Maraşta Haber
Maraşta Haber

CİMRİLİK STRESİ 

Fakirlik korkusu, şeytanın insana verdiği ves­veseden ibarettir. Onun gayesi insanı fakirlikle tehdit edip, cimrilik tuzağına düşürmektir. Ayeti kerimede bu durum şöyle anlatılır.  “Şeytan sizi fakirlikle korkutur ve size, cim­riliği telkin eder.” (Bakara suresi 2/268)  Aslında, İslam’a göre dengeli bir hayat yaşayan Müslüman’ı şeytan tuzağına düşüremez.  Çünkü o ne saçıp savurarak israf eder, nede serveti yok sayıp, cim­rilik yapar. […]

CİMRİLİK STRESİ 

27 Kasım 2022 - 20:02A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Fakirlik korkusu, şeytanın insana verdiği ves­veseden ibarettir. Onun gayesi insanı fakirlikle tehdit edip, cimrilik tuzağına düşürmektir. Ayeti kerimede bu durum şöyle anlatılır. 

“Şeytan sizi fakirlikle korkutur ve size, cim­riliği telkin eder.” (Bakara suresi 2/268) 

Aslında, İslam’a göre dengeli bir hayat yaşayan Müslüman’ı şeytan tuzağına düşüremez.  Çünkü o ne saçıp savurarak israf eder, nede serveti yok sayıp, cim­rilik yapar. Ayette bu durum şöyle belirtilir. 

“Onlar, harcadıklarında ne israf, ne de cim­rilik ederler. Onların harcamaları, bu ikisi arasında dengeli bir harcamadır.” (Furkan Suresi 25/67) 

Tuzun yemeğe tat verdiği gibi, mal da insana yaşama zevki verir. Ancak harcamada ölçüyü ka­çıranlar, bir avuç tuzu bir defada yutanlar gibi, zevkle yaşanması gereken hayatı, kendi elleriyle stresli bir ortama çevirirler. Ayette belirtilen den­geyi bulanlar, hem dünya malını lazım olduğu kadar kullanır, hem de aşırılıktan kendilerini muhafaza ederler. Çünkü nimetler, sorumsuzca kullanmak için değil, yerinde ve zamanında ölçülü olarak kullanmak için verilmiştir. Zira ayeti kerimede: 

 “Doğrusu mallarınız ve evlatlarınız sizin için bir imtihandır.” Buyrulmuştur. (Teğabun Suresi 64/15) 

Mal ve nimet, insan benliğini kamçı­layan unsurlardır. Hayırlı evlat dünyanın en bü­yük nimeti olduğu gibi, hayırsız evlat da, istenmeyen bir nesil demektir. Malda bunun gibidir. Yerinde ve za­manında kullanılan mal, dünya ve ahirette insanı mut­luluğa götüren bir nimettir.  Allah yolunda harcanmayan mal ise, dünyada huzursuzluk kaynağı, âhirette de cehennem aracı sayılır.  

Âhiret inancı olmasaydı hayat bütün güzelli­ğini kaybederdi. Çünkü bu dünya, ebedi âlem için bir mektep gibidir. Kişi, bir ömür boyu bu mektebe devam eder. Diplomasını almak üzere, ahirete göç eder. Diploması zayıflarla dolu olanın vay haline.  

Ben dünyaya bir defa geldim” fikri ile kendini bu ge­çici âleme kaptıranlar, bir aylık tedavi için verilen ilacı bir defada kullanan hastaların durumuna dü­şerler. Zevk diye yaşanan şeyler, rüya gibi neti­celenir. Ahireti kazanmak için dünyayı bir şantiye olarak kullananlar, sonunda mutluğa ulaşmış olurlar.    

Arzuların sınırsız oluşu insanı mutluluktan uzaklaştırır. Çünkü sınırsızlığın tutunma noktası yoktur. Ölçü ve dengenin olmadığı yerde stres baş gösterir.  

Cimriler mala imti­han aracı değil de, şeref tacı gözüyle baktıkları için, gerektiğinde şereflerini mal için feda etme yoluna da gidebilirler. Bu durum, onların merhamet damarlarını körel­tir, böylece fakir insanların sızlanmasını duyamaz hale gelirler. Denizlerin nehirleri yuttuğu gibi, cimrilikte insanın manevi şahsiyetini yutar. Bundan dolayı, gerektiği zaman parayı ayağının altına alanlar yükselir, başına taç yapanlar küçülürler.  

Hırsla ilgili bir ayette: 

“Şüphesiz insan çok hırslı ve sabırsız olarak yaratılmıştır.” denilmektedir. (Mearic Suresi 70/19) 

İnsanların en fakiri, Ölünceye kadar mal toplayıp, yemeye zaman bu­lamadan ölenlerdir. Çünkü varlığın sonu yoktur. Ancak varlık, iyilik seven insanların elinde fazilet, cimrilerin elinde de hu­zursuzluk kaynağı olur. Zira Pa­ranın hizmetine giren insanlar, korku ve endişe içerisinde yaşarlar. Onun için Efendimiz(s.a.v.): 

“Âdemoğlu için iki vâdi dolusu mal olsaydı, mutlaka bir üçüncüyü isterdi. Âdemoğlunun iç boşluğunu ancak toprak doldurur. Allah tevbe edenleri affeder.” Buyurmuştur. (Buhârî, Rikâk; Müslim, Rikak ; Tirmizî, Zühd ) 

Başka bir hadis-i şerifte de  

 “İki haslet bir Mü’minde asla beraber bulunmaz. Bunlar Cimrilik ve kötü ah­laktır.” buyurmuştur. (Tirmizi Birr) 

Her iki sıfatın da Müslüman’da bulunması, uy­gun görülmeyen hasletlerdir.  

Müslüman çok çalışıp helalinden kazanmalı, dünya ve ahiretini mamur etmek için dengeli bir şekilde harcamalıdır. Cimri malın kölesi olduğu için, köleliğin en kötüsüne de cimrilik denilmiştir. Cimriliği benimseyip, cömertliğin fazilet sıfatını kaybedenler, varlığını yok sayıp, cimrilik girdabına düşer, stres bataklığında boğulmaya mahkûm olurlar. 26.11.2022 

            Ali KARA 

      Emekli Müftü 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Sahipsiz Memleketim! Sahipsiz Memleketim!

Biz Kahramanmaraşlılar, depremin ardından geçen on üç ay içinde şehrimize getirilen hizmetlerden o kadar da memnun olmadık. Ve yaşadığı...

Depreminin Birinci Yıl Dönümü Depreminin Birinci Yıl Dönümü

6 Şubat 2023’te, Türkiye, tarihin en büyük depremini yaşadı. Gece saat 04,17’de yerin 8,6 kilometre derinliğinde Pazarcık merkezl...

Biber Sivri, Hıyar Badem Mersin’den; AFİYET OLSUN! Biber Sivri, Hıyar Badem Mersin’den; AFİ...

Talas’ta Atatürk Bulvarı üzerinde yürüyorum. Hareketli semttir. Orta gelirliler ve çevresi üniversitelerle dolu olduğu için öğrenciler ...

ÇAY MI? KAHVE Mi? ÇAY MI? KAHVE Mi?

Akşam yemeğinden tam yeni kalkmıştım ki, telefonuma bir mesaj geldi. Neredeyse midemden beynime çay gönder mesajıyla aynı anda gelen bu...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Kahramanmaraş’ta Çanakkale Zaferi’nin 109. yıldönümünde şehitlerimiz anıldı Kahramanmaraş’ta Ça...

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 109. yıl dönümünü ve Şehitleri ...

319. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 319. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya Milletleri birlik oldular Gelip güzel yurda birden d...

Arif Balduk Ortaokulunda Anlamlı Etkinlik Arif Balduk Ortaokulunda ...

Onikişubat Arif Balduk Ortaokulunda ” Dilimizin Zengin...

Fatmalı İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerine trafik eğitimi Fatmalı İlkokulu ve Ortao...

KAHRAMANMARAŞ / ONİKİŞUBAT – Fatmalı İlkokulu ve Ortao...

Çakmakçı Sait Ortaokulu öğrencilerden muhteşem bir etkinlik Çakmakçı Sait Ortaokulu ö...

Dulkadiroğlu Çakmakçı Sait Ortaokulu Türkçe öğretmeni Tufan ...

Ahmet Bayazıt İlkokulu Birinciliğe Doymuyor Ahmet Bayazıt İlkokulu Bi...

Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen İlkokul...

Zeytindere Ortaokulu Niğde de Bölge Birincisi Oldu Zeytindere Ortaokulu Niğd...

Onikişubat Zeytindere Ortaokulu Niğde de 2023-2024 sezonunda...

“Onikişubat Sahnede yarışması finali”nde Aziz Sancar Anadolu Lisesi rüzgarı esti. “Onikişubat Sahnede...

Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize e...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli Çağrıda Bulundu. Atanamayan Uzmanlar Derne...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli E...

Sahipsiz Memleketim! Sahipsiz Memleketim!

Biz Kahramanmaraşlılar, depremin ardından geçen on üç ay içi...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ