Maraşta Haber
Maraşta Haber

Türkiye’deki milliyetçi hareketler İslâmî ihtiyaçtan doğmadı

    Milliyetçi düşüncenin Meşrûtiyet ve Cumhuriyetle sürüp gelen yapısı “millet” kavramının asıl mânasıyla mutabık olmadığı için problemli çizgisi hâlâ devam etmektedir. Dolayısıyla “Ben milliyetçiyim” diyenlerin bir kısmı iyi niyetli olsa da bu çizgi üzerinde gidildiği müddetçe Türkiye’yi “millet” etrafında yekpâre olarak toparlayıp hâdimül bir Türk devletinin iktidarına erecekleri mümkün görünmüyor. “Ben milliyetçiyim, ulusalcı değilim” diyenlerin, […]

Türkiye’deki milliyetçi hareketler İslâmî ihtiyaçtan doğmadı

11 Kasım 2015 - 14:35A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

 

  Milliyetçi düşüncenin Meşrûtiyet ve Cumhuriyetle sürüp gelen yapısı “millet” kavramının asıl mânasıyla mutabık olmadığı için problemli çizgisi hâlâ devam etmektedir.

Dolayısıyla “Ben milliyetçiyim” diyenlerin bir kısmı iyi niyetli olsa da bu çizgi üzerinde gidildiği müddetçe Türkiye’yi “millet” etrafında yekpâre olarak toparlayıp hâdimül bir Türk devletinin iktidarına erecekleri mümkün görünmüyor.

“Ben milliyetçiyim, ulusalcı değilim” diyenlerin, ulusalcıların düşüncelerini savunduğunu görmek şaşırtıcı gelmemeli. Bundandır ki Türkiye’deki milliyetçi hareketler, İslâmî mânâya gelen “millet” i temsil edecek kabiliyetten mahrumdurlar.

Günümüzdeki milliyetçi hareketler, modern milliyet fikrine bağlı olarak ortaya çıkan ulus devletin bir ideolojisidir. Bu ideolojinin dayandığı zihniyet, Batılı laik bir zemindir. Millet târifleri ve anlayışları İslâmî değil, seküler ve eklektiktir.

Bu tür milliyetçiliği, Babanzâde Ahmet Naim, Mehmet Âkif, Sait Halim Paşa gibi İslâmcılar karşı çıkarak, “Müslümanlara zarar veren bir Avrupa hastalığı (Frenk illeti) olarak görürler. Türkçüleri “halis Türkçü” ve “İslamcı Türkçü” olmak üzere ele alarak, “ilk grubu yoldan çıkmış” görürken, ikincileri “hâlâ öğüt almaya müsait ve dolayısıyla ikna edilmesi gereken” bir hareket olarak görürler.

 

TÜRKİYE’DEKİ MİLLİYETÇİ HAREKETLER LAİK KARAKTERLİDİR

Müslüman Türk milletinin Osmanlı-İslâmî asırlarından taşıdığı İslâmlaşmış Türklük değerleri Cumhuriyet devri zihniyetinin tesirinde olan Türk milliyetçiliğinde yekpâre bir şekilde yer almaz ve belirleyici değildir. Zemini ve düşüncesi seküler ve eklektik olan günümüz milliyetçilik anlayışları millî devlet, millî toplum vurgusunu alabildiğine yapmasına rağmen İslâmî belirleyicilik bakımından son derece eksiktir.

İslâmî belirleyiciliği zayıf olan Türk milliyetçiliği kısmen Meşrutiyet ve daha çok Cumhuriyet döneminde tepeden inme bir milliyetçiliği dikte etmesi, kusurlarını düzeltmemesi şimdiki malul yapısının sürmesine sebep olmaktadır.

Oysa millîliğine vurgu yapılan Türk millet ve devletinin Osmanlı-İslâm değerlerini ruhu ve maddesiyle muhafaza ederek tekamül etmiştir.

 

MEVCUT MİLLİYETÇİLİK BATI “FORMASYONU” TAŞIR

 Laik karakterli milliyetçiliğin bir başka adı olan Türkçülük, İslâm’ın bütünüyle esas alınmadan ulus tarzı bir devlet-millet inşa etmek fikrini taşır. Batılı Türkologların çalışmalarının da tesiriyle Batı medeniyetini de Türkiye’ye taşıyacak Batılı şablonlara uygun milliyetçi bir akımdır.

“Bilimsel ve bedii Türkçülük” Batı tesiriyle doğmasına karşılık, siyasî Türkçülük Rusya’da yaşayan Türk kökenli aydınların laik karakterli milliyetçi düşüncelerinden mülhemdir.

Türkçü hareketin önderlerinin çoğu Batı “formasyonundan” geçtiği, Batılı Türkologlardan tesir aldıkları mâlûm. Yusuf Akçura, “Üç Tarz-ı Siyaset”inde laik zeminli Türk milliyetçiliğini öne sürmüş, İsmail Gaspıralı ise ceditçilikle (Batılılaşma mânasında yenilik) Türkçülüğün müesseseleşmesine çalışmış biridir.

Yusuf Akçura, “ırka dayalı bir siyasî Türk milleti” teşkil etmek fikrine dayanır. Ziya Gökalp kültürel milliyetçilikten yanadır. “Türkçülüğün Esasları” na göre, millet ne ırkî, ne kavmî, ne coğrafî, ne siyasî, ne de iradî bir zümredir. “Millet, lisanca, dince, ahlakça ve bediiyatça müşterek olan, yani aynı terbiyeyi almış fertlerden mürekkep bulunan bir zümredir.”                                                            Gökalp’in târifindeki “din”, yâni İslâm, milleti meydana getiren asıl belirleyici değil, kültürel unsurlardan bir unsurdur. Millet târifleri ve milliyetçilik anlayışları farklı gibi görünse de ikisi de laik karakterli milliyetçiliği savunurlar.

Cumhuriyet devrinde Fransız ve Alman tarzı ile Kemalist milliyetçiliğin üçü de etnik ve seküler karakter taşımaktadır ki, Cumhuriyet devleti bu görüşlerden beslenir.

Ahmet Doğan İlbey

ilbeyali@hotmail.com

 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Gençlerin sosyal medya kullanımına dikkat! Gençlerin sosyal medya kullanımına dikka...

Bir gazeteci olarak kamuoyunu bilgilendirmek adına bu yazıyı okuyucularımızla paylaşmak istedim… Buradan özellikle, anne ve babalara ya...

İSRAF HAD SAFHADAYMIŞ İSRAF HAD SAFHADAYMIŞ

Vay be, meğerse neler olmuş neler! Halkın büyük çoğunluğu ekonomik sıkıntı içinde can çekişirken… Cumhur İttifakı iktidarında köşe başl...

AÇIKLIK VE ŞEFFAFLIK: AÇIKLIK VE ŞEFFAFLIK:

Hangi partiye mensup olurlarsa olsunlar, belediyeleri yönetenler faaliyetlerini, kararlarını ve performansları hakkında açık ve dürüst ...

PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duramaz. Bu pahalılık çöküşün habercisi ve adıdır. Bu pahalılık karşısında iktid...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Kahramanmaraş Eğitim-İş Sendikası tarafından öğretmenlere yapılan şiddet pretosto edildi. Kahramanmaraş Eğitim-İş S...

Kahramanmaraş Eğitim-İş Sendikası tarafından son dönemde  öğ...

Deprem Şehidi Asude ŞENER anısına Masa Tenisi Turnuvası Deprem Şehidi Asude ŞENER...

Kahramanmaraş Onikişubat İlçesi  Mükrime Hatun Mesleki ve Te...

“Atasözleri ve Deyimler” Sergisine İlgi Büyük Oldu “Atasözleri ve Deyi...

Kahramanmaraş Onikişubat İlçesinin tercih edilen okullarında...

Kahramanmaraş’ta Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Şiddeti Lanetledi Kahramanmaraş’ta Me...

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Kahramanmaraş’ta eğitimcilere şi...

Hayırsever Şakir Kütükçü’den Aksu Anadolu Lisesine Konferans Salonu Hayırsever Şakir Kütükçü&...

Kahramanmaraş Dulkadiroğlu Aksu Anadolu Lisesi’ne  hay...

” Yeteneklerimizi Keşfediyoruz” adlı sergi ilgi uyandırdı ” Yeteneklerimizi K...

Kahramanmaraş Dulkadiroğlu Özel Eğitim Meslek Okulu atölyele...

Cahit Zarifoğlu İlkokulunda Kermes Etkinliği Cahit Zarifoğlu İlkokulun...

Kahramanmaraş Onikişubat Cahit Zarifoğlu İlkokulu Okul Aile ...

Nuri Pakdil Ortaokulunda “İçimizden Biri” Projesine Yoğun İlgi Nuri Pakdil Ortaokulunda ...

Bu sene Nuri Pakdil Ortaokulunda 8.si düzenlenen “İçimizden ...

Avrupa Birliğinden Sevim Şirikçi Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesine ziyaret Avrupa Birliğinden Sevim ...

“Türkiye’deki Mülteciler İçin Mali Yardım Programı (Fa...

Gençlerin sosyal medya kullanımına dikkat! Gençlerin sosyal medya ku...

Bir gazeteci olarak kamuoyunu bilgilendirmek adına bu yazıyı...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ