Maraşta Haber
Maraşta Haber

KUL HAKKI

Bir kulun başka bir kul üzerinde olan hakkına kul hakkı denilmektedir. Bir ayet-i kerimede:       Mallarınızı aranızda haksız sebeplerle yemeyin. Buyrulmaktadır.(Bakara Suresi 2/188 )  Hadis-i şerifte ise: “Allahu Teâla nazarında, bir kulun Allah tarafından yasaklanan kebîrelerden (Büyük günahlardan) sonra, beraberinde getirebileceği en büyük günahlardan biri, kişinin ödenecek karşılık bırakmadan üzerinde borç olduğu halde ölmesidir.”buyrulmuştur.( Ebû Dâvud, Büyû)  Dinimiz, […]

KUL HAKKI

12 Eylül 2022 - 16:42A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Bir kulun başka bir kul üzerinde olan hakkına kul hakkı denilmektedir. Bir ayet-i kerimede:

      Mallarınızı aranızda haksız sebeplerle yemeyin. Buyrulmaktadır.(Bakara Suresi 2/188 ) 

Hadis-i şerifte ise: “Allahu Teâla nazarında, bir kulun Allah tarafından yasaklanan kebîrelerden (Büyük günahlardan) sonra, beraberinde getirebileceği en büyük günahlardan biri, kişinin ödenecek karşılık bırakmadan üzerinde borç olduğu halde ölmesidir.”buyrulmuştur.( Ebû Dâvud, Büyû) 

Dinimiz, kul hakları üzerinde titizlikle durmaktadır. Çünkü bu hak, günahların en büyüğüdür. Kişinin Cennet veya  Cehennem’e gitmesinde önemli rol oynamaktadır. 

      Kul hakkı can, mal, namus, hırsızlık, gıybet, yalan, borç, iftira, küfürlü söz, emanete hıyanet, ölçü ve tartıda hile, zimmet ve rüşvet gibi bir çok çeşitlere ayrılmaktadır. Bu sayılan şeylerin ihlal edilmesi, kul hakkını doğurmaktadır.   

Kul hakkının en tehlikeli olanı da, toplumun ortak hakkı olan devlet, dernek  ve vakıf mallarını haksız yere gasbetmek veya uygunsuz bir şekilde kullanmaktır. Bu hakkın ödenmesi son derece zordur. Çünkü kamu hakkında toplumdaki insanların tamamına karşı sorumluluk doğmaktadır. 

 Tek kişiyi bulup, yalvar yakar hakkını helal ettirmek mümkündür. Ama kamu hakkında helallik dilenecek kişinin sayısı ve kimliği belli değildir. Onun içinde tüyü bitmemiş yetimler de vardır. Bundan dolayı kamu hakkı son derece önemlidir. Çünkü Yüce Rabbimiz kendisine karşı işlenen hatâ ve günahları, samimî tövbe neticesinde affettiği hâlde, kul hakkını bu affın dışında tutmuş, onun affedilmesini hak sahibinin isteğine bırakmıştır.  

Şehitlerin bütün günahları affedildiği halde, onlar için de kul hakkı dışarıda tutulmuştur.( Muslim, İmâre,) 

  Onun için, kul hakkından dolayı tövbe edecek kişinin evvela hak sahibinden helallık alması, ondan sonra tövbe etmesi gerekmektedir.  

            Sevgili peygamberimiz (s.a.v.) hadis-i şeriflerinde:“Bir kimsenin diğer bir kimsenin haysiyetine yahut malına tecavüzden dolayı üzerinde bir hak bulunursa, altın ve gümüşün geçmediği hesap günü gelmeden helalleşsin. Aksi takdirde, yaptığı haksızlık ölçüsünde, iyi amellerinden alınıp hak sahibine verilir, İyiliği yoksa hak sahibinin günahından alınıp haksızlık eden kimseye yüklenir“ buyurmuştur. ( Sahîh-i Buhârî, Tecrid Terc.) 

Akıllı insan, Allah’a ve kullarına karşı vazifelerini yapan, hak ve hukuka riayet edip,  mahşere borçsuz ve günahsız olarak gitmeyi planlayan insan demektir.

Çünkü insanların her ilişkisi, karşılıklı haklar içerisinde yer almaktadır.  Onun için kul hakkının ahiretteki zorluğunu aklımızdan çıkarmamalıyız. 

İslamda her insanın hayat ve mülkiyet hakkı vardır. Allah’ın çizdiği sınırlar dışında hangi gerekçeyle olursa olsun bir insanın hakkının gaspedilmesi, haramdır.            Resulullah(s.a.v.) Efendimizin terifine göre “Müslüman, elinden ve dilinden Müslümanların emin olduğu ve zarar görmediği kimsedir.“ (Sahihi Müslim Tecrit Trc ) 

İslam’a göre; sadece insanlara değil, hayvanlara dahi şefkat ve merhametle davranmak mecburiyetindeyiz.

“kedisini hapsedip açlıktan öldüren  bir kadının, bundan dolayı cehenneme gireceği belirtildiği gibi; ( Buhârî, Bed’ü’l-halk) 

Susamış bir köpeğe su veren bir kadınında Cenabı hak tarafından  bağışladığını” Sevgili peygamberimiz haber vermektedir.( Buhârî, Müsâkât)

Bilerek veya bilmeyerek birinin hakkı üzerimize geçmişse, onu ödemek veya o kişiyle helalleşmek suretiyle kendimizi o haktan kurtarmaya çalışmalıyız. Aksi halde ahirete borçlu ve suçlu olarak gitmekten kendimizi kurtaramayız. 10.09.2022

                                                                Ali KARA

                                                              Emekli Müftü

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
İSRAF HAD SAFHADAYMIŞ İSRAF HAD SAFHADAYMIŞ

Vay be, meğerse neler olmuş neler! Halkın büyük çoğunluğu ekonomik sıkıntı içinde can çekişirken… Cumhur İttifakı iktidarında köşe başl...

AÇIKLIK VE ŞEFFAFLIK: AÇIKLIK VE ŞEFFAFLIK:

Hangi partiye mensup olurlarsa olsunlar, belediyeleri yönetenler faaliyetlerini, kararlarını ve performansları hakkında açık ve dürüst ...

PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duramaz. Bu pahalılık çöküşün habercisi ve adıdır. Bu pahalılık karşısında iktid...

SEÇMEN İKTİDARA KIRMIZI HARİTA GÖSTERDİ SEÇMEN İKTİDARA KIRMIZI HARİTA GÖSTERDİ...

Seçmen Cumhur İttifakı’na sırtını döndü. Altı Oklu CHP ile kucaklaştı… 31 Mart, ‘sonuçta Yerel yönetimler belediye başkanlığı seç...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
İSRAF HAD SAFHADAYMIŞ İSRAF HAD SAFHADAYMIŞ

Vay be, meğerse neler olmuş neler! Halkın büyük çoğunluğu ek...

“Değerli Öğretmenim, Söz Sende” projesinin 2.si Gerçekleşti. “Değerli Öğretmenim, Söz ...

“Değerli Öğretmenim, Söz Sende” projesi kapsamında İl Milli ...

Kahramanmaraş TOBB Fen Lisesi Kimya Bilim Şenliği Kahramanmaraş TOBB Fen Li...

Kahramanmaraş TOBB Fen Lisesi Öğrencileri ve Kimya Öğretmenl...

Dulkadiroğlu Sevim Şirikci MTAL – 112 Acil Çağrı Merkezini Ziyaret Etti Dulkadiroğlu Sevim Şirikc...

2023-2024 Eğitim ve Öğretim Yılı Kahramanmaraş / Dulkadiroğl...

Depremzede öğrencilere sanatasal motivasyon desteği Depremzede öğrencilere sa...

6 Şubat Depremleri Sonrasında Öğrencilerin Psikososyal geliş...

325. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 325. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Sevda gönül işi seven sevilir Huzurunda destur eyler eğili...

AÇIKLIK VE ŞEFFAFLIK: AÇIKLIK VE ŞEFFAFLIK:

Hangi partiye mensup olurlarsa olsunlar, belediyeleri yönete...

Şehit Ahmet Gülbahar Ortaokulu (ŞAGO) Matematik Yarışması Sonuçlandı Şehit Ahmet Gülbahar Orta...

Kahramanmaraş Onikişubat İlçesi Şehit Ahmet Gülbahar Ortaoku...

Halkoyunları gösterileriyle ilgi odağı oldular Halkoyunları gösterileriy...

Kahramanmaraş/Onikişubat Yıldırım Bayazıt İlkokulunda 23 Nis...

Nirvana Cafe Ilıca da hizmete hazır Nirvana Cafe Ilıca da hiz...

Kahramanmaraş’ ta  Onikişubat ilçe merkezinden 66 kilo...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ