Maraşta Haber
Maraşta Haber

TÜRKİYEDE İNŞAAT

Depremin yol açtığı felaketi izlerken, bir taraftan ağlıyor, diğer taraftan da asıl meselenin çürük binalar olduğunu görüyoruz. Kimin kel, kimin fodul olduğunu görmek için, şapkaların çıkarılıp, iyice düşünülmesi gerekir.   Müsaade edilmeden hiç kimse kaçak bina yapamaz. Bir bina inşaatının başlaması için, birçok yetkili imza atar ve sorumluluk üstlenir.   Kullanılan beton ve malzemeler kontrol […]

TÜRKİYEDE İNŞAAT

06 Mayıs 2023 - 14:22A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Depremin yol açtığı felaketi izlerken, bir taraftan ağlıyor, diğer taraftan da asıl meselenin çürük binalar olduğunu görüyoruz.

Kimin kel, kimin fodul olduğunu görmek için, şapkaların çıkarılıp, iyice düşünülmesi gerekir.

 

Müsaade edilmeden hiç kimse kaçak bina yapamaz. Bir bina inşaatının başlaması için, birçok yetkili imza atar ve sorumluluk üstlenir.

 

Kullanılan beton ve malzemeler kontrol edilir. Malzeme testlere uygun değilse, inşaat durdurulur, sorunlar giderilmeden de, inşaatın devamına da izin verilmez.

 

Yani inşaatın yapımında yetkili olan bütün sorumlular işini doğru yaparsa, müteahhit kusurlu bina yapamaz.

 

Türkiye’de her meslek dalı için bir diplomaya ihtiyaç vardır. Yani Doktor, mühendis, hâkim, savcı, kaymakam, öğretmen, müftü, vaiz ve  isimlerini saymadığım her meslek dalı için bir diploma istenmektedir. Ama müteahhit olmak için, her nedense, diplomaya ihtiyaç yoktur. Çanta dolusu parası olan kişi, Mühendis, mimar, inşaat teknisyeni gibi, tahsil görmüş kişileri de inşaatlarında çalıştırabilir.

 

İnşaat işçilerinde de bir özellik yoktur. Bir müddet inşaat demiri büken kişi, kısa zamanda inşaat ustası olabiliyor.

 

Felaketleri tanımayan bir müteahhidin yanına, felaketlerdeki can kaybını hesaba katmayan birde usta gelirse, bu kişilerin önceliği, sağlam bina yapımı veya deprem değil, ucuza mal edip pahalıya satarak para kazanmak olacaktır. Maalesef depremdeki manzara da onu göstermektedir.

 

Deprem yönetmeliklerimiz yeni baştan hazırlanmalı, bu sahadaki zaaflarımız, hatalarımız ve kuralsızlığımızda gözden geçirmeli, ilkokuldan itibaren okullarımıza da deprem dersleri konmalıdır.

 

Hiçbir nimet ve felaket, sebepsiz değildir. Düşünebilenler için bunların birçok hikmetleri vardır. Kaza, bela deprem ve kuraklık gibi afetler, ilahi bir ikaz niteliğindedir. İyice düşünmemiz gerekir

 

Japonya’da deprem oluyor. Ama ölenlerin sayısı yüz elli kişiyi geçmiyor. Belki onların depremleri bizimki kadar şiddetli değildir. Ama binalarındaki kullandıkları malzeme, bizimkinden kat kat fazladır.  

 

  Müteahhitin, malzemeden çalıp kusurlu bina yaparken, kul hakkını tanımaması ve  Allah’tan korkmaması, sorunun birinci kaynağını teşkil etmektedir.  

 

 İş ahlakından yoksun olan insanların inşaat yapması da sorunun ikinci kaynağını oluşturmaktadır. Yani bir insan ateist olsa bile, iş ahlakına sahipse,  kusurlu iş yapamaz. Çünkü İş hayatında ahlak, insan haklarına saygı göstermek, hakkı sahibine teslim etmek, zulüm ve haksızlığa tevessül etmemek demektir.

 

Yaptığı inşaatlarda malzeme çalmadan kusursuz bina yapan müteahhitleri tenzih ve tebrik ederim. 

Bir ayeti kerimede Cenab-ı hak:  

Size isabet eden musibetler; kendi ellerinizle kazanıp (yaptığınız yanlış işler ve kötülükler) yüzündendir. Üstelik(Cenab-ı Hakk hatalarınızın ve ihmalkârlığınızın) birçoğunu da affetmektedir. Buyrulmaktadır.(Şura Suresi 26/30)

Bu ayette, İnsanların yaşantılarında fizksel ve sosyal yasaları görmezden gelmesi ve Allah’a isyan teşkil eden davranışlarda bulunması neticesinde,   sıkıntı ve acı felaketlerin meydana geleceği beyan buyrulmakta, bununla beraber, günahların birçoğunun da affedildiği belirtilmektedir.

 İnsanların çirkin hareketlerinden dolayı ceza gönderildiği zaman, suçlu suçsuz ayırımı da yapılmamaktadır. Zira ayet-i kerimede:

“Bir de öyle bir fitneden sakınınki o, içinizden sadece zulmedenlere erişmekle kalmaz (topluma  sirayet ederek, hepsini perişan eder). Biliniz ki, Allah’ın azabı şiddetlidir.” Buyrulmaktadır. (Enfal Suresi 8/25) 

Fitne, toplumda helal haram ölçüsü hesap edilmeden, başkalarının hakkına tecavüz ederek, işlenen günahların yaygınlaşması anlamına gelmektedir. Böyle zamanlarda yetkili olanların, işlenen günahlara mani olması gerekir. Zira hadis-i şerifte: 

 “Hepiniz çobansınız ve hepiniz sürünüzden(emriniz altındakilereden) mes’ulsünüz. Buyrulmaktadır. ” [Buhârî, Ahkâm ; Müslim, İmâret ; Tirmizî, Cihâd  

 Allah’ın yasak ettiği suçların işlenmesine ses çıkarmamakta, cezayı hak etmek demektir.  Onun için , bela geldiği zaman, toplumun tamamını etkiler. Suçlular cezasını çekmiş olur, suçsuzların çektikleri de günahlarına keffaret sayılır. 

Geçmiş milletler, çeşitli felaketlerle helak olmuşlardı. Onların içerisinde salih insanlar da vardı. Onun için, yaptığımız işleri gözden geçirip, kendimizi düzeltmemiz lazımdır.  

            Allah(c.c.) böyle felaketleri bir daha göstermesin. Ölenlerimize rahmet, hastalarımıza şifa, geride kalanlara da sabru cemil ihsan eylesin. 14.02.2023 

                                                                 Ali KARA  

                                                               Emekli Müftü  

 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
AÇIKLIK VE ŞEFFAFLIK: AÇIKLIK VE ŞEFFAFLIK:

Hangi partiye mensup olurlarsa olsunlar, belediyeleri yönetenler faaliyetlerini, kararlarını ve performansları hakkında açık ve dürüst ...

PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duramaz. Bu pahalılık çöküşün habercisi ve adıdır. Bu pahalılık karşısında iktid...

SEÇMEN İKTİDARA KIRMIZI HARİTA GÖSTERDİ SEÇMEN İKTİDARA KIRMIZI HARİTA GÖSTERDİ...

Seçmen Cumhur İttifakı’na sırtını döndü. Altı Oklu CHP ile kucaklaştı… 31 Mart, ‘sonuçta Yerel yönetimler belediye başkanlığı seç...

Sahipsiz Memleketim! Sahipsiz Memleketim!

Biz Kahramanmaraşlılar, depremin ardından geçen on üç ay içinde şehrimize getirilen hizmetlerden o kadar da memnun olmadık. Ve yaşadığı...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
AÇIKLIK VE ŞEFFAFLIK: AÇIKLIK VE ŞEFFAFLIK:

Hangi partiye mensup olurlarsa olsunlar, belediyeleri yönete...

Şehit Ahmet Gülbahar Ortaokulu (ŞAGO) Matematik Yarışması Sonuçlandı Şehit Ahmet Gülbahar Orta...

Kahramanmaraş Onikişubat İlçesi Şehit Ahmet Gülbahar Ortaoku...

Halkoyunları gösterileriyle ilgi odağı oldular Halkoyunları gösterileriy...

Kahramanmaraş/Onikişubat Yıldırım Bayazıt İlkokulunda 23 Nis...

Nirvana Cafe Ilıca da hizmete hazır Nirvana Cafe Ilıca da hiz...

Kahramanmaraş’ ta  Onikişubat ilçe merkezinden 66 kilo...

Ilıca İlkokulunda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına yoğun ilgi oldu. Ilıca İlkokulunda 23 Nisa...

Onikişubat Ilıca İlkokulunda  kutlanacak olan “Büyük Önder A...

Kahramanmaraş’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşku içinde kutlandı. Kahramanmaraş’ta 23...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milletinin b...

Kahramanmaraş’ta Temsili İl Milli Eğitim Müdürü Esma Gizem Akçadağ Kahramanmaraş’ta Te...

Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürü Yusuf Kahraman, 23 Nisa...

Ilıca Yeniyapan Ortaokulunda 23 Nisan Bayramı Coşkusu Ilıca Yeniyapan Ortaokulu...

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milleti...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Sonuçlandı Kahramanmaraş’ta ŞAGO Mat...

Onikişubat ilçesinde 23 okulun ve toplamda 69 öğrencinin kat...

324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 324. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya handır İnsana, yolcular gelip geçer Kimi bahtı güzel...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ