Maraşta Haber
Maraşta Haber

“Hani Bizim Mahzunimiz”

“HANİ BİZİM MAHZUNİMİZ” İlimiz Kahramanmaraş’ta yayın hayatını sürdüren mahalli Birlik TV’de 1997–2000’li yıllarında “Edebiyata Gönül Verenler” ve “Gönül Telimizi Titretenler” adı altında programlar yapıyordum. “Gönül Telimizi Titretenler” programını aynı zamanda öğretmen olan, güzel saz çalan, Âşık Mahzuni Şerif hayranı ve onun eserlerini dilinden düşürmeyen öğretmen Nevzat Başkonuş’la birlikte hazırlıyordum. Program boyunca ben,  İlimizin yetiştirdiği halk […]

“Hani Bizim Mahzunimiz”

17 Mayıs 2018 - 16:31A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

“HANİ BİZİM MAHZUNİMİZ”

İlimiz Kahramanmaraş’ta yayın hayatını sürdüren mahalli Birlik TV’de 1997–2000’li yıllarında “Edebiyata Gönül Verenler” ve “Gönül Telimizi Titretenler” adı altında programlar yapıyordum. “Gönül Telimizi Titretenler” programını aynı zamanda öğretmen olan, güzel saz çalan, Âşık Mahzuni Şerif hayranı ve onun eserlerini dilinden düşürmeyen öğretmen Nevzat Başkonuş’la birlikte hazırlıyordum.

Program boyunca ben,  İlimizin yetiştirdiği halk şairi, hiciv ve söz ustası Abdurrahim Karakoç’un şiirlerinden, Nevzat Başkonuş ise Âşıklık geleneğini sürdüren, doğru bildiğini söylemekten çekinmeyen Mahzuni Şerif’in türkülerinden okuyordu. İlimizin iki ünlü ismini eserleriyle bu programda bütünleştiriyorduk. Farklı kulvarlarda gözüken bu iki değerli üstadı programımda birleştirmiştik. O dönemlerde her ikimiz de değişik kesimlerden tepkiler aldık, böyle bir şeyi nasıl yaparsınız diye.

Aradan birkaç yıl geçmişti ki Kanal 7 TV’de program yapan Devlet Sanatçısı Bayram Bilge TokelGönül Dağı ”Programına Abdurrahim Karakoç ve Âşık Mahzuni Şerif’i konuk etti. Bu program büyük yankı uyandırdı. Türkiye’de böyle bir şey ilk defa oluyordu.

Programın başlangıcında, Âşık Mahzuni Şerif, Abdurrahim Karakoç için “Sevgili üstadım Karakoç sanat hayatına benden önce başladı. Ondan etkilenmedim desem yanlış olur.” derken. Abdurrahim Karakoç ise Mahzuni için “Hemşerim olmasından gurur duyuyorum. İkimizde kendi çizgimizde, yiğitçe mertçe, inandığımızı yorumladık, inandığımızı söyledik. Ama hiç kimseye zarar vermeyi hedeflemedik, yapıcı olduk.” Diyordu.

 

Âşık Mahzuni Şerif, yine aynı programda Abdurrahim Karakoç’ için yeni yazdığı şu şiiri okuyordu.

 

Elbistan yiğidi Karakoç baba

Kumanyalar bizde azık değil mi?

Bizim yöremizin gerçek diliyle

Haksıza gözümüz kızık değil mi?

 

Atına binmeyi bilmeyen tatar

Kendi hayalinde ciritler atar

Beşimiz tok on binimiz aç yatar

Böyle bir sisteme yazık değil mi?

 

Sülalem sermemiş yırtılmış sergi

Vallahi dediğim değildir yergi

Hırsıza kaç kurtul, mazluma vergi

Böyle bir adalet kazık değil mi?

 

Az değildir Karakoç’ dan aldığım

Boşa mıydı Mahzunilik bulduğum

Sen ben söylemezsek kurban olduğum

Bizdeki ozanlık bozuk değil mi?

 

Bu programdan sonrada İlimizin önemli iki üstadı özel yaşantılarda sık sık birlikte oldular, birbirlerini daha iyi anladılar. Kanal 7 TV’den Sefer Turan’ın planladığı Kahramanmaraş, Elbistan-Afşin eksenli bir programda birlikte olacaklardı. Ama ömrü kifayet etmedi.

Mahzuni Şerif 17 Mayıs 2002 sabaha karşı Almanya’nın Köln şehrinde konuk olarak kaldığı evde rahatsızlanarak vefat etmişti. Gazeteler “Gurbet elde bir hal geldi başına” diyerek onun türküsünden esinlenerek başlık atmışlardı.

Abdurrahim Karakoç da Mahzuni Şerifin ölümü üzerine şu yazıyı yazmıştı.

Cuma günü bir program için Konya’ya gidiyordum… Şehre girmek üzereyken telefonum çaldı… Arayan oğlumdu ve Âşık Mahzuni’nin vefat ettiği haberini verdi…

Bir süre dalıp gittiğimi hatırlıyorum… İlk aklıma gelen “Bir gün bu dünyadan adım silinir/Hani bizim Mahzunimiz derler oy!” türküsü oldu.

Kıymetli hemşehrim Âşık Mahzuni adı unutulmayacak büyük bir ozan, türkülerimize kendi çeşnisini yükleyen büyük bir ses ve saz ustasıydı. Mahzuni’yi kimileri hiç anlamadı.. Kimileri de yanlış anladı. O bir Türkiye âşığı idi.. Memleket sevgisiyle karılmış mayası bazen köpürdü, taştı, dengesizliklere karşı sanatını kullandı..Adam gibi adamdı..

Yanlışları olmuştur. Hangimizin yanlışı yok ki.. Amma mertti, samimi idi, dost canlısıydı..

 Elbistan – Afşin adı anıldığında gözlerinin yaşardığını gördüm.. Daha birkaç ay önce telefon etmişti, “Bu sene beraberce bizim ellere gidelim, beş-on gün gezelim, hasret giderelim.” Dediydi. Söz vermiştim, ne yazık ki kısmet olmadı.. Beni üzen bir husus da Mahzuni’nin Türkiye dışında vefat etmesi oldu..Hep gurbetten söz ederdi; gurbette vefat eyledi…

 Mahzuni benden 6 yaş küçüktü.. Gençliğimizde tanışır , sohbet ederdik.. Yaşlandık ve o benden daha önce gitti bâki aleme .. Allah taksiratını affetsin..

Son görüştüğümüzde bazı yanlışlarından nadim olduğunu , dost bildikleri tarafından istismar edildiğini yana-yakıla anlatmıştı.. Zaten ben de biliyordum öyle olduğunu ..

Mahzuni’ler az yetişir bu topraklarda.. Rahmeti bol Mevlâm rahmetini esirgemez inşallah..” demişti.

 

Türk kültür ve sanat hayatına birbirinden değerli eserler bırakan, şair Abdurrahim Karakoç, 7 Haziran 2012 Perşembe günü Akciğer enfeksiyonundan tedavi gördüğü Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hayatını kaybetti. 8 Haziran 2012 Cuma namazına müreakıben Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in  kıldırdığı cenaze namazı sonrasında Kocatepe Camii’nden ebedi aleme uğurlandı ve Bağlum’daki Abdulhakim Arvasi Hazretleri’nin de kabrinin bulunduğu mezarlığa defnedildi.

 Sonuç olarak şunu söylemek istiyorum; Ne yazık ki var olan değerlerimizi yaşarken anlamakta güçlük çekiyoruz, maalesef gereken ilgiyi göstermiyoruz. Kaybettikten sonra anlasak da iş işten geçiyor. Dünyanın en büyük ozanlarından Mahzuni Şerifi ve Abdurrahim Karakoç’u anlayamadığımız gibi.

 

Oğuz KARAKOÇ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25’e giren öğrenci ve aileleriyle buluştu Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25...

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi’nde (LGS) derece ...

Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçını Ahmet Çakar yönetti Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçı...

Birçok sportif faaliyeti ilçe sakinleriyle buluşturan Sultangazi Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile bu yıl 11. Spo...

Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını b...

2014 Dünya Kupası sırasında Brezilyalı seyircilerle gerçekleştirilen araştırmada takımlarına aşırı bağlı taraftarların canlı maç izlerk...

Milli karateciler spor severlerle bir araya geldi Milli karateciler spor severlerle bir ar...

2020 Tokyo Olimpiyatları öncesinde müsabakalara hazırlanış aşamaları ve unutulmayan anıların konuşulduğu organizasyona katılan Kağıthan...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(5 Yorum)

SON EKLENEN HABERLER
Kahramanmaraş’ta Çanakkale Zaferi’nin 109. yıldönümünde şehitlerimiz anıldı Kahramanmaraş’ta Ça...

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 109. yıl dönümünü ve Şehitleri ...

319. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 319. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya Milletleri birlik oldular Gelip güzel yurda birden d...

Arif Balduk Ortaokulunda Anlamlı Etkinlik Arif Balduk Ortaokulunda ...

Onikişubat Arif Balduk Ortaokulunda ” Dilimizin Zengin...

Fatmalı İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerine trafik eğitimi Fatmalı İlkokulu ve Ortao...

KAHRAMANMARAŞ / ONİKİŞUBAT – Fatmalı İlkokulu ve Ortao...

Çakmakçı Sait Ortaokulu öğrencilerden muhteşem bir etkinlik Çakmakçı Sait Ortaokulu ö...

Dulkadiroğlu Çakmakçı Sait Ortaokulu Türkçe öğretmeni Tufan ...

Ahmet Bayazıt İlkokulu Birinciliğe Doymuyor Ahmet Bayazıt İlkokulu Bi...

Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen İlkokul...

Zeytindere Ortaokulu Niğde de Bölge Birincisi Oldu Zeytindere Ortaokulu Niğd...

Onikişubat Zeytindere Ortaokulu Niğde de 2023-2024 sezonunda...

“Onikişubat Sahnede yarışması finali”nde Aziz Sancar Anadolu Lisesi rüzgarı esti. “Onikişubat Sahnede...

Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize e...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli Çağrıda Bulundu. Atanamayan Uzmanlar Derne...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli E...

Sahipsiz Memleketim! Sahipsiz Memleketim!

Biz Kahramanmaraşlılar, depremin ardından geçen on üç ay içi...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ