Dr. Nurullah Kılınç
Sağlık İçin Zeytin Ilıcası
Yaz mevsiminin kendini iyiden iyiye hissettirdiği bu günlerde, özellikle Kahramanmaraşlılar için günübirlik ya da 3-5 günlük ziyaret için güzel ve sağlıklı bir tatil önerim var. Ilıca günümüzde Kahramanmaraş’ın en önemli sağlık turizmi merkezidir. Konum itibariyle Kahramanmaraş’ın kuzeyinde yer alan Zeytin Ilıcası, Berit dağının güney eteklerindeki Ilıca beldesinde yer almaktadır. Ilıca coğrafi konum olarak dağlık bir alanda kurulmuş ve çevresindeki on üç adet köy yerleşmesi için yörenin merkezi konumundadır. Bu köyler; Avcılar, Beşen, Çakırdere, Çamlıbel, Çamlıca, Süleymanlı, Kozcağız, Hacınınoğlu, Hacıbudak, Hacıibhahimuşağı, Kertmen, Kapukaya, Payamlı ve Sarıgüzel köyleridir.
Kayseri karayolundan devam edilerek 40. km’den itibaren sağa (doğuya) yol ayrılır ve 30 km daha içeridedir. Tarihi bir yol güzergâhı üzerinde yer alan kaplıcalar, tarihi kalesi, çeşmesi ve köprüsü olan Süleymanlı kasabasının birkaç km. yakınında bulunur.
Ilıca’nın antik çağlardan beri varlığı bilinen kaplıca suları, ortalama 42°C sıcaklığa sahiptir. Bu ısı özelliği ile hipertermal sular grubuna girmektedir. Ilıcada 3 adet doğal kaplıca suyu kaynağı bulunmaktadır. Ancak son yıllarda kapasite arttırılmak amacıyla çok sayıda kuyu açılmış ve yeni tesisleri kurulmuştur. Ilıca yerleşim yerinde bulunan termal kaynaklar kimyasal olarak; bikarbonatlı, kalsiyumlu, kükürtlü ve magnezyumlu olan kaplıca suları Sağlık Bakanlığı analiz raporuna göre; romatizma hastalıkları, Ortopedik ameliyat sonrası rahatsızlıklar, fonksiyonel damar hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları, bazı sinir sistemi sorunları ile mide ve bağırsak hastalıklarında tedavi edici özellikte olduğu belirtilmiştir.
Ülkemizde son yıllarda özellikle sağlık turizmi teşvik edilmektedir. Turizm teşvikleri ile kurulan otellerin ve pansiyonların sayıları da artmıştır. Ancak Ilıca’daki bu tesisler genellikle küçük aile işletmeleri şeklindeki apart otellerdir. Ilıca’da toplam 60’ın üzerinde konaklama tesisinde, 550 oda ve yaklaşık 1.000 yatak kapasitesi bulunmaktadır. Böylece yaz sezonunda Ilıca’nın nüfusu iki üç katına çıkmaktadır. Özellikle hafta sonu günü birlik gelenleri de dikkate alınırsa Ilıca’nın yaz döneminde önemli bir turizm merkezi olmaya aday olduğunu belirtilebilir.
Ilıca’da termalden gelen sağlığa ek olarak, serin bir havada tatilinizi geçirirken çevre köylerde üretilen doğal domates, biber gibi sebzeler, çeşitli meyveler, bal, et ve süt ürünlerinin de tadına bakabilirsiniz. Ayrıca damak çatlatan meşhur Ilıca tavasını da yemelisiniz.
Turizm sezonu nisan ortasından kasım ortasına kadar yaklaşık 7 ay sürmektedir. Temmuz, ağustos ve eylül ayları en yoğun dönemdir. Yöreye sezonda çoğunluğu Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Osmaniye, Adıyaman gibi çevre illerinden olmak üzere yılda ortalama 80.000 ziyaretçi gelmektedir. Tesislerde doluluk oranı yaz aylarında yani sezonda %90’lara çıkarken, kış aylarında %15-20’lere düşmektedir. Ilıcada son yıllarda daha kapasiteli ve modern tesisler yapılmaktadır. Bu tesisleşme doğal dengeyi bozmadan devam ettiği sürece olumludur. Bu durum kasabaya daha fazla turist girişi anlamına gelir ve yöre halkının gelir seviyesini ve refahını arttırır.
Dr. Nurullah KILINÇ