Maraşta Haber
Maraşta Haber

METEK Projesi’nin “İş’te Mesleki Eğitim!” toplantısı Kahramanmaraş’ta yapıldı

METEK Projesi kapsamında mesleki eğitim ve iş dünyası arasındaki işbirliğini geliştirmek amacıyla düzenlenen “İŞ’TE MESLEKİ EĞİTİM!” toplantısı 30 Nisan 2013, Salı günü Kahramanmaraş’ta gerçekleştirildi. Toplantıya iş dünyasının temsilcileri, meslek liselerinin yönetici, öğretmen, öğrenci, veli ve başarılı mezunları olmak üzere yaklaşık 100’ü aşkın kişi katıldı. Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki ve Teknik Eğitimden Sorumlu Milli […]

METEK Projesi’nin “İş’te Mesleki Eğitim!” toplantısı Kahramanmaraş’ta yapıldı

30 Nisan 2013 - 20:04A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

METEK Projesi kapsamında mesleki eğitim ve iş dünyası arasındaki işbirliğini geliştirmek amacıyla düzenlenen “İŞ’TE MESLEKİ EĞİTİM!” toplantısı 30 Nisan 2013, Salı günü Kahramanmaraş’ta gerçekleştirildi.

Toplantıya iş dünyasının temsilcileri, meslek liselerinin yönetici, öğretmen, öğrenci, veli ve başarılı mezunları olmak üzere yaklaşık 100’ü aşkın kişi katıldı.

Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki ve Teknik Eğitimden Sorumlu Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Akküncü’nün de katıldığı toplantıda, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki ve Teknik Eğitimden Sorumlu Şube Müdürü Mustafa Zincirkıran yaptığı hoş geldiniz konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Mesleki ve teknik eğitime gönül vermiş saygı değer misafirler, Bugün burada, diğer alanlara göre daha pahalı bir eğitim olan Mesleki ve teknik eğitimin kalitesini geliştirme projesinin sosyal ortaklar konferansı için toplanmış bulunuyoruz. Teşriflerinizden dolayı hoş geldiniz diyor saygı ile selamlıyorum.

Mesleki ve teknik eğitimin genelde iki amacı vardır. Birincisi genç insanlarımıza başarılı bir meslek yolu hazırlamak böylelikle de ülke ekonomisine kalifiye eleman yetiştirmektir. İkincisi de alanı ile ilgili yüksek öğrenime öğrenci yetiştirmektir.

Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin ilgi ve kabiliyetlerini geliştirecek, gerekli bilgi, beceri, davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak suretiyle hayata hazırlanması ve ülkemizin kalkınmasında önemli birer unsur haline gelmesinde mesleki ve teknik eğitimin ne kadar önemli olduğu malumlarınızdır.

Nitelikli işgücü, verimli bir ülke ekonomisinin vazgeçilmez unsurudur. Nitelikli işgücüne sahip olmanın yolu da planlı ve kaliteli bir mesleki eğitimle mümkündür.

Bakanlığımız, yüksek öğretime geçişte mağduriyet oluşturan katsayı konusundaki engeli kaldırdı. Bu kadar öneme sahip mesleki ve teknik eğitim veren meslek liselerimiz maalesef toplumun sadece belli bir kesimi tarafından benimsenmektedir. Toplumun daha geniş kesimi tarafından benimsenmesi böylelikle de başarılı öğrencilerin de bu okullarımıza gelmeleri için; okullar ve iş dünyasının aktörleri olarak bizlere önemli görevler düşmektedir.

Çünkü Bakanlığımızın hedefi; şu an %30-40 olan mesleki ve teknik eğitim yüzdesini 60’ın üzerine çıkarmaktır.

• Bizler okul yönetimi ve öğretmenler olarak sektöre, yeterli beceril-et kazandırılmış ve sektörün beklentilerine cevap verebilecek nitelikte kalifiye eleman yetiştirmenin yanı sıra üst öğrenime de öğrenci yetiştirilmesi konusunda görevlerimizi ve sorumluluğumuzu bilincindeyiz.

• Anadolu yada normal teknik ve meslek liselerimizden mezunedip işletmelere gönderdiğimiz öğrencilerimizin; ilkokul mezunu, ortaokul veya liseleri terk eden gençlerimizle aynı kategoride değerlendirilip eşit şart ve ücretlerle çalıştırılmasına üzülüyoruz. İş dünyasından da, mesleki ve teknik eğitimden mezun olarak gelen bu gençlere mezun oldukları alan dallarda istihdamlarında hak ettikleri değerin verilmesini bekliyoruz.

• Gerekirse bu okullarda okuyan çocuklarımıza özendirici, ödüllendirici, motive edici devlet bursu ve özel burslar gibi bazı teşvikleri getirilebilir. Bu okulları tercih eden öğrenciler henüz okulda öğrenim görürken bile önemsendiği hissettirilmelidir.

• En önemlisi de; ilköğretim yeni adıyla ortaokulda okuyan çocuklarımızın liseleri tercihlerinde, meslek liselerine hala, okuyamayacak diye düşünülen çocuklar gönderilmeye devam ediliyor.

Eskiden bu okullar dezavantajlı idi ama şimdi öyle değil. Artık Anadolu liseleri gibi meslek liselerinde tercih etmeleri konusunda toplumun her kesimine özellikle de mesleki ve teknik eğitimi önemseyen herkese görev düşmektedir.

İş dünyası bizden nitelikli insan gücü olan kalifiye eleman istemektedir. Mesleki ve teknik eğitimden mezun olan gençlerimiz hak ettikleri şartlarda bir istihdam alanı istiyorlar. Yani un, şeker ve yağ var ama ortada helva yok. İşte bu günkü çalışmalarda iş dünyası ve okul/kurum temsilcileri aynı masada mesleki ve teknik eğitimin kalitesinin geliştirilmesi konusunda mevcut durumlar, beklentiler,yaşanılan zorluklar ve çözüm önerileri karşılıklı olarak ortaya konulacaktır. Yani helva yapılmasına katkıda bulunulacaktır.

Sonuç olarak Bakanlığımızın yürütmekte olduğu AB destekli bu projenin ilimiz ve ülkemiz açısından başarılı olmasını diliyorum. Katılım ve katkılarınızdan dolayı hepinize tekrar teşekkür ediyor saygıyla selamlıyorum.” dedi

Bu açılış konuşmasının ardından gerçekleştirilen panelde iş dünyası ve mesleki eğitim arasında daha iyi bir diyalog geliştirmek için somut öneri ve görüşler paylaşıldı.

Moderatörlüğünü METEK Projesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Kilit Uzmanı Tamer Altunay‘ın yaptığı panelin konuşmacıları şu isimlerden oluştu:

Yılmaz Ülker (Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı), Mehmet Geçkil (Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Temsilcisi ve Sandalyeciler Odası Başkanı), Yrd. Doç. Dr. Remzi Gemci (Sütçü İmam Üniversitesi Kahramanmaraş Meslek Yüksek Okul Müdürü),  Tuncer Okumuş (Kahramanmaraş Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Okul Müdürü), Hatice Koç (Kahramanmaraş Kadın Girişimciler Derneği Başkanı ve Sanayici), Mehmet Özsaatçi (MODENA Mensucat Dokuma Sanayi ve Ticaret A.Ş. İşletme Müdürü).

Toplantıda iş dünyasının temsilcileri mesleki eğitime ilişkin taleplerini kendi içlerinde tartışıp belirleyeceklerini ve bunları eğitimcilerle paylaşacaklarını dile getirdiler. Ayrıca eğitim kurumlarıyla düzenli görüşmeler ve ziyaretlerle karşılıklı iletişimin güçlenmesi gerektiğini dile getirdiler.

METEK Projesi kapsamında düzenlenen ‘İş’te Mesleki Eğitim’ konferansları, iş dünyasıyla mesleki eğitimi bir masada, bir salonda buluşturmayı ve karşılıklı diyalog ortamını geliştirmeyi amaçlıyor. Bu konferanslarda bir yandan iş dünyasının mesleki eğitime ilişkin beklentilerin, yaşanan sorunlara ilişkin çözüm önerilerinin, veli, öğrenci ve öğretmenlere yönelik tavsiyelerinin alınması, diğer yandan da eğitimcilerin mesleki ve teknik eğitim kurumlarının sunduğu güncel imkânları, güncel sorunları ve iş dünyasından taleplerini dile getirmeleri hedefleniyor. Konferanslarda şu sorulara odaklanılıyor:

Mesleki eğitim ve iş dünyasının temsilcisi kurumlarla kuruluşlar, arzu edilen daha iyi bir mesleki ve teknik eğitim için nasıl bir işbirliği yapabilirler? Bu doğrultuda ortak aklı kullanabilecekleri yolu nasıl açabilirler? İş ve meslek örgütleriyle mesleki eğitim kurumlarını arasındaki iletişim kanallarını açmak için hangi alternatif yollar izlenebilir?

DSC_0208 DSC_0212 DSC_0215 IMG_6393 IMG_6396 IMG_6397 IMG_6399 IMG_6400 IMG_6401 IMG_6405 IMG_6413 IMG_6414 IMG_6418 IMG_6420 IMG_6424 IMG_6425 IMG_6427 IMG_6428 IMG_6429 IMG_6430 IMG_6431 IMG_6433 IMG_6437

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Sonuçlandı Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışmas...

Onikişubat ilçesinde 23 okulun ve toplamda 69 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen ŞAGO matematik yarışmasının eleme sınav sonuçları...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Düzenlendi Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Ya...

Kahramanmaraş / Onikişubat Şehit Ahmet Gülbahar  Ortaokulu Müdürlüğünce “Türk milli eğitiminin temel amaçları doğrultusunda matem...

MEB AKUB “doğada arama kurtarma eğitimi” gerçekleştirdi. MEB AKUB “doğada arama kurtarma eğ...

Kısa adı MEB AKUB olan, Milli Eğitim Bakanlığı Kahramanmaraş Arama Kurtarma Birimi, ekip lideri Muhammet Kılıçsalayan koordinesinde, An...

Umut Sokağı Konteyner Kentte HEM Sergisi Umut Sokağı Konteyner Kentte HEM Sergisi...

Kahramanmaraş Onikişubat Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitimi Merkezine bağlı Konteyner kentlerde mevcut devam eden giyim kurslarım...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Sonuçlandı Kahramanmaraş’ta ŞAGO Mat...

Onikişubat ilçesinde 23 okulun ve toplamda 69 öğrencinin kat...

324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 324. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya handır İnsana, yolcular gelip geçer Kimi bahtı güzel...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Düzenlendi Kahramanmaraş’ta ŞA...

Kahramanmaraş / Onikişubat Şehit Ahmet Gülbahar  Ortaokulu M...

MEB AKUB “doğada arama kurtarma eğitimi” gerçekleştirdi. MEB AKUB “doğada ar...

Kısa adı MEB AKUB olan, Milli Eğitim Bakanlığı Kahramanmaraş...

Arı ve Değirmenci Ailesinin Mutlu Günü Arı ve Değirmenci Ailesin...

Döne ve İsmet Arı çiftinin hanımefendi ve güzel kızları Canr...

Umut Sokağı Konteyner Kentte HEM Sergisi Umut Sokağı Konteyner Ken...

Kahramanmaraş Onikişubat Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğ...

Muhtar Ali Engizek Kolları Sıvadı Muhtar Ali Engizek Kollar...

31 Mart 2024 mahalli idareler seçimi sonucunda Kahramanmaraş...

Kahramanmaraş’ta “Oyun Yoluyla Öğrenme Eğitimleri” gerçekleştirildı. Kahramanmaraş’ta &#...

Erken Çocukluk Eğitiminde Kalite ve Erişimin Arttırılması Pr...

Bu Konseri Sakın Kaçırmayın ! Bu Konseri Sakın Kaçırmay...

Kısa adı DUK olan  Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ...

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek yarışması sonuçlandı Sağlıklı Nesil Sağlıklı G...

“SAĞLIKLI NESİL SAĞLIKLI GELECEK” BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KONU...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ