Kitaplar, bilgiye açılan kapılardır. Kimi kitaplar bilimseldir, bilgimizi artırır; kimisi deneme, makale, söyleşi türü olarak düşüncemizi derinleştirir; kimisi roman, hikâye türünde heyecan uyandırır, hayallerimizi besler; kimisi şiir türündedir, duygularımızı harekete geçirir. Kimi kitaplar da vardır ki derin tecrübeleri muhataplarına aktarır: Mülakat gibi.

Ülkemizde Cumhuriyetten sonra yaygınlık kazanan bu türün bizde ilk ürünü Ruşen Eşref Ünaydın’ın Diyorlar ki (1918) adlı eseridir. Bu eserin edebiyat dünyasında oluşturduğu etki sayesinde mülakat türü yaygınlık kazanmaya başlamıştır.

Mülakatlar, önceleri daha çok gazete ve dergilerde yayımlanmaktaydı. 1960 sonrasında süreli yayınlarda çıkan mülakatların bir kitap hâline getirildiği, kimi yazar ve araştırmacıların gerçekleştirdikleri mülakatları doğrudan kitap hâlinde yayımladıkları görülmeye başlar ve bu durum yaygınlık kazanır. Mustafa Baydır’ın Edebiyatçılarımız Ne Diyorlar, Gavsi Ozansoy’un 40 Yıl Sonra Diyorlar ki, Yaşar Nabi’nin Edebiyatçılarımız Konuşuyor, Oktay Akbal’ın Sanatçı Dostlarım, Mehmet Çınarlı’nın Şair Dostlarım, Ethem Baran’ın Edebi Mülakatlar’ı bu eserlerden bazılarıdır.

Mehmet Gören, içinde yaşadığı coğrafyanın kültürünü geleceğe taşıma gayreti içinde olan ve bu amaçla verimli çalışmalar yapan üretken bir yazarımız. Daha önce yayımlamış olduğu İnsanlık Uğruna ve Hüzün Bulutları adlı romanları, Geçmişten Geleceğe adlı yaşam öykülerinden oluşan eseri ve Fotoğraflarla Göksun adlı kitabı, Kahramanmaraş ve ilçelerini tanıtan “www. mehmetgoren.com” adlı web sitesi bu gayretinin ürünleridir.

Mehmet Gören’in Şehrin Işıkları adlı eserinin muhtevası, kitabın ismiyle müsemma özellik gösteriyor. Eser, Mehmet Gören’in; kültürel, sanatsal, bilimsel alanlardaki çalışma ve eserleriyle Kahramanmaraş şehrinin kültür ve sanat hayatına zenginlik katan 26 yazar ve şairle yaptığı mülakattan oluşuyor. Bu sanatçılar arasında Nuri Pakdil gibi mütefekkir,  Bahaettin Karakoç gibi günümüz şiirinin duayeni, Vehbi Vakkasoğlu gibi eserleriyle kültürümüzü mayalayan gönül eri, Mustafa Okumuş gibi denemeleriyle bireysel ve sosyal hayatımıza renk katan kültür – sanat adamları da yer almaktadır.  251 sayfadan oluşan kitap Akbaba Yayımcılık tarafından 2017 yılında yayımlanmış.

Eser, yazar ve şairlerin yaşam öykülerini, çalışma yöntemlerini, eserlerini birinci ağızdan okurlara sunarken sanatçının dünyasına ait önemli ipuçları taşımaktadır. Özellikle sanatçıların yazı/şiir hayatına nasıl başladıklarını, nasıl yazdıklarını, şiir/roman/hikâye sanatı hakkındaki kişisel düşüncelerini dile getirmeleri hem araştırmacılara hem de genç şair/yazar adaylarına kılavuzluk edecek özellik taşımaktadır.

Şehrin Işıkları adlı eserde, yazar/şairle yapılan mülakatın sonunda sanatçıların şiir ve yazılarından örneklerin de yer alması eseri daha zevkli bir hâle getirmektedir.

Değerli yazar Mehmet Gören’i bu güzel eserinden dolayı tebrik ediyor, eserin Kahramanmaraş’ın kültür-edebiyat dünyasına hayırlı olmasını diliyorum.

Ramazan AVCI