Maraşta Haber
Maraşta Haber

Sahi Asayiş Ne Durumda?

Bir yerin düzen ve güvenlik içinde bulunması durumuna ‘asayiş’ deniliyor. Herhangi bir yerde yaşayan insanların malı ve canı güven içerisindeyse, hukuk vatandaşların hakkını koruyabiliyorsa o yerde asayiş var demektir.   Muz Cumhuriyetleri hariç dünyadaki modern devletlerin en önemsediği husus nedir diye sorulduğunda alınan cevap; ‘kendi vatandaşlarının can ve mal güvenliğidir’ oluyor. Bu duruma ‘Milli Güvenlik’ deniliyor. […]

Sahi Asayiş Ne Durumda?

07 Kasım 2022 - 8:14A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Bir yerin düzen ve güvenlik içinde bulunması durumuna ‘asayiş’ deniliyor. Herhangi bir yerde yaşayan insanların malı ve canı güven içerisindeyse, hukuk vatandaşların hakkını koruyabiliyorsa o yerde asayiş var demektir.  

Muz Cumhuriyetleri hariç dünyadaki modern devletlerin en önemsediği husus nedir diye sorulduğunda alınan cevap; ‘kendi vatandaşlarının can ve mal güvenliğidir’ oluyor. Bu duruma ‘Milli Güvenlik’ deniliyor.

Devletler; vatanın güvenliğini, milletin çıkarlarını askeri, siyasi diplomatik ve ekonomik imkânlarını kullanılarak iç ve dış tehditlerden korumaya çalışıyorlar. Güvenli ve istikrarlı bir devlet için birçok ülke tarafından uygulanan genel starejiler bulunuyor. Bunlardan bir kaçını yazıma almak istedim;

Diplomatik girişimlerle müttefik devletlerin herhangi bir küresel konuya bakışının kendi ulusal çizgilerine getirilmesi (Haklı da olsak hiçbir meselemize destek bulamadık)

Aynı diplomatik girişimler kullanılarak, potansiyel tehdit ve bilinen düşmanların uluslararası arenalarda izole edilmesi (PKK ve diğer terör örgütlerini izole edemedik)

Hala güçlü, modern, yüksek hazırlık seviyesi ve hareket kabiliyetine sahip, hızla çatışma alanına mobilize olabilen bir silahlı kuvvetler yapılanmasını tamamlayamadık. Her zaman gurur duyduğumuz ordumuzu bir türlü tam profesyonel ordu haline getiremedik. Çağdaş, yaratıcı, teknolojik yenilikleri en üst seviyede takip edip uygulayabilen, dış unsurlardan bağımsız bir ulusal savunma sanayi organizasyonunu, geliştirdik ama tamamlayamadık.

Yeterli, çeşitli ve etkin ulaşım sistemleri, altyapı, enerji üretim, nakil ve dağıtım hatları, stabil yakıt üretim tesisleri ve boru hatları kurduk ama vanasını başkalarının elinden alamadık.. Adamları sinek ısırsa ne yazık ki gazı kesmekle tehdit ediliyoruz. Milli teknolojiye dayalı, ulusal güçler tarafından kontrol edilip denetlenebilen sivil ve askeri haberleşme sistemleri ve ağları tamamlayamadık.

Sivil savunma teşkilatları, profesyonel arama ve kurtarma ekipleri, acil müdahale ve sağlık hizmetleri sunabilme Kızılay Teşkilatını atıl bıraktık. Yerine AKUT isminde bir dernek kurduk. AKUT her geçen gün kendini geliştiriyor ama daha çok uzun zamana ihtiyacı var.

Emniyet ve istihbarat kurumları tehlikeleri önceden fark edip önlem almalı, potansiyel tehditlere karşı casusluk ve karşı-casusluk faaliyetleri yürütmeli, elektronik istihbarat ve güvenlik kurumları arasında ortak veri tabanları kullanmalıdır. Son yıllarda bu kurumlarımız özellikle Suriye ve Kuzey Irakta başarılı operasyonlar yapmaktadır.

İdeolojik tutumu her ne olursa olsun, tüm siyasi partiler ve önde gelen sivil toplum kuruluşları tarafından kabul edilip benimsenen bir ulusal savunma stratejisi belgesi hazırlanmalıdır.  Bu belge küresel gelişmeler ve değişen çıkarlara göre revize edilmelidir. Bu ülkenin bölünmesi için uğraşan bir siyasi partiyi hala mecliste tutacaksın sonrada muhalefeti suçlayacaksın. Buna kargalar bile güler.

Benim gençliğimde yani 35, 40 yıl önce dahi insanlarımız; ‘Devletten habersiz sinek uçamaz’ derlerdi. Şimdilerde ise ne yazık ki; ‘devletin uçan fillerden bile haberi yok’ deniliyor. Paralel yapıdan otuz sene, PKK’nın şehirlerdeki yığınağından ise on sene sonra haberdar olundu. Bu durumdan ne yazık ki, namuslu vatandaşlarımız çok acılar çektiler. Yüzlerce şehit, binlerce gazi verildi. Ama son beş yıldan beri yapılan yanlışlardan dönülmüş ve Milli Savunma hamlesi başlatılmıştır. Savunma sanayii, her ülke için vazgeçilmez stratejik öneme sahiptir. Bir ülkenin bağımsızlığı ancak üretimle mümkündür. Artık ihtiyacımızın önemli bir kısmını milli ve yerli kaynaklar ile karşılar durumdayız.

20 yıl önce sadece 62 savunma sanayii projesi yürütülmekte iken, günümüzde bu sayı 750’yi aşmıştır. Bunların yarısı son 6 yıl içerisinde başlatılmıştır. Proje hacmimiz ise 5.5 milyar dolardan 75 milyar dolara çıkmıştır. Neredeyse yok düzeyinde olan Ar-Ge harcaması 1.5 milyar doları geçmiştir. Savunma ve havacılık ihracatı, 2021 yılı itibariyle 3 milyar 224 milyon dolarla tarihin en yüksek rakamına ulaşmıştır.

Milli Savunma hamlesine devam edilmelidir. Kara Kuvvetlerimizin, Hava ve Deniz Kuvvetlerimizin ihtiyaç duyduğu silahların tamamına yakınını kendimiz yapmalıyız. Ancak bu sağlandığı zaman; ‘Asayiş Berkemal’ diyebiliriz. Allah Devletimiz ve Milletimize zeval vermesin.

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Sahipsiz Memleketim! Sahipsiz Memleketim!

Biz Kahramanmaraşlılar, depremin ardından geçen on üç ay içinde şehrimize getirilen hizmetlerden o kadar da memnun olmadık. Ve yaşadığı...

Depreminin Birinci Yıl Dönümü Depreminin Birinci Yıl Dönümü

6 Şubat 2023’te, Türkiye, tarihin en büyük depremini yaşadı. Gece saat 04,17’de yerin 8,6 kilometre derinliğinde Pazarcık merkezl...

Biber Sivri, Hıyar Badem Mersin’den; AFİYET OLSUN! Biber Sivri, Hıyar Badem Mersin’den; AFİ...

Talas’ta Atatürk Bulvarı üzerinde yürüyorum. Hareketli semttir. Orta gelirliler ve çevresi üniversitelerle dolu olduğu için öğrenciler ...

ÇAY MI? KAHVE Mi? ÇAY MI? KAHVE Mi?

Akşam yemeğinden tam yeni kalkmıştım ki, telefonuma bir mesaj geldi. Neredeyse midemden beynime çay gönder mesajıyla aynı anda gelen bu...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
319. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 319. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya Milletleri birlik oldular Gelip güzel yurda birden d...

Arif Balduk Ortaokulunda Anlamlı Etkinlik Arif Balduk Ortaokulunda ...

Onikişubat Arif Balduk Ortaokulunda ” Dilimizin Zengin...

Fatmalı İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerine trafik eğitimi Fatmalı İlkokulu ve Ortao...

KAHRAMANMARAŞ / ONİKİŞUBAT – Fatmalı İlkokulu ve Ortao...

Çakmakçı Sait Ortaokulu öğrencilerden muhteşem bir etkinlik Çakmakçı Sait Ortaokulu ö...

Dulkadiroğlu Çakmakçı Sait Ortaokulu Türkçe öğretmeni Tufan ...

Ahmet Bayazıt İlkokulu Birinciliğe Doymuyor Ahmet Bayazıt İlkokulu Bi...

Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen İlkokul...

Zeytindere Ortaokulu Niğde de Bölge Birincisi Oldu Zeytindere Ortaokulu Niğd...

Onikişubat Zeytindere Ortaokulu Niğde de 2023-2024 sezonunda...

“Onikişubat Sahnede yarışması finali”nde Aziz Sancar Anadolu Lisesi rüzgarı esti. “Onikişubat Sahnede...

Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize e...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli Çağrıda Bulundu. Atanamayan Uzmanlar Derne...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli E...

Sahipsiz Memleketim! Sahipsiz Memleketim!

Biz Kahramanmaraşlılar, depremin ardından geçen on üç ay içi...

318. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 318. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 İslâmın beş şartı, Rabbim sorucu Bıkıp usanmadan tutsak or...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ