Maraşta Haber
Maraşta Haber

Lekeli (iş)sizlik!

Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük kapasiteye ve öneme sahip açık kömür işletmesi konumunda bulunan Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL)’de inanılmaz bir işten çıkarma olayı yaşandı. İşten çıkarma gerekçeleri ve iddialarında ise büyük ayıplar ortaya çıktı. AEL’de taşeron bir taşıma firmasında şoför olarak çalışan 67 sözleşmeli işçi, haber verilmeden işten çıkarıldı. Durumdan habersiz işçiler bir hafta çalışmaya devam […]

Lekeli (iş)sizlik!

08 Ekim 2013 - 2:15A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük kapasiteye ve öneme sahip açık kömür işletmesi konumunda bulunan Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL)’de inanılmaz bir işten çıkarma olayı yaşandı.

İşten çıkarma gerekçeleri ve iddialarında ise büyük ayıplar ortaya çıktı. AEL’de taşeron bir taşıma firmasında şoför olarak çalışan 67 sözleşmeli işçi, haber verilmeden işten çıkarıldı. Durumdan habersiz işçiler bir hafta çalışmaya devam etti ve şok edici gerekçe ise işçilerin adeta hayatını yıktı. İş Kanununa göre 29. maddeden işten habersiz çıkarılan işçiler “İyi niyet ve ahlak kurallarına uymama” gerekçesiyle ortada kaldılar ve lekelenerek işten çıkarılmanın doğru olmadığını dile getirdiler. Durumu protesto eden işçiler AEL İşletme Müdürlüğü önünde oturma eylemi yaparak, basın açıklaması ile seslerini yetkililere ve bölge milletvekillerine duyurmaya çalıştılar.

Yaklaşık 1 yıl önce taşeron bir firma tarafından kömür havzasında personel taşıma şoförü olarak çalışmaya başlayan sözleşmeli işçiler lekelenerek işten çıkarılmayı asla kabul etmiyorlar. AEL İşletme Müdürlüğü önünde işten çıkarılmayı ve lekelenerek başka bir işte çalışma haklarını kaybettiklerini iddia eden işçiler, yaptıkları protesto ve oturma eyleminde seslerini yetkililere ve bölge milletvekillerine duyurmaya çalıştılar.

İşçiler yaptıkları ortak basın açıklamasında şunları dile getirdiler:

İŞTEN ÇIKARILDIĞIMIZ BİZE HABER VERİLMEDİ!

“Normal olarak çalışmaya devam ediyorduk. İşten çıkarılmışız hiç haberimiz olmadı. Birçok arkadaşımızın raporu var. Bir işçi işten çıkarılırda haber verilmez mi? Haberi olma mı? Bu nasıl iş?

İŞTEN ÇIKARILMIŞIZ AMA NEDEN 1 HAFTA SİGORTASIZ ÇALIŞTIRDILAR

Genel toplamda 112 kişiyiz.67 arkadaşımızla kapı önüne konduk. Madem işten çıkarıldık neden haber, bilgi ve belge verilmedi. Ayrıca giriş kartlarımızda işten çıktığımız halde 7 gün çalıştırıldığımız kayıtlı. Bu bir hafta içinde de sigortasız olarak çalışmışız.

HEM İŞTEN ÇIKARILDIK HEM LEKELENDİK!

Bir işten çıkarma olabilir. İş bitince veya karşılıklı anlaşmalı durumlarda işten çıkarılabilir. Ancak 67 kişi haberi bile olmadan işten çıkarıldı. İşten çıkarılma sebebi ise ölümden beter. İşten çıkarma sebebini Çalışma ve İş Kanununun 29. maddesine göre göstermişler. Yani bu madde “İyi niyet ve ahlak kurallarına uymama” dır. Biz bir yılda ne yaptık. Hangi iyi niyete uymadık, hangi ahlaksızlığı yaptık. Aramızda 3-4 yıl çalışan arkadaşlarımız da var. Böyle bir gerekçe ile hem işsiz kalmak hem de lekelenmek çok zorumuza gidiyor. Bu yanlış mutlaka düzeltilmeli. Bu kuralı çiğnemediğimize dair birlikte çalıştığımız üst düzey amir veya mühendislerden aldığımız iyi niyet evrakları var. İşsiz yaşanılabilir, belki iş bulup bir ekmek parası kazanırsın ama böylesine asılsız bir şekilde lekelenmeyi hak etmedik.

BU LEKE VE FİŞLENME BİZ İŞ BULMA ŞANSI BIRAKMIYOR

Bize 29. maddeden çıkış verilmesi işten çıkarılmaktan daha zor. Çünkü bu maddeye göre bir daha resmi iş veya İŞ-KUR’dan iş bulma şansımız kalmıyor. 67 işçinin hepside ahlaksız mı? Nasıl oluyor da işten çıkarılmaya bir hafta önce karar verildiğinde bu insanlara acımasızca leke sürülüyor. Bunu anlamak mümkün değil. İşin içinde elbette başka işler var. Aslında ihale ile işe alınan 112 kişiden 67’sinin işten çıkarılması ihaleyi iptal ettirmeliydi. Olmadı ve olmadığı gibi iflas ettiğini öne süren firma bizim yerimize 40 kişiyi işe aldı. İflas eden bir firma işe işçi alamaz. Bizim sesimizi kim duyacak. İşten çıktığımızdan haberinin olmadığını söyleyen yetkililer bilmiyorlar mı ki kendi imzaları ve onayı olmadan kimse işten çıkamaz.

İŞİ DEĞİL İTİBRIMIZ GERİ İSTİYORUZ

Artık verdikleri iş kendilerinin olsun. Biz bize sürülen lekenin kaldırılmasını ve itibarımızı geri istiyoruz. Durup dururken hem işimizden hem de itibarımızdan olduk adeta lekelendik. Bir hafta içinde bir yıldan 4 yıla kadar çalışan işçiler nasıl oluyor da bir anda ahlaksızlık suçuyla işine son veriliyor? Bu lekenin sürülmesiyle birlikte içeride bulunan hak ve tazminatlarımızı da alamıyoruz. Olay çok iyi kurgulanmış”

Seslerini duyuramamaktan ve haklılıklarına destek bulamamaktan yakınan ve AEL önünde oturma eylemi yaparak işten çıkarılmayı protesto eden işçiler, AK Parti Grup Başkan Vekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal ile Mehmet Sağlam’a mektup yazarak yardım istediklerini, dertlerine bir derman bulunması talebinde bulunduklarını belirttiler.

Yapılan basın açıklamasının ardından 67 işçi adına AEL İşletme Müdürü Ahmet Yaldız ile görüşen 3 işçi yaptıkları açıklamalarda, “Ahmet Yaldız ile yapılan görüşmede ortada bir yanlışlık ve hata varsa mahkeme kararı ile doğrunun bulunacağı bize ifade edildi. Avukatımız konuyu adli makamlara taşıdı. 29. madde ayıbı içinde bilgilerinin olmadığı söylendi. Mahkemece tarafından işletme yetkililerine sorulduğunda tüm işçilere ahlak ve diğer konularda olumlu yönde görüş bildirileceği aktarıldı. Böylece mahkeme bizi haklı bulduğu takdirde ve AEL bizlere kefil olduğunu açıkladığında 29. maddeden doğan olumsuzluklar ortadan kalkacak.” Yapılan açıklamanın ardından işçiler protestolarına son vererek, işletme önünden ayrıldılar. Bir haftaya kadar kartları ile giriş yaptıkları işletmeden kapıdan içeri alınmadan, habersiz işten çıkarılma ile başlarını öne eğerek evlerine döndüler.

Eeeee.. Burası Türkiye. Olur böyle vakalar. Bakalım bu LEKELİ (İŞ)SİZLİK nasıl noktalanacak? Her işte bir hayır var ama bu işte de çok iş var gibi!…

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Afşin’de bulunan kuşu görenler hayran kaldılar Afşin’de bulunan kuşu görenler hay...

Kahramanmaraş’ın Afşin İlçesinde Türkiye’de nadir görülen ve dünya da da nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Hint...

Şampiyon Öğrencilerden Kaymakam Fatih Aksoy’a Ziyaret. Şampiyon Öğrencilerden Kaymakam Fatih Ak...

Kahramanmaraş’ta yapılan Okullararası Voleybol Turnuvasında Afşin Yatılı Orta Okulu Bayan Voleybol Takımı İl Birincisi olarak Tur...

Afşin Belediyesi tarafından ‘Hemşeri Buluşmaları’ başlatıldı. Afşin Belediyesi tarafından ‘Hemşeri Bul...

İki haftada bir Çarşamba günleri gerçekleştirilecek Hemşehri Buluşmalarında, vatandaşlar istek ve belediyeden beklentilerini direk ilet...

Afşin’e Sağlık Yüksekokulu Kuruldu Afşin’e Sağlık Yüksekokulu Kuruldu...

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörlüğüne Bağlı Olarak Afşin Sağlık Yüksek Okulu Kurulmasına Dair Bakanlar Kurulu Kararı Resmi...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Şehit Ahmet Gülbahar Ortaokulu (ŞAGO) Matematik Yarışması Sonuçlandı Şehit Ahmet Gülbahar Orta...

Kahramanmaraş Onikişubat İlçesi Şehit Ahmet Gülbahar Ortaoku...

Halkoyunları gösterileriyle ilgi odağı oldular Halkoyunları gösterileriy...

Kahramanmaraş/Onikişubat Yıldırım Bayazıt İlkokulunda 23 Nis...

Nirvana Cafe Ilıca da hizmete hazır Nirvana Cafe Ilıca da hiz...

Kahramanmaraş’ ta  Onikişubat ilçe merkezinden 66 kilo...

Ilıca İlkokulunda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına yoğun ilgi oldu. Ilıca İlkokulunda 23 Nisa...

Onikişubat Ilıca İlkokulunda  kutlanacak olan “Büyük Önder A...

Kahramanmaraş’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşku içinde kutlandı. Kahramanmaraş’ta 23...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milletinin b...

Kahramanmaraş’ta Temsili İl Milli Eğitim Müdürü Esma Gizem Akçadağ Kahramanmaraş’ta Te...

Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürü Yusuf Kahraman, 23 Nisa...

Ilıca Yeniyapan Ortaokulunda 23 Nisan Bayramı Coşkusu Ilıca Yeniyapan Ortaokulu...

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milleti...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Sonuçlandı Kahramanmaraş’ta ŞAGO Mat...

Onikişubat ilçesinde 23 okulun ve toplamda 69 öğrencinin kat...

324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 324. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya handır İnsana, yolcular gelip geçer Kimi bahtı güzel...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Düzenlendi Kahramanmaraş’ta ŞA...

Kahramanmaraş / Onikişubat Şehit Ahmet Gülbahar  Ortaokulu M...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ