Zaman zaman birbirleriyle karıştırılan kurdeşen ve mantarı ayıran en belirgin özellik mantar’ın fungal bakteriler tarafından ortaya çıkan bulaşıcı bir deri hastalığı olması. Öte yandan kurdeşen bir çeşit alerjik deri hastalığı olmasıyla ön plandadır. Bu anlamda mantar ve kurdeşen tedavisi arasında da birçok fark vardır. Ancak mantar tedavisine gerek kalmadan önlenebilir bir hastalıkken özellikle stresten kaynaklı kurdeşen için en iyi cildiye doktoru tarafından verilen tavsiyeler bile bazen fayda etmez ve kişi kurdeşene yakalanabilir.

Bu noktada en iyi cildiye doktoruna müracaat etmeden önce kurdeşen ve mantarı önlemeye yönetlik mantar ve kurdeşen tedavisine de yardımcı olabilecek bazı bilgileri paylaşmak isteriz.

Kurdeşen tedavisi

Kurdeşen diğer adıyla ürtiker deri üzerinde oluşan ve müthiş derecede kaşıntı & yanma hissi uyandıran bir deri hastalığıdır. Bu kaşıntı sonucunda zaman zaman açık yaralar da oluşabilir. Kurdeşen hastalığı vakalarının ekseriyetinde bir yiyeceğe veya çevredeki başka bir faktöre karşı gelişen alerji hastalığın sebebi olarak görülür. Bu alerji sebepleri her insanda farklı olabileceğinden kesin bir yiyecek veya madde ismi söylemek mümkün değildir. Ancak kurdeşen tedavisi için gelen hastalar dikkate alındığında genelde yiyecek alerjisi, ilaç yan etkisi veya böcek ısırığı gibi durumlarla karşılaştıkları saptanmaktadır. Bu nedenle en iyi cildiye doktoru bile belli başlı testleri her vaka için uygulamak zorundadır. Kurdeşen tedavisi için ise genelde alerji giderici ilaçlar ve bitkisel çözümleri uygulamak tercih edilir. Ayrıca kaşıntı hissini azaltmak için de birtakım ilaçlara başvurmak da kurdeşen tedavisi sürecinde hastayı rahatlatabilir.

Mantar tedavisi

Mantar bulaşıcı bir hastalık olduğundan mantar tedavisinden önce mantara yakalanmamak için yapabileceğimiz şeyler mevcut. Özellikle vücudumuzun gün boyu kapalı ve nemli kalan bölgelerini (ayak, kasık, koltuk altı gibi) mümkün olduğunca temiz ve kuru tutmaya çalışmak hem mantar tedavisinde hem de mantara yakalanmamak için alınan önlemlerde birinci sırada yer alır. Bununla birlikte özellikle halka açık banyo, soyunma odası gibi yerlerde kesinlikle yerle direkt temastan kaçınılmalı ve terlik kullanılmalıdır. Zira mantar hücreleri bu tarz yüzeylerden de bulaşabilecek bir yapıya sahiptir.

Mantar tedavisi için ayrıca antifungal merhemler veya losyonlar, antibiyotik etkili ilaçlar ve bitkisel çözümler sıklıkla kullanılır. Ancak mantar tedavisinden sonra sürekli olarak oluşma tehlikesi devam eden bir deri hastalığı olduğundan bu yazıda anlatmış olduğumuz önlemlere mantar tedavisinden sonra da dikkat etmek şarttır. Aksi halde en iyi cildiye doktorunun uyguladığı tedaviden sonra bile mantar kendini tekrar gösterebilir.