Maraşta Haber
Maraşta Haber

İSLAMDA TÖVBE

İnsanoğlu, hayvan ve melek arasında orta bir mevkide yaratılmıştır. Hayvanlar, akıllı olmadıkları için, davranışlarını içgüdüleri ile kontrol eder ve sorumluluk taşımazlar.    Melekler şuur ve hayat sahibi olmakla beraber, şehvet ve şer olan şeylere karşı kabiliyetleri olmadığı için, sadece emredileni eksiksiz yerine getirirler.   İnsanlar, orta bir tabakada yaratılmıştır. Hem hayvanlarla müşterek olan şehvete, hem de […]

İSLAMDA TÖVBE

01 Ocak 2023 - 21:28A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

İnsanoğlu, hayvan ve melek arasında orta bir mevkide yaratılmıştır. Hayvanlar, akıllı olmadıkları için, davranışlarını içgüdüleri ile kontrol eder ve sorumluluk taşımazlar. 

  Melekler şuur ve hayat sahibi olmakla beraber, şehvet ve şer olan şeylere karşı kabiliyetleri olmadığı için, sadece emredileni eksiksiz yerine getirirler.  

İnsanlar, orta bir tabakada yaratılmıştır. Hem hayvanlarla müşterek olan şehvete, hem de meleklerle müşterek olan akla, sahiptirler. Ayrıca içgüdü ve irade kabiliyetleri de vardır.  İrade ve aklını şeriata uygun kullandığı takdirde meleklerden de üstün olabilirler.

Akıl ve iradesini süfli arzulara yönlendirip, nefsinin esiri olursa, o zaman hayvanlardan da aşağı bir dereceye düşebilirler. Bu durumu belirten ayet-i kerimede:

“Yoksa sen, onların çoğunun gerçekten (söz) dinleyeceğini yahut (hayrı ve şerri) düşüneceğini mi sanıyorsun? Hayır, onlar hayvanlar gibidir, hatta onlar yolca daha da sapıktırlar.”  Buyrulmaktadır. (Furkan Suresi 25/44) 

Yani yüce Rabbimiz insanoğluna, alçalma ve yükselmeye müsait bir fıtrat imkânı lütfetmiştir.

 Yükselmenin yolu, dinin emirlerini yerine getirmekten, alçalmanın yolu da, şeriatın yasakladığı şeyleri yapmaktan geçmektedir.

Günah işleme fıtratında yaratılmış olan insanoğlunun, günahlarından kurtulması için, tövbe etmesi de emredilmiştir. Bu durumu beyan eden Ayet-i  kerimede:  

“De ki: Ey kendi nefisleri aleyhine haddi aşan kullarım! Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin! Çünkü Allah bütün günahları bağışlar. Buyrulmaktadır.( Zümer Suresi 39/53) 

Ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz, her çeşit günahı affedeceğini, Rahmetinin bolluğunu, fazlının çokluğunu ve affının genişliğini ifade buyurmaktadır.  

 Yani günahkâr müminleri ümitsizlikten kurtarıp, tövbeye teşvik etmektedir. Ayrıca tövbe için belli bir vakit de yoktur. Gece-gündüz, tövbe kapısı açık bulunmaktadır. Kişi ölüm döşeğine düşüp, güneşte batıdan doğmamış ise, tövbe kapısı her zaman açıktır. Bir hadis-i şerifte:

 “Eğer siz hiç günah işlemeseydiniz, Allah Teâlâ hazretleri sizi helak eder ve yerinize, günah işleyecek (fakat tövbeleri sebebiyle) mağfiret edeceği kimseler yaratırdı.” Buyrulmaktadır.  (Müslim, Tevbe, Tirmizî, Da’avât ) 

Yani Yüce Rabbimiz tövbe edenleri sevmekte, tövbeleri kabul etmekte, günahkârları da affetmektedir. Başka bir hadis-i şerifte de Efendimiz(s.a.v.)  

 “Vallahi ben günde yetmiş defadan fazla Allah’dan beni bağışlamasını diler, tövbe ederim.” Buyurmaktadır.  (Buhârî, Daavât İbni Mâce, Edeb )

Günah işlemekten korunan Allah Resulü, günde yetmiş veya daha fazla tövbe ediyorsa, bizim her an tövbe halinde olmamız gerekir.

Kul olarak her zaman günah işlemekteyiz. Günahsız olma imkânımız yoktur. Günahı silmenin yolu ise, samimi bir şekilde yapılacak tövbe ve istiğfardan geçmektedir. Bir hadis-i şerifte:

 “İnsanoğlunun her biri günahkârdır. Ancak günahkârların en hayırlısı tevbekâr olanlarıdır.” Buyrulmuştur.  (Tirmizî, Kıyâmet; İbnu Mâce, Zühd ) 

Yaptığımız günah ve suçlardan dolayı herkesin bize sırtını döneceği bir anda Rabbimizin bizi terk etmeyeceğini unutmamalıyız. Çünkü O’nun bütün günahları affetme vadi, bizim için bir teselli ve umut kaynağıdır.

Ancak tövbede kararlı ve samimi olmak gerekir. Zira ayet-i kerimede:

 “Ey iman edenler! Allah’a samimiyetle tövbe edin!”Buyrulmaktadır. (Tahrîm sûresi 66/ 8) 

Samimi tövbe, işlenen günahtan vicdan azabı duyup, pişman olmak suretiyle, bir daha işlememek üzere tövbe kapısına sığınmaktır.  Şimdi günah işler, sonra tövbe ederim şeklinde düşünmek, tövbe makamını kötüye kullanmaktır. Çok tövbe etmeli, ama günah işlememeye dikkat etmeliyiz. Yani tövbeyi oyuncak haline getirmemeliyiz… Zira hadis-i şerifte: 

  “Günahtan tövbe eden, günah işlememiş kimse gibidir, günahtan istiğfar edip işlemeye devam eden, Rabbi ile istihza (alay) eden gibidir.” Buyrulmuştur.  (Kütübi SitteTrc. 11/536) 

Tövbeyi son nefese bırakanlar, Firavun’un halini hatırlamalıdır.  

Kızıl deniz onun üzerine yürüdüğü zaman, “Ben de Hz. Musa’nın Allah’ına iman ettim” dedi ama, son pişmanlık onu kurtarmadı.  Onun için,  hergün her saat tövbe halinde olmalı, ibadetle de Allah’ın rızasını kazanmaya çalışmalıyız. 20.09.2022

             Ali KARA

         Emekli Müftü 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Sahipsiz Memleketim! Sahipsiz Memleketim!

Biz Kahramanmaraşlılar, depremin ardından geçen on üç ay içinde şehrimize getirilen hizmetlerden o kadar da memnun olmadık. Ve yaşadığı...

Depreminin Birinci Yıl Dönümü Depreminin Birinci Yıl Dönümü

6 Şubat 2023’te, Türkiye, tarihin en büyük depremini yaşadı. Gece saat 04,17’de yerin 8,6 kilometre derinliğinde Pazarcık merkezl...

Biber Sivri, Hıyar Badem Mersin’den; AFİYET OLSUN! Biber Sivri, Hıyar Badem Mersin’den; AFİ...

Talas’ta Atatürk Bulvarı üzerinde yürüyorum. Hareketli semttir. Orta gelirliler ve çevresi üniversitelerle dolu olduğu için öğrenciler ...

ÇAY MI? KAHVE Mi? ÇAY MI? KAHVE Mi?

Akşam yemeğinden tam yeni kalkmıştım ki, telefonuma bir mesaj geldi. Neredeyse midemden beynime çay gönder mesajıyla aynı anda gelen bu...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
319. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 319. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya Milletleri birlik oldular Gelip güzel yurda birden d...

Arif Balduk Ortaokulunda Anlamlı Etkinlik Arif Balduk Ortaokulunda ...

Onikişubat Arif Balduk Ortaokulunda ” Dilimizin Zengin...

Fatmalı İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerine trafik eğitimi Fatmalı İlkokulu ve Ortao...

KAHRAMANMARAŞ / ONİKİŞUBAT – Fatmalı İlkokulu ve Ortao...

Çakmakçı Sait Ortaokulu öğrencilerden muhteşem bir etkinlik Çakmakçı Sait Ortaokulu ö...

Dulkadiroğlu Çakmakçı Sait Ortaokulu Türkçe öğretmeni Tufan ...

Ahmet Bayazıt İlkokulu Birinciliğe Doymuyor Ahmet Bayazıt İlkokulu Bi...

Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen İlkokul...

Zeytindere Ortaokulu Niğde de Bölge Birincisi Oldu Zeytindere Ortaokulu Niğd...

Onikişubat Zeytindere Ortaokulu Niğde de 2023-2024 sezonunda...

“Onikişubat Sahnede yarışması finali”nde Aziz Sancar Anadolu Lisesi rüzgarı esti. “Onikişubat Sahnede...

Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize e...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli Çağrıda Bulundu. Atanamayan Uzmanlar Derne...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli E...

Sahipsiz Memleketim! Sahipsiz Memleketim!

Biz Kahramanmaraşlılar, depremin ardından geçen on üç ay içi...

318. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 318. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 İslâmın beş şartı, Rabbim sorucu Bıkıp usanmadan tutsak or...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ