Dr. Nurullah Kılınç

Dr. Nurullah Kılınç

MEMLEKET MESELESİ

Türk kültüründe Ahilik teşkilatı sadece mesleki alanın değil, ayrıca toplum düzenini sağlayan ve halkın maddî, manevî tüm ihtiyaçlarına cevap verecek tarzda teşkilatlanan sivil toplum kuruluşudur.

Ahilik eğitiminde dini ahlaki eğitimle birlikte teorik ve pratik olarak uygulamalı meslek eğitimi verilmekteydi. İş ve meslek ahlakı, mesleki dayanışma, tüketiciyi gözetme, kaliteli ürün üretme ön plandaydı. Mesleğinde ilerleme devamlılık esastı. Eğitim ömür boyu sürerdi.

Günümüzde dünyasında da hayat boyunca eğitime çok önem verilmektedir.

1960'lı yıllarda başlayan "Hayat boyu eğitim" kavramı üzerindeki eğilim UNESCO'nun 1970 yılını "Eğitim Yılı" olarak kabul etme­siyle daha da önem kazanmış ve bu münasebetle hazırladığı tasarıda şu ilkeleri koymuştur:

  1. Dünya sürekli bir gelişme içindedir.

  2. Eğitim okulla bitmez bütün hayat boyu sürer.
  3. Okullarda öğrenilen bilgiler bir süre sonra yetmemeye başlar.

 

Ülkemizde meslek lisesi memleket meselesi diye başlayan süreçte birçok proje hayata geçirilmiştir.

Meslek lisesi memleket meselesi (2006-2010)

Mesleki eğitimde 1000 okul (2020)

OSB’lerde Mesleki Eğitim Merkezleri (2021-2022)

Ancak gelinen noktada bu projeler hala istenilen sonuçlara ulaşılamamıştır.

Almanya'da gençlerin yaklaşık %60'ı dual (ikili) eğitim sistemiyle mesleki eğitimi görmektedir. İkili eğitim sistemine göre hem işyerinde hem de meslek okulunda eğitim verilmektedir. İşyerinde ağırlıklı olarak pratik eğitim verilmektedir. Meslek okulunda ise verilen teorik eğitim, pratik eğitimi tamamlamaktadır.

Almanya'da bir iş bulmak istiyorsanız, mesleki eğitim programları olan bir üniversitede eğitim almanız gerekmektedir. Mesleki eğitim ile yapabileceğiniz yaklaşık 330 farklı iş bulunmaktadır. Bu eğitim programları genellikle bir ila üç buçuk yıl arasında sürmektedir. Bu eğitimler sınıfta ve şirketteki pratik eğitimle birleştirilerek gerçekleştirilir.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliğinde organize sanayi bölgelerinde ve sanayi sitelerinde kurulan mesleki eğitim merkezleri önemlidir.

Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılan değişiklikle artık her ay mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrencilerimizin aldığı asgari ücretin yüzde 30'u kadar ücret, maaş, işveren tarafından değil devlet tarafından karşılanacaktır. Böylece mesleki eğitim merkezleri, işveren açısından çok cazip ve mazeret üretemez hale gelmesi beklenmektedir. Bu değişiklikle mesleki eğitim merkezleri sadece işverenler için değil, aynı zamanda öğrenciler için de cazip hale gelmiş gibi gözükmektedir.

Bakalım Bu Sefer Memleket Meselesi Çözüme Kavuşacak mı?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Dr. Nurullah Kılınç Arşivi