Maraşta Haber
Maraşta Haber

ORUCUN MANEVİ FAYDALARI 

Oruç tutmanın temel sebebi, Allah’ın emridir. Bunun gerekçesi ise, Yüce Rabbimizin: “Ey iman edenler! Oruç sizden önceki ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz” Emridir.  Bakara Suresi 2/183 Bu emirle Cenab-ı Hak, müşfik bir seslenişle, mümin kalpleri kendisinden korkmaya, duyarlı olmaya ve oruçla günahlardan arınmaya davet etmektedir. Hadis-i şerifte ise Yüce Rabbimiz, […]

ORUCUN MANEVİ FAYDALARI 

17 Nisan 2021 - 13:12A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Oruç tutmanın temel sebebi, Allah’ın emridir. Bunun gerekçesi ise, Yüce Rabbimizin:

“Ey iman edenler! Oruç sizden önceki ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz” Emridir.  Bakara Suresi 2/183

Bu emirle Cenab-ı Hak, müşfik bir seslenişle, mümin kalpleri kendisinden korkmaya, duyarlı olmaya ve oruçla günahlardan arınmaya davet etmektedir.

Hadis-i şerifte ise Yüce Rabbimiz, Efendimizin diliyle:

“Âdemoğlunun her ameli katlanır. Hayır ameller en az on misliyle yazılır, bu yedi yüz misline kadar çıkar. Allah Teâla Hazretleri (bir hadis-kutside) şöyle buyurmuştur: “Oruç bu kaideden hariçtir. Çünkü o sırf benim içindir, ben de onu (dilediğim gibi) mükâfatlandıracağım. Kulum benim için şehvetini, yiyeceğini terketti.”   

“Oruçlu için iki sevinç vardır: Biri, orucu açtığı zamanki sevincidir, diğeri de Rabbine kavuştuğu zamanki sevincidir. Oruçlunun ağzından çıkan koku (halûf), Allah indinde misk kokusundan daha hoştur.” Buyrulmuştur.( Kütübi Sitte Trc 9/419) 

Yukarıdaki ayet ve hadisin müjdesine istinaden oruç ibadeti kolaylaşmaktadır. Zira mümin, sadece Allah’ın emrini yerine getirmek, manevi bağını güçlendirmek ve samimi dindarlığını göstermek için oruç tutmaktadır. Çünkü gıda ve zevk bakımından bütün imkânlara sahip olan insanın, tüm alışkanlıklarını durdurması, Allah’a olan bağlılıktan başka bir şey olamaz.  

İnsan nefsi biyolojik olarak, aç kalmaya razı olmadığı gibi,  yeme içme ve cinsel dürtülerin ihmal edilmesine de razı olmaz. Bir hadis-i şerifte: 

“Oruç kalkandır. Biriniz oruç tuttuğu gün kötü söz söylemesin ve kavga etmesin. Şayet biri kendisine kötü söz söyler ve kavga ederse: ‘Ben oruçluyum” desin. buyrulmaktadır. (Buharî, Savm 9; Müslim, Sıyam)  

Bu hadis-i şerifi işiten müminin, iradesi güçlendiği gibi, tahammül gücü de en yüksek seviyeye ulaşmaktadır. Böylece kişi, orucuna zarar vermemek için, eline, diline ve öfkesine hâkim olmaya çalışmakta, bunun neticesi olarak ta, merhamet duyguları ile donanmaktadır. Çünkü çirkin bir davranış karşısında, “Ben oruçluyum” deyip celseyi kapatmak, ancak mümine yakışan bir davranıştır.  

Böyle yapan mümin, bir dakikalık yiğitlik için adam öldürüp, yirmi yıl zindanda kölelik yapmaktan da kurtulmuş olmaktadır. Yani bu yönüyle oruç, kişinin ruhunu temizlemekle beraber, zihninin de kötülüklerden arınmasına vesile olmaktadır. Bundan dolayı Ramazan ayında suç işleme oranı da önemli ölçüde azalmaktadır.  

Yani oruç sayesinde kişi hem iç disiplinini sağlamakta, hem nefsinin isteklerini kontrol altına almakta, hem de iftar vaktini beklerken, en kıymetli sermaye olan zamanın değerini öğrenmiş olmaktadır.

Oruç ibadeti dindarlığın en önemli boyutunu temsil ettiği için, Ramazan ayında kişi, Allah’a yakınlaştığını hisseder.  Gecelerini teravih ve nafile ibadetlerle süslediği için, Allah’a itaat etmenin mutluluğunu yaşamış olur.

   Ramazan ayında dinin pratik olarak yaşanması, müminlerin kardeşlik duygularını da zirveye çıkarmaktadır. Oruç sayesinde, açlık bizzat hissedildiği için, bir lokma ekmek uğruna yapılan kavga ve kıskançlık bitmekte, kardeşlik duygularına dayalı paylaşma, cömertlik ve bolluk açıkça kendini göstermektedir. Çünkü Yüce Rabbimiz, oruç ibadetinin içerisine bu duyguları yerleştirmiştir.  

Ramazandaki iftar sofraları müminlerin aile bağlarını kuvvetlendirmekte, kopuk ilişkileri tamir etmekte, akrabaların birbirlerine karşı şefkat ve merhametle hareket etmesine sebep olmaktadır.

Ancak salgın hastalık dolayısıyla maalesef, iftar sofralarındaki mutluluğumuzu bu Ramazan, ertelemek zorundayız.   

Bazı acıların içinde bilinmeyen tatlılar da vardır.

Bu salgın, beş yıldızlı otellerde, fakir ve yoksulların bulunmadığı, iftar sofraları adı altında, israf sofralarının kurulmasına da inşallah mani olacaktır.

   Resulullah (s.a.v.) Efendimiz: 

 “Sahur yemeği yiyin, zira sahurda bereket vardır.” Buyurmuştur. (Buhari, Savm, Müslim, Sıyâm; Tirmizî Savm, Nesâî, Savm)  

Mümin sahura kalktığı zaman, niyeti ile, Rabbine söz vermiş, anlaşma yapmış, mukavele imzalamış olmakta, oruç tutmak suretiyle de, sözünü yerine getirmiş bulunmaktadır.

İftarı da acele yapmak lazımdır. Çünkü sahurda verilen söz tutulmuş, kişi mükâfatı alacak duruma gelmiş, Rahmeti ve mağfireti sonsuz olan Rabbinden isteme zamanına ulaşmıştır. Buradaki Rabbimizin ilk ikramı, iftar yemeği olduğu için,  onu kabulde de acele etmek lazımdır. Bu yemek, müminlerin ruhunda hissedilen bir huzur ve ferahlığı canlandırmaktadır. Bir hadis-i şerifte:

“Oruçlunun uykusu ibadettir. Susması tespihtir. Amelleri misliyle kabul edilir, duası makbuldür, günahı affedilir.”buyrulmuştur. ( Kütübi Sitte Trc.9/419) 

Yani oruç tutan insan, orucu bozan fiillerden kendini koruduğundan dolayı, gününün her karesi, onun için ibadet sayılmaktadır.

Allah Resulünün dilinden dökülen bu müjdeler, müminin ruhunu sevinç deryasına çevirmekte, her çeşit zorluklara karşı göğüs germeyi öğretmektedir. Allah oruçlarımızı kabul buyursun. 15.04.2021

Ali KARA                                                                               

Emekli Müftü

 

 

 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
319. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 319. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri...

1 Dünya Milletleri birlik oldular Gelip güzel yurda birden doldular Bizi buralarda yalnız buldular Nice can serildi Çanakkale’de ...

318. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 318. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri...

1 İslâmın beş şartı, Rabbim sorucu Bıkıp usanmadan tutsak orucu İnsanoğlu amelini serici Dünya alemini sarsın Ramazan. YUSUF LELİK / AD...

317. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 317. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri...

1 Bin yetmiş bir tarih cuma gününde Ordusunu toplar kendi önünde Malazgirt ovası şanlı gününde Yohlanır satın da atam Alpaslan… D...

316. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri. 316. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri....

1 Vatanım kutsaldır taşıysa altın Tarih kokan toprak, hazine altın Şehidi bilmezsen, bu senin haltın Bayrağımın rengi alı unutmam.. Kem...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Kahramanmaraş’ta Çanakkale Zaferi’nin 109. yıldönümünde şehitlerimiz anıldı Kahramanmaraş’ta Ça...

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 109. yıl dönümünü ve Şehitleri ...

319. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 319. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya Milletleri birlik oldular Gelip güzel yurda birden d...

Arif Balduk Ortaokulunda Anlamlı Etkinlik Arif Balduk Ortaokulunda ...

Onikişubat Arif Balduk Ortaokulunda ” Dilimizin Zengin...

Fatmalı İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerine trafik eğitimi Fatmalı İlkokulu ve Ortao...

KAHRAMANMARAŞ / ONİKİŞUBAT – Fatmalı İlkokulu ve Ortao...

Çakmakçı Sait Ortaokulu öğrencilerden muhteşem bir etkinlik Çakmakçı Sait Ortaokulu ö...

Dulkadiroğlu Çakmakçı Sait Ortaokulu Türkçe öğretmeni Tufan ...

Ahmet Bayazıt İlkokulu Birinciliğe Doymuyor Ahmet Bayazıt İlkokulu Bi...

Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen İlkokul...

Zeytindere Ortaokulu Niğde de Bölge Birincisi Oldu Zeytindere Ortaokulu Niğd...

Onikişubat Zeytindere Ortaokulu Niğde de 2023-2024 sezonunda...

“Onikişubat Sahnede yarışması finali”nde Aziz Sancar Anadolu Lisesi rüzgarı esti. “Onikişubat Sahnede...

Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize e...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli Çağrıda Bulundu. Atanamayan Uzmanlar Derne...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli E...

Sahipsiz Memleketim! Sahipsiz Memleketim!

Biz Kahramanmaraşlılar, depremin ardından geçen on üç ay içi...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ