Maraşta Haber
Maraşta Haber

Önce Kadın Sonra Anne

 Eğitimci Yazar Fatih Erdoğan’ın yeni yazısı:ÖNCE KADIN SONRA ANNE Yeryüzündeki tüm annelerin ‘anneler gününü’ kutluyorum. Sevdikleriyle birlikte yaşam boyu mutluluklar diliyorum. Ahirete intikal eden Annelerimiz için Cenab-ı Haktan rahmet ve mağfiret diliyorum. Annelerin tamamını cennetine almasını niyaz ediyorum… Dünyaya gelen herkesin bir annesi vardır. Anneler genelde iyi insanlardır. Çocuğunu, yavrusunu yaşatmak ve büyütmek için hiçbir […]

Önce Kadın Sonra Anne

13 Mayıs 2013 - 7:29A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

 Eğitimci Yazar Fatih Erdoğan’ın yeni yazısı:ÖNCE KADIN SONRA ANNE

Yeryüzündeki tüm annelerin ‘anneler gününü’ kutluyorum. Sevdikleriyle birlikte yaşam boyu mutluluklar diliyorum. Ahirete intikal eden Annelerimiz için Cenab-ı Haktan rahmet ve mağfiret diliyorum. Annelerin tamamını cennetine almasını niyaz ediyorum…

Dünyaya gelen herkesin bir annesi vardır. Anneler genelde iyi insanlardır. Çocuğunu, yavrusunu yaşatmak ve büyütmek için hiçbir fedakârlıktan kaçınmazlar. Gerekirse bu uğurda seve seve canlarını bile verirler. Elbette istisnalar vardır ama anneler genellikle iyi insanlardır. İnancımız odur ki iyi insanlar cennete gider. Bir başka deyişle; ‘yaşarken iffetini ve şerefini koruyan’ annelerin tamamı cennete gidecektir. Bu söylenenler inşallah doğrudur. İnşallah tüm anneler cennette olacaklardır…

Kabul edersiniz ki annelik zor iştir. Önce kız çocuğu olarak dünyaya geleceksin, sonra kadın daha sonra anne olacaksın. Bu süreçte törelerle boğuşup geleneklerle savaşacaksın. Gün gelecek bir mal gibi başlıkla satılacaksın. Aile içi ‘tacize, şiddete hatta tecavüze’ uğrayacaksın. Baba dövecek, koca sövecek önüne gelen iteleyip duracak. Bu davranışların tamamına katlanacaksın. Bu hengâmede ‘sırtından sopayı, karnından sıpayı’ eksik etmeyecekler. Şikâyet bir yana ‘uf’ bile demeyeceksin…

Üzerine vazife olanda olmayanda senden çocuk/çocuklar isteyecek. Çocuklar yetiştireceksin. Çocuklarına ‘Analık’, kocana ‘karılık’, kaynanana/ kaynatana ‘hizmetkârlık’ yapacaksın. Bu görevlerinden birisinde kusur işlersen ya kapıya konacak yâda üzerine gelecek kumaya razı olacaksın…

Bu yazdıklarım ‘Eli öpülesi o mübarek insanların yaşadıkları olumsuzlukların inanın yüzde birisi bile değil.’ Haksızlık yapmayalım, siyasiler tarafından yeri geldiğinde kadınlarımız için methiyeler düzülür, şiirler yazılır. Yeri geldiğinde elleri ayakları öpülür ama ne yazık ki nasıl yaşamak ne gibi haklara sahip olmak istedikleriyle kimsecikler ilgilenmez. Doğurup dünyaya getirdikleri erkeklerden beklentileri ve istekleri hiçbir zaman yerine getirilmez. Haksızsın Fatih Hoca diyorsanız eğer buyurun istatistiklere. Birleşmiş Milletler tarafından yapılan bir araştırmaya göre;

* Dünyadaki işlerin %66’sı kadınlar tarafından görülüyor.  Buna karşın kadınlar dünyadaki toplam gelirin ancak %10’una mal varlığının ise % 1’ine sahipler. Başka bir değişle dünyadaki işlerin % 34’ü erkekler tarafından görülüyor ama erkekler dünyadaki toplam gelirin % 90’ına ve toplam mal varlığının % 99’una sahipler.

* Sizce Türkiye’de durum nasıl dersiniz: Şehirlerde evli kadınların % 18’i, köylerde de % 76’sı eşleri tarafından dövülüyormuş. Kadınların % 57,7’si evliliklerinin ilk gününde şiddetle karşılaşıyormuş. Aile içi suçların % 90’ını kadına karşı işlenen suçlarmış.

* Yukarıdaki verilere inanmadınız mı? İnanmadıysanız Başbakanlık Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan bir araştırmanın sonuçlarına bakalım o zaman:

* Aile içi şiddetin yüzde 87’si, kadınlara karşı işleniyormuş. Şiddetin yüzde 34’ü fiziksel, yüzde 53’ü sözlü olarak gerçekleşiyormuş. Bu oran gecekondu semtlerinde yüzde 97’lere çıkıyormuş. Kadınların yüzde 20’si okur-yazar değilmiş. Lise ve daha üstü eğitimli 15–24 yaş grubunda bulunan kadınların yüzde 39,6’sı işsizmiş. Kadınların yüzde 40’ı görücü usulüyle evleniyor, yüzde 20’si ise nikâhsız yaşıyormuş. Kadınların yüzde 55’i doğum kontrolü uygularken, yüzde 64’ü hamilelik döneminde doktora gitmiyormuş.

* Eğitim gören 100 kadından sadece 2 tanesi yüksek öğrenim görüyormuş. Kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 27’lerde bulunuyormuş. 850 kaymakamın sadece 17’si kadınmış. Hâkim ve cumhuriyet savcısı sayısı içindeki kadın oranı ise yüzde 18’imiş. Meclis’teki 550 milletvekilinin sadece 79’u kadınmış. Belediye başkanlarının ise sadece binde 5’i kadınlardan oluşuyormuş. Türkiye’de kadınların yüzde 35,6’sı bazen, yüzde 16,3’ü sık sık aile içi tecavüze uğruyormuş. Yılda 2 bin 500 kadın ise anne olmak isterken ölüyormuş.(Sebep olanları kime havale edelim?) Bu istatistikler karşısında birilerinin yüzü kızarmaz mı? Bu utanç tablosunun hesabı kime/kimlere sorulmalı?

Bu yazıya son söz olarak şunları yazsam yeterli olur mu acaba? “Yıllardan beri her kadınlar gününde ve de her anneler gününde nutuklar atıp gözyaşı döken siyasilere lütfen tavır koyunuz. Yıllardan beri sizleri istismar edenlere haklarınızı helal etmeyiniz. Bu tepki yeterli olur mu? Elbette hayır. Siyasilere; ‘bu tavırlarınızı değiştirmez ve bu istatistikleri iyileştirmezseniz yapılacak olan ilk seçimlerde demokratik tepkimizi görürsünüz! Bizden beklediğiniz oy yerine avucunuzu yalarsınız’ demelisiniz.” Demekle kalmayıp bunu yapabileceğinizi ilk seçimlerde göstermelisiniz. Yoksa daha çok ağlarsınız…

 

 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Zararlı Haşerelerle Mücadele Devam Ediyor Zararlı Haşerelerle Mücadele Devam Ediyo...

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Mali Hizmetler Daire Başkanlığı Mezbahalar Şube Müdürlüğü ekipleri ilimiz genelinde haşerelerle müc...

Çiftçilere Arazi Toplulaştırması Hakkında Bilgi Verildi Çiftçilere Arazi Toplulaştırması Hakkınd...

Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantı ile çiftçilere arazi toplulaştırması hakkında bilgi...

Şampiyon Atletin Gözü Olimpiyatta! Şampiyon Atletin Gözü Olimpiyatta!

14-16 Haziran 2013 tarihlerinde Almanya/Berlin’de 35. Uluslar arası Alman Atletizim şampiyonasında Türkiye’yi temsil etmeye hak k...

17. Geleneksel Dolunay Şiir Şölenine katılacak Şairler Belli Oldu 17. Geleneksel Dolunay Şiir Şölenine kat...

Kahramanmaraş’ta Şair Bahaettin Karakoç tarafından 1986 yılında çıkarılmaya başlanan ve 37 sayı çıkarılan “Dolunay Dergisi” adına, ilki...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Ilıca İlkokulunda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına yoğun ilgi oldu. Ilıca İlkokulunda 23 Nisa...

Onikişubat Ilıca İlkokulunda  kutlanacak olan “Büyük Önder A...

Kahramanmaraş’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşku içinde kutlandı. Kahramanmaraş’ta 23...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milletinin b...

Kahramanmaraş’ta Temsili İl Milli Eğitim Müdürü Esma Gizem Akçadağ Kahramanmaraş’ta Te...

Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürümüz Yusuf Kahraman, 23 N...

Ilıca Yeniyapan Ortaokulunda 23 Nisan Bayramı Coşkusu Ilıca Yeniyapan Ortaokulu...

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milleti...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Sonuçlandı Kahramanmaraş’ta ŞAGO Mat...

Onikişubat ilçesinde 23 okulun ve toplamda 69 öğrencinin kat...

324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 324. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya handır İnsana, yolcular gelip geçer Kimi bahtı güzel...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Düzenlendi Kahramanmaraş’ta ŞA...

Kahramanmaraş / Onikişubat Şehit Ahmet Gülbahar  Ortaokulu M...

MEB AKUB “doğada arama kurtarma eğitimi” gerçekleştirdi. MEB AKUB “doğada ar...

Kısa adı MEB AKUB olan, Milli Eğitim Bakanlığı Kahramanmaraş...

Arı ve Değirmenci Ailesinin Mutlu Günü Arı ve Değirmenci Ailesin...

Döne ve İsmet Arı çiftinin hanımefendi ve güzel kızları Canr...

Umut Sokağı Konteyner Kentte HEM Sergisi Umut Sokağı Konteyner Ken...

Kahramanmaraş Onikişubat Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğ...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ