Bilgisayar ve İnternet Bağımlılığı - Fatih Erdoğan

Farkında mısınız, bilgisayar ve iletişim teknolojileri insanlarımızı her gün biraz daha kendine bağlıyor. Artık alışverişler, banka işlemleri, eğlence, eğitim ve iletişim kurma gibi bütün ihtiyaçlar internet marifetiyle karşılanıyor. İnternetin hayatımıza bu denli girmesinin elbette olumlu yanları var. Ama olumsuzlukları çok daha fazla, internetle yaşayanlar arasında sanal suç oranlarının gittikçe arttığı, genel görgü kurallarının ve geleneklerin zarar gördüğü biliniyor. İnsanların a-sosyalleştiği ve internet kullanımının giderek hastalık haline dönüştüğü kabul ediliyor.

İnternet bağımlılığı diye tanımlayabileceğimiz bu hastalıklı durum çocuklarımızda ve gençlerimizde; interneti aşırı kullanma isteği, internete bağlı olmadan geçirilen zamanın değersizleşmesi, internetten yoksun kalındığında ise sinirlilik ve saldırganlığın artması dolayısıyla bu kişilerin aile, iş ve sosyal hayatının giderek daha fazla bozulması gibi olumsuzlukları yaşamalarına sebep oluyor.

Görev yaptığım okulumdaki öğrencilerim üzerinde yaptığım gözlemlerim: Genç öğretmenlerim ve öğrencilerim artık cep telefonu, bilgisayar ve internet olmadan hayatlarını sürdüremeyeceklerini zannediyorlar. Öğrencilerin çoğunluğu maalesef bilgisayarla yatıp bilgisayarla kalkıyorlar. Sadece asgari ihtiyaçlarını karşılamak üzere bilgisayardan ayrı kalıyorlar. Bu duruma, bilgisayar bağımlılığı deniliyor. Bağımlılık ruhsal ve fiziksel birçok olumsuzluk yaratabiliyor. Örneğin aşırı bilgisayar kullananlar daha kolay obez olabiliyorlar. Velhasıl bilgisayarların başından kalkmayan, sürekli oturan, hareket etmeyen ve belleklerini birçok gereksiz bilgiyle dolduran sağlıksız, tembel bir nesil yetişiyor. Uzmanlar internet bağımlılığının belirtileri olarak şunları sıralıyorlar:

1- Bilgisayar başında geçirilen zamanın giderek artması

2- Ailenin ve arkadaşların ihmal edilmesi, daha az birlikte olunması,

3- İnternette çok fazla kaldığını bunun yanlış olduğunu bilmesi ama kendini durduramaması,

4- Bilgisayar ve internet olmadığı zamanlarda boşluk hissine kapılması, depresyon, huzursuzluk veya sinirli olması,

5- Yalnızca bilgisayar başında kendini iyi hissetme,

6- İnternete bağlı değilken bile interneti düşünme,

7- İnternet kullanımını gerçek hayat ve problemlerinden kaçış gibi görmesi,

Yakınlarında bu belirtileri gören birisi mutlaka tedbir almalıdır. Bir kişinin çalıştığı iş yerinde performansı sürekli düşüyorsa veya okulundaki okul başarısı sürekli azalıyorsa, ailesine karşı yapması gereken sorumluluklarını yerine getiremez olduysa bu kişi bilgisayar bağımlısı olmuş demektir. Bağımlı hale gelen çocuklarımızın bilgisayar başında geçirdikleri zamanı ve bilgisayarı hangi amaçla kullandıkları mutlaka kontrol edilmelidir. Anne ve babalar sürekli gelişen teknolojiye ayak uyduramamakta ve bu yüzden bilgisayarı daha iyi kullanabilen çocukları tarafından kolayca kandırılabilmektedirler. Bilinmelidir ki; ders çalışmayı bahane ederek uzun süre odalarından çıkmayan ve bilgisayar başında sıkça vakit geçiren çocuklar risk altındadırlar. Bilgisayar bağımlısı olan bu çocuklarla anlayabilecekleri bir dil ile konuşulmalı, bu durumun ona verdiği zararlar mutlaka anlatılmalıdır.

Yalnızca sigarayla mücadele etmek yetmiyor. Sevdiklerimizi bilgisayar ve internet bağımlılığından da korumamız gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi