Yüce Rabbimizin insanlara rahmet ve nimetlerini bola

Peygamber (s.a.v.) Efendimiz, Recep ayının gecelerine önem vermiş, hadis-i şeriflerinde:

“Allah’ım! Recep ve Şaban aylarını bize bereketli, Ramazan ayını da mübarek kıl.” diye dua etmiştir. (Ahmed b. Hanbel 1/259) 

Bundan dolayı müminlerde bu geceyi ihya etmeye çalışmaktadır.  

Recep ayı aynı zamanda, hürmete layık olan haram aylardan birisidir.  

Haram aylar: kendisine hürmet edilen ve her çeşit kötülüklerin yasaklandığı, bir zaman dilimini ihtiva etmektedir.  

Bu aylar girdiği zaman, kanlı düşmanlıkların yerini huzur ve sükûnet alır, kin ve nefretle dolu çöller, tatlı bir huzura kavuşur, her çeşit kavga ve gürültüden uzak durulurdu. Regaib, bize bu durumu hatırlatmaktadır. Bundan dolayı Recep ayına kötülüklerden arınmış anlamına gelen mutahhar ay adı da verilmiştir. Bu geceyi affedilme ümidi ile ihya etmemiz gerekir. Zira ayet-i kerimede:

            “De ki Ey kendi nefisleri aleyhine kötülük edip aşırı giden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah, bütün günahlarınızı bağışlar. Çünkü O çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.”Buyrulmaktadır.( Zümer suresi, 39:53)  

Bu gecede özellikle nefis muhasebesi yapmalı, kulluğumuzun derecesini ciddi bir şekilde gözden geçirmeliyiz. Çünkü nefis muhasebesi ihmal edildiği zaman, insanın varlığı değersizleşecek, kötülüklerin işlenmesi de sıradan bir adet haline gelecektir.  

Üç ayların habercisi olan Regaib kandili ile başlayıp, Miraç, Berat ve Kadir gecesi ile sona erecek olan mübarek gecelerin değer ve kıymetini asla unutmamalı, ibadetlerle doldurmalıyız. Çünkü mübarek gün ve geceler, dünya ve ahiret mutluluğunu kazanmamız ve maneviyatımızı nurlandırmamız için bize verilmiş birer fırsatlardır.  

Mübarek geceler, ellerini Mevla’ya kaldırıp ruhunu uyanık bulunduranlar için rahmet iklimine açılma, bağışlanma ve ikramlara ulaşma zamanıdır.  

Zira ayet-i kerimede Cenab-ı Hak: 

 “Ey mü’minler! Hepiniz Allah’a tövbe edin, belki böylece korktuğunuzdan kurtulur, umduğunuzu elde edebilirsiniz.” Buyrulmuştu. ( Nur Sûresi, 31)  

Bu geceye mahsus özel bir ibadet şekli yoktur. Özellikle anne babalarımızın ellerini öpüp, hayır dualarını almalıyız. Dargın olduğumuz kişilerle barışmalı, geceyi ibadet, tövbe ve istiğfar ile geçirmeliyiz. Bolca Kur’an-ı Kerim okumalı, zikrimizi artırmalı, Efendimize bolca salatü selam getirmeli, sadakalarımızı da zirveye çıkarmalıyız. Zira Efendimiz hadis-i şeriflerinde:  

 “Kur’an okuyunuz. Çünkü Kur’an, kıyamet gününde kendisini okuyanlara şefaatçi olarak gelecektir” Buyurmuştur. ( Riyazü’s-Salihin) 

Mübarek geceleri ihya ettiğimiz takdirde, Allah’ın rahmet ve mağfiretine nail olacak, inşaallah cennete aday bir kul olarak yaşantımıza devam etmiş olacağız. 30.01.2022 

                                                                           Ali KARA 

                                                                         Emekli Müftü