Maraşta Haber
Maraşta Haber

Ağız Tadıyla Nazlanmak

İnsanımız her sene, kışın ve havaların sıklıkla değiştiği bahar mevsimlerinde soğuk algınlığı ve grip dediğimiz solunum yolu hastalıklarına sıklıkla yakalanırdı. Bu hastalıklar, bir hafta kadar ev istirahatı ve herkes tarafından bilinen tedavi yöntemlerinin uygulanmasının ardından kolaylıkla atlatılırdı. Bu sene “solunum yolu Hastalıkları’nın” arasına birde CORONA katıldı. Çok yakınmamıza ve canımızı yakmasına rağmen eski dostlar diyebileceğimiz […]

Ağız Tadıyla Nazlanmak

31 Mart 2020 - 7:32A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

İnsanımız her sene, kışın ve havaların sıklıkla değiştiği bahar mevsimlerinde soğuk algınlığı ve grip dediğimiz solunum yolu hastalıklarına sıklıkla yakalanırdı. Bu hastalıklar, bir hafta kadar ev istirahatı ve herkes tarafından bilinen tedavi yöntemlerinin uygulanmasının ardından kolaylıkla atlatılırdı. Bu sene “solunum yolu Hastalıkları’nın” arasına birde CORONA katıldı.

Çok yakınmamıza ve canımızı yakmasına rağmen eski dostlar diyebileceğimiz grip ve soğuk algınlığı dünyamızı terk etmiş değil. Yine bildik yöntemleriyle canımızı yakmaya devam ediyorlar. Eskiden hiç sevmediğimiz grip ve soğuk algınlığı hastalıklarını Corana’yı tanıdıkça başımıza taç ettiğimizi itiraf etmeliyim.

Eskiden grip veya soğuk algınlığına yakalanan kişiler bir yandan hastalığın cefasını çekerler bir yandan da sefasını sürerlerdi. En az bir hafta evlerinde yatarlar, imkânları ölçüsünde ev halkı ve iş arkadaşları tarafından nazlanırlar, diğer zamanlarda görmedikleri ilgi ve alakayı görürlerdi.

Corona’nın ortaya çıktığı şu günlerde grip ve soğuk algınlığına yakalananların sesi soluğu çıkmaz oldu. ‘Ağız Tadıyla Nazlanamaz Oldular.’ Bırakın nazlanmayı hastayım demeye korkuyorlar. Nedenini elbette anlamışsınızdır. ‘Falanca kişi de Corana’ya yakalanmış’ denilme ihtimali çok yüksek. Hâlbuki solunum yolu hastalığına yakalanan birisi isterse panik yapmadan, hastanelere düşmeden kendi durumuna tanı koyabilir:

*Corona’ya yakalananlarda ateş ilk önce başlar, grip veya soğuk algınlığında ise ateş ilk olarak görülmez. Burun akıntısı ile başlar ve dirençli bir ateş olmaz. Genellikle ateş düşürücü ile düşer.

*Corona da ateşin ikinci veya üçüncü gününde kuru özellikte öksürük tabloya eklenir. Grip veya soğuk algınlığında ilk günden burun akıntısı ile öksürük başlar. Öksürük genellikle balgamlı görülür.

*Corona da genelde hapşuruk ve burun akıntısı beklenmez. Grip ve soğuk algınlığında genelde burun akıntısı vardır.

*Corona da kas ağrısı genelde çok görülmez, grip veya soğuk algınlığında kas ağrısı ilk günde vardır.

*Corona da boğaz ağrısı çok görülmez, genelde kuru öksürüğe bağlı tahriş oluşabilir. Grip veya soğuk algınlığında ilk günlerden itibaren boğaz ağrısı görülür.

*Corona da genelde kuru öksürükten 4-5 gün sonra solunum güçlüğü başlar. Grip ve soğuk algınlığında solunum güçlüğü yoktur.

Corona’nın şakası yok…

Dünyayı kasıp kavurmaya devam eden Corona’ın şakasının olmadığını öğrendik. Türk milleti çocuğu, genci ve yaşlısıyla devleti yönetenlerin aldıkları kararlara mutlaka uymalıdır. İlk, orta, lise ve Yüksek öğretime devam eden öğrencilerin okulları kapatıldı. 60 ve üstündeki devlet memurlarına idari izin verildi. 65 yaş üstündeki vatandaşlarımız için sokağa çıkma yasağı konuldu. Birçok esnafın faaliyetleri durduruldu. Her düzeydeki öğrenciler, idari izinli sayılan devlet memurları ve faaliyetleri durdurulan esnaflar kesinlikle sokağa çıkmamalıdır.

Millet olarak bu musibetten ne zaman kurtulacağımız tam olarak bilinmiyor. Elbette büyük ekonomik sıkıntılar bizi bekliyor. Bu sebeple başta devletin tüm kurumları olmak üzere büyükşehir, il ve ilçe belediyelerinin ve her düzeydeki özel sektör kuruluşlarının israftan kaçınmaları gerekiyor. Mevcut mali kaynaklarını sosyal kültürel faaliyetler yerine personel giderlerini ödemeye yönelik kullanmalıdır. Özellikle belediyelerimiz gösteriş için yapılan faaliyetlerini derhal durdurmalı ve akçelerini kötü günlere ayırmalıdır.  

Farabi’ye ait diye bildiğimiz şu söz devlet erkânı tarafından asla unutulmamalıdır;Toplum sevgi ile kaynaşır, adaletle yaşar, dürüstlükle ayakta kalır. Allah yar ve yardımcımız olsun. Rabbim; Türk İslam âlemini her türlü kazadan, beladan ve musibetten korusun. Âmin…

 

 

 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duramaz. Bu pahalılık çöküşün habercisi ve adıdır. Bu pahalılık karşısında iktid...

SEÇMEN İKTİDARA KIRMIZI HARİTA GÖSTERDİ SEÇMEN İKTİDARA KIRMIZI HARİTA GÖSTERDİ...

Seçmen Cumhur İttifakı’na sırtını döndü. Altı Oklu CHP ile kucaklaştı… 31 Mart, ‘sonuçta Yerel yönetimler belediye başkanlığı seç...

Sahipsiz Memleketim! Sahipsiz Memleketim!

Biz Kahramanmaraşlılar, depremin ardından geçen on üç ay içinde şehrimize getirilen hizmetlerden o kadar da memnun olmadık. Ve yaşadığı...

Depreminin Birinci Yıl Dönümü Depreminin Birinci Yıl Dönümü

6 Şubat 2023’te, Türkiye, tarihin en büyük depremini yaşadı. Gece saat 04,17’de yerin 8,6 kilometre derinliğinde Pazarcık merkezl...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Ilıca İlkokulunda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına yoğun ilgi oldu. Ilıca İlkokulunda 23 Nisa...

Onikişubat Ilıca İlkokulunda  kutlanacak olan “Büyük Önder A...

Kahramanmaraş’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşku içinde kutlandı. Kahramanmaraş’ta 23...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milletinin b...

Kahramanmaraş’ta Temsili İl Milli Eğitim Müdürü Esma Gizem Akçadağ Kahramanmaraş’ta Te...

Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürümüz Yusuf Kahraman, 23 N...

Ilıca Yeniyapan Ortaokulunda 23 Nisan Bayramı Coşkusu Ilıca Yeniyapan Ortaokulu...

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milleti...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Sonuçlandı Kahramanmaraş’ta ŞAGO Mat...

Onikişubat ilçesinde 23 okulun ve toplamda 69 öğrencinin kat...

324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 324. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya handır İnsana, yolcular gelip geçer Kimi bahtı güzel...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Düzenlendi Kahramanmaraş’ta ŞA...

Kahramanmaraş / Onikişubat Şehit Ahmet Gülbahar  Ortaokulu M...

MEB AKUB “doğada arama kurtarma eğitimi” gerçekleştirdi. MEB AKUB “doğada ar...

Kısa adı MEB AKUB olan, Milli Eğitim Bakanlığı Kahramanmaraş...

Arı ve Değirmenci Ailesinin Mutlu Günü Arı ve Değirmenci Ailesin...

Döne ve İsmet Arı çiftinin hanımefendi ve güzel kızları Canr...

Umut Sokağı Konteyner Kentte HEM Sergisi Umut Sokağı Konteyner Ken...

Kahramanmaraş Onikişubat Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğ...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ