARA KIRMIZI HARİTA GÖSTERDİ...

Seçmen Cumhur İttifakı’na sırtını döndü. Altı Oklu CHP ile kucaklaştı… 31 Mart, ‘sonuçta Yerel yönetimler belediye başkanlığı seç...

Sahipsiz Memleketim! Sahipsiz Memleketim!

Biz Kahramanmaraşlılar, depremin ardından geçen on üç ay içinde şehrimize getirilen hizmetlerden o kadar da memnun olmadık. Ve yaşadığı...

Depreminin Birinci Yıl Dönümü Depreminin Birinci Yıl Dönümü

6 Şubat 2023’te, Türkiye, tarihin en büyük depremini yaşadı. Gece saat 04,17’de yerin 8,6 kilometre derinliğinde Pazarcık merkezl...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Şehit Ahmet Gülbahar Ortaokulu (ŞAGO) Matematik Yarışması Sonuçlandı Şehit Ahmet Gülbahar Orta...

Kahramanmaraş Onikişubat İlçesi Şehit Ahmet Gülbahar Ortaoku...

Halkoyunları gösterileriyle ilgi odağı oldular Halkoyunları gösterileriy...

Kahramanmaraş/Onikişubat Yıldırım Bayazıt İlkokulunda 23 Nis...

Nirvana Cafe Ilıca da hizmete hazır Nirvana Cafe Ilıca da hiz...

Kahramanmaraş’ ta  Onikişubat ilçe merkezinden 66 kilo...

Ilıca İlkokulunda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına yoğun ilgi oldu. Ilıca İlkokulunda 23 Nisa...

Onikişubat Ilıca İlkokulunda  kutlanacak olan “Büyük Önder A...

Kahramanmaraş’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşku içinde kutlandı. Kahramanmaraş’ta 23...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milletinin b...

Kahramanmaraş’ta Temsili İl Milli Eğitim Müdürü Esma Gizem Akçadağ Kahramanmaraş’ta Te...

Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürü Yusuf Kahraman, 23 Nisa...

Ilıca Yeniyapan Ortaokulunda 23 Nisan Bayramı Coşkusu Ilıca Yeniyapan Ortaokulu...

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milleti...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Sonuçlandı Kahramanmaraş’ta ŞAGO Mat...

Onikişubat ilçesinde 23 okulun ve toplamda 69 öğrencinin kat...

324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 324. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya handır İnsana, yolcular gelip geçer Kimi bahtı güzel...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Düzenlendi Kahramanmaraş’ta ŞA...

Kahramanmaraş / Onikişubat Şehit Ahmet Gülbahar  Ortaokulu M...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ