Maraşta Haber
Maraşta Haber

           YALÇIN ÖZALP BİR DEĞERDİR.

78 Kuşağının Maraş cephesinde bir neslin fikir ve düşünce önderlerinden Tarihçi Yazar  Doç Dr. Yalçın ÖZALP Hoca ebediyete intikal etti .Yaklaşık  50 yıllık süreç içinde on binlerce öğrencinin dimağına tarih şuuru yerleştirdi. 1970 yılında Kahramanmaraş lisesinde başlayan öğretmenlik serüveni 2005 yılına kadar sürdü. Bu süreç içinde lise çağında ve üniversite de okuyan öğrencilerin milli tarih […]

           YALÇIN ÖZALP BİR DEĞERDİR.

26 Kasım 2020 - 10:17A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

78 Kuşağının Maraş cephesinde bir neslin fikir ve düşünce önderlerinden Tarihçi Yazar  Doç Dr. Yalçın ÖZALP Hoca ebediyete intikal etti .Yaklaşık  50 yıllık süreç içinde on binlerce öğrencinin dimağına tarih şuuru yerleştirdi. 1970 yılında Kahramanmaraş lisesinde başlayan öğretmenlik serüveni 2005 yılına kadar sürdü. Bu süreç içinde lise çağında ve üniversite de okuyan öğrencilerin milli tarih kaynağı oldu.

    Kendisini 1970 yıllardan beri tanır ve konuşurum. En son huzur evi hayatı içinde ziyaret ederek mahsun ve yorgun haline şahit oldum. Buruk bir sohbet ettik. Sitemli ve anlamlı bakışları halen gözümün önünden gitmiyor.

    Yalçın ÖZALP Hoca bana göre en önemli yaptığı iş 1970 li yıllarda kimsenin aklına gelmeyen bir çalışma yapmasıdır.  O güne kadar belki Kahramanmaraş liselerinde bazı Tarih hocaları gelmiş olmasına rağmen kimse onun gerçekleştirdiği çalışmayı yapmadı.

     Maraş kurtuluş savaşının üzerinden yaklaşık 50 yıl geçmişti. Kurtuluş harbine katılan bazı gazilerimiz henüz yaşamakta idi. Bu elli yıl içinde kimse onlarla konuşup Kurtuluş savaşının hatıralarını yazmadılar. Yalçın hoca  lise öğrencilerine bir ödev verdi. Her öğrenci çevresinde,akrabalarında ,komşularında kurtuluş savaşına katılmış,yada vefat edenlerin hatıralarını dinleyen insanlardan bilgilerin toplanmasını istemişti.

    Aradan elli yıl geçmiş olmasına rağmen yüzlerce hatıra notları geldi. Bazı yaşayan gazileri bizzat kendisi giderek mülakatlar yaptı. Kapsamlı bir eser ortaya çıktı. ” Gazilerin Dilinden” Maraş kurtuluş notlarını yayınladı. Bu önemli çalışma Maraş’ın yok olmak üzere olan Kurtuluş hatıralarını kitabelere aktardı.

    Bunun dışında Maraş’ta Ermenilerin Kurtuluş harbinden önce  Maraş’ta yaptıkları katliamları,Maraş’ta Fransız -Ermeni işbirliğini belgeleri ile ortaya çıkarttı. “Ermeni Patırtısı” adı ile bir kitap yayınladı.Bunun dışında Maraş kurtuluş Harbini yazdı. Yüzlerce makale yayınladı

    Yürekli,cesur araştırmalarını kitaplaştırarak geleceğe ışık oldu. O yaşayan bir tarihti.  Bir neslin milli tarih şuurunu geliştirdi. O kurtuluş tarihimizin hafızası idi. Bilge bir insandı.  Yakın tarihimize ışık oldu.

     O kurtuluş savaşında Maraş müdafaasında Fransızlara karşı çarpışan Maraşlı çeteler için ” Onlar 22 gün savaştı,ben ömrümün her günü o savaşı yaşadım” diyordu.

     Yalçın ÖZALP  gerek Maraş’ta Ermeni katliamları,gerekse de Kahramanmaraş kurtuluşu için söylenecek ve yazılacak her şeyi yazdı. Ondan sonra bende dahil yazanlar ondan faydalandık.

       Kimseye eyvallah etmedi. Söylediklerini belgeler ile söyledi. Yazdıklarını belgelendirdi. Belki de sırf bu yüzden Üniversite hocalığından zoraki uzaklaştırıldı.  Yard. Doç. unvanını aldı ama,o bugün bile bir çok prof. ilminden  fazla bilgisi vardı. Vermediler o unvanı. Ama hiç de o unvanın peşine düşmedi. Üniversiteden emekli oldu.

     Sağlığında hak ettiği değeri gösterildi denemez.  Bazı yöneticiler onun eserlerini adeta görmezlikten geldi. Ama onun eserlerinden faydalanan yazarların kitaplarına itibar ettiler. O , yinede tarihe imzasını atarak ahrete göçtü.

     Yalçın ÖZALP ÜLKEMİZ VE ŞEHRİMİZ İÇİN BİR DEĞERDİR ŞÜPHESİZ.  Hataları ile sevapları ile şehrimizin bir değeri. 

    Ben,bu değerli  tarihçi yazarımızın ,bir okula isminin verilmesinin bir vefa borcu olduğunu düşünmekteyim.  Belediyelerimizden bu centilmenliği bekliyoruz. Edebiyatın ve şiirin başkenti iddiasında bulunan bizlerin bu kıymetli yazarımızın da ismini yaşatmanın bir borç olduğu kanaatindeyim.

   Kendisine  Allahtan rahmet diliyorum. Aile efradının ,öğrencilerinin ve sevenlerinin başı sağ olsun.

    

 

   

   

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri...

1 Dünya handır İnsana, yolcular gelip geçer Kimi bahtı güzeldir, kimi derler vay naçar Kimi yere vurmuştur, kimi yüksekten uçar Doğru y...

Bu Konseri Sakın Kaçırmayın ! Bu Konseri Sakın Kaçırmayın !

Kısa adı DUK olan  Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü öğretmenlerinin oluşturduğu koro  100 yıl Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı...

323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri...

1 İşveli göz kırpar , yamaçta meşe Ebruli renk tablo, baktığın köşe Kurt, kuşta böcekte, vızıltı neşe Sümbüllerin açma zamanı artıkR...

322. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 322. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri...

1 Dağlara kar yağar, yükselir sesi, Tozar Elif Elif, der Karac’oğlan. Aşıklara ilham, olur bestesi, Koşmaya bozlağa, pir Karac...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Şehit Ahmet Gülbahar Ortaokulu (ŞAGO) Matematik Yarışması Sonuçlandı Şehit Ahmet Gülbahar Orta...

Kahramanmaraş Onikişubat İlçesi Şehit Ahmet Gülbahar Ortaoku...

Halkoyunları gösterileriyle ilgi odağı oldular Halkoyunları gösterileriy...

Kahramanmaraş/Onikişubat Yıldırım Bayazıt İlkokulunda 23 Nis...

Nirvana Cafe Ilıca da hizmete hazır Nirvana Cafe Ilıca da hiz...

Kahramanmaraş’ ta  Onikişubat ilçe merkezinden 66 kilo...

Ilıca İlkokulunda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına yoğun ilgi oldu. Ilıca İlkokulunda 23 Nisa...

Onikişubat Ilıca İlkokulunda  kutlanacak olan “Büyük Önder A...

Kahramanmaraş’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşku içinde kutlandı. Kahramanmaraş’ta 23...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milletinin b...

Kahramanmaraş’ta Temsili İl Milli Eğitim Müdürü Esma Gizem Akçadağ Kahramanmaraş’ta Te...

Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürü Yusuf Kahraman, 23 Nisa...

Ilıca Yeniyapan Ortaokulunda 23 Nisan Bayramı Coşkusu Ilıca Yeniyapan Ortaokulu...

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milleti...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Sonuçlandı Kahramanmaraş’ta ŞAGO Mat...

Onikişubat ilçesinde 23 okulun ve toplamda 69 öğrencinin kat...

324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 324. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya handır İnsana, yolcular gelip geçer Kimi bahtı güzel...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Düzenlendi Kahramanmaraş’ta ŞA...

Kahramanmaraş / Onikişubat Şehit Ahmet Gülbahar  Ortaokulu M...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ