Maraşta Haber
Maraşta Haber

DOKTOR ÖLDÜRMEK 

İlkokul Öğrencileri arasında bir araştırma yapacak olsanız, her on kişinin beklide sekiz tanesi doktor olmak ister. Yani hekimliğin şerefli ve onurlu bir meslek olduğunu çocuklar dahi bilirler. Çünkü doktorlar, Yüce Rabbimizin insana emanet ettiği beden ve ruhun tamircisi ve koruyucusudur. Şeriat ilminden sonra en şerefli ilim tıp ilmidir.  Doktorluk basit bir meslek değildir. Hastalarla diyalog […]

DOKTOR ÖLDÜRMEK 

17 Temmuz 2022 - 11:07A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

İlkokul Öğrencileri arasında bir araştırma yapacak olsanız, her on kişinin beklide sekiz tanesi doktor olmak ister. Yani hekimliğin şerefli ve onurlu bir meslek olduğunu çocuklar dahi bilirler. Çünkü doktorlar, Yüce Rabbimizin insana emanet ettiği beden ve ruhun tamircisi ve koruyucusudur. Şeriat ilminden sonra en şerefli ilim tıp ilmidir. 

Doktorluk basit bir meslek değildir. Hastalarla diyalog kurma, şikâyetleri dinleme ve onlara çareler arama bakımından, kutsal bir görevdir.  

Her meslekte okul bittiği zaman huzurlu bir hayat başlar. Tıp dalında ise, gerçek zorluklar okulun bitmesiyle kendini gösterir. Çünkü bir tarafta mecburi hizmet, diğer tarafta da TUS hazırlıkları vardır.  

Gerçek anlamda hastalarıyla ilgilenen doktorun özel hayatı genel hayata dönüştüğü için, yemek zamanı, uyku zamanı ve istirahat zamanı birbirine karışır. Bazı zamanlarda eşine ve çocuklarına ayıracak zamanı dahi kalmaz. Yani tedavideki yoğunluk yüzünden, kendi problemlerine zaman ayıramaz.  

Doktorluk mesleğine kabalık yakışmadığı için, onlar dili ve davranışı ile, şefkat ve merhametin kaynağı olduklarını hastalarına hissettirirler.  

Hasta idare etmek gerçekten zor bir olaydır. Bazı hasta sahipleri,  doktorların da beden ve ruhtan ibaret bir canlı olduğunu hesaba katmaz ise,  tedavi daha da zorlaşır.  

Her hasta sahibi, doktorunda kendisi gibi hastaya acımasını bekler. Hâlbuki doktor her hastaya ağlayacak olursa, o zaman hekimlik görevini icra edemeyecek duruma düşer. İşte öyle bir anda, hasta sahiplerinin doktorunda ruh ve cesetten ibaret bir insan olduğunu hesaba katarak,  sabırla hareket etmesi gerekir. Bunu düşünmeyen hasta sahipleri, bazen acilde, bazen serviste, bazen de sokakta doktora çirkin davranışlarda bulunurlar. Buna rağmen onlar yılmadan mesleğini icra etmeye çalışırlar. Çünkü doktorluk, kendi hayatını başkalarının yaşamasına adayacak olanların seçebileceği bir meslektir. 

Ayet-i kerimede: 

 Kim bir mümini kasten öldürürse cezası, içinde ebediyen kalacağı cehennemdir. Allah ona gazap etmiş, onu lânetlemiş ve onun için büyük bir azap hazırlamıştır. Buyrulmaktadır. (Nisa Suresi 4/93)İslam ceza hukukuna göre bir Müslüman’ı haksız yere ve tasarlayarak öldüren kişinin cezası kısas, yani idamdır. Bu suçu affetme salahiyeti sadece maktulün ailesine aittir. Bu aile isterse kısas, isterse diyet talep etme hakkına sahiptir. Ama isterse suçluyu affedip bağışlayabilir.

Allah indinde her canlının bir değeri vardır. Onların öldürülme şartlarını da yine cenabı hak tespit etmiştir.  Yani öldürme yetkisini kimseye vermemiştir. Onun için, haksız yere bir insanı öldüren kişi, bütün insanlığı öldürmüş gibi bir cezaya müstahak olur. (Maide Suresi 5/32)  

Her ilmin Allah indinde ve insanlar nazarında değer ve kıymeti vardır. Mesela: 

Din âlimleri olmazsa, insanların maddi ve manevi hayatı çöker. Terzi olmazsa insanlar çıplak kalır. Mühendis olmazsa insanlar evsiz kalır. Bu misal, her ilim dalı için geçerlidir. 

Yani hiçbir ilim dalı boş ve değersiz değildir. Her ilmin veya bilim dalının kendine özgü değer ve kıymeti vardır. Ancak doktorluk, karşılıklı olarak saygı, sevgi ve şefkatle yürüyen bir görevdir. Çünkü onların çalışma sahası insan vücududur. Yani Yüce Rabbimizin yarattığı insan vücudunun, tamir ve bakımını yapmaktadırlar. Bu görevi rahat yapmaları için, ruhen rahat olmalı, maddeten de Pazar parası bulamayacak duruma düşmemelidir.  

Bir doktoru haksız yere öldürmek affedilebilir bir suç olmamalıdır. Öldürmenin manevi cezasını yüce Rabbimiz bilir. Ancak dünyevi yönden düşündüğümüz zaman, öldürülen doktorun kendisine ait bir kişilik hakkı olduğu gibi, birde onun tedavi edeceği insanların hakkı vardır. Çünkü doktorluk görevi, Allah’ın şifa kapısıdır. Doktoru öldüren kişi de, Allah’ın şifa kapılarından birinin kapanmasına sebep olmaktadır. Bundan dolayı bir doktorun öldürülmesi vahim bir olaydır. Allah rahmet eylesin.  

Ayrıca onun yetiştirilmesinin,  devlete büyük bir maliyeti vardır.  

İnsanlığın gereği olarak doktor hatalı davranmış ise, kişi kanuni yönden hakkını aramalı, ama öldürmeyi asla aklından geçirmemelidir.  

Allah böyle vahim olaylardan Muhammed ümmetini muhafaza buyursun. 12.07.2022 

              Ali KARA  

            Emekli müftü 

 

 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Sahipsiz Memleketim! Sahipsiz Memleketim!

Biz Kahramanmaraşlılar, depremin ardından geçen on üç ay içinde şehrimize getirilen hizmetlerden o kadar da memnun olmadık. Ve yaşadığı...

Depreminin Birinci Yıl Dönümü Depreminin Birinci Yıl Dönümü

6 Şubat 2023’te, Türkiye, tarihin en büyük depremini yaşadı. Gece saat 04,17’de yerin 8,6 kilometre derinliğinde Pazarcık merkezl...

Biber Sivri, Hıyar Badem Mersin’den; AFİYET OLSUN! Biber Sivri, Hıyar Badem Mersin’den; AFİ...

Talas’ta Atatürk Bulvarı üzerinde yürüyorum. Hareketli semttir. Orta gelirliler ve çevresi üniversitelerle dolu olduğu için öğrenciler ...

ÇAY MI? KAHVE Mi? ÇAY MI? KAHVE Mi?

Akşam yemeğinden tam yeni kalkmıştım ki, telefonuma bir mesaj geldi. Neredeyse midemden beynime çay gönder mesajıyla aynı anda gelen bu...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Kahramanmaraş’ta Çanakkale Zaferi’nin 109. yıldönümünde şehitlerimiz anıldı Kahramanmaraş’ta Ça...

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 109. yıl dönümünü ve Şehitleri ...

319. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 319. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya Milletleri birlik oldular Gelip güzel yurda birden d...

Arif Balduk Ortaokulunda Anlamlı Etkinlik Arif Balduk Ortaokulunda ...

Onikişubat Arif Balduk Ortaokulunda ” Dilimizin Zengin...

Fatmalı İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerine trafik eğitimi Fatmalı İlkokulu ve Ortao...

KAHRAMANMARAŞ / ONİKİŞUBAT – Fatmalı İlkokulu ve Ortao...

Çakmakçı Sait Ortaokulu öğrencilerden muhteşem bir etkinlik Çakmakçı Sait Ortaokulu ö...

Dulkadiroğlu Çakmakçı Sait Ortaokulu Türkçe öğretmeni Tufan ...

Ahmet Bayazıt İlkokulu Birinciliğe Doymuyor Ahmet Bayazıt İlkokulu Bi...

Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen İlkokul...

Zeytindere Ortaokulu Niğde de Bölge Birincisi Oldu Zeytindere Ortaokulu Niğd...

Onikişubat Zeytindere Ortaokulu Niğde de 2023-2024 sezonunda...

“Onikişubat Sahnede yarışması finali”nde Aziz Sancar Anadolu Lisesi rüzgarı esti. “Onikişubat Sahnede...

Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize e...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli Çağrıda Bulundu. Atanamayan Uzmanlar Derne...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli E...

Sahipsiz Memleketim! Sahipsiz Memleketim!

Biz Kahramanmaraşlılar, depremin ardından geçen on üç ay içi...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ