Bulut Sunucu Nedir?

Bulut Sunucu Nedir?
Klasik sunucu yapısına göre pek çok avantajı olan bulut sunucu sistemleri, dünya çapında giderek yaygınlaşmaktadır. Sıklıkla kullanılan VPS (virtual private server) ile karıştırılmaması gerekir. VPS sistemlerinde, tek bir...

Klasik sunucu yapısına göre pek çok avantajı olan bulut sunucu sistemleri, dünya çapında giderek yaygınlaşmaktadır. Sıklıkla kullanılan VPS (virtual private server) ile karıştırılmaması gerekir. VPS sistemlerinde, tek bir sunucu üzerinde dönen paylaşımlı bir sistem kiralarsınız. Klasik sunucu barındırma hizmetinden bir farkı yoktur.

Bulut sunucu

ise, dünya çapındaki pek çok sunucunun ortak bir ağ gibi hareket etmesi ve verilerinizin bunların arasında paylaştırılmasını ifade eder. Yani sunucu çökse veya arızalansa dahi, verilerinize bir şey olmaz, web siteniz işlemeye devam eder. Zira sistem, otomatik olarak başka bir sunucuyu devreye sokar. %100 uptime garantisi verebilen tek çözüm, bulut sunuculardır.

Bulut sunucu, aynı zamanda kendini veri trafik yoğunluğunuza göre ayarlayabilir. Trafik arttıkça, ekstra kaynaklar ve bant genişliği kendiliğinden devreye girer. Tam aksine düştüğünde ise, bu kaynaklar yine kendiliğinden azaltılır. Yani gerçek anlamıyla ödediğiniz paranın karşılığını almanız sağlanır. Bu yönüyle klasik çözümlere kıyasla çok üstündür. Web hosting hizmetlerindeki en büyük problem olan “çok fazla ödeme yapıp çok az kaynak kullanma” sorununu tamamen ortadan kaldırır. Bu yönüyle sadece büyük firmalara değil, küçük ve kişisel web sitelerine dahi hizmet eder. Hatta bu tarz siteler için daha uygun bir çzöümdür. Türkiye’de gerçek anlamıyla bulut sunucu hizmeti veren firma sayısı çok azdır. Dora Telekom, IaaS (Infrastructure a a Service), SaaS (Software as a Service) ve PaaS (Platform as a Service) modelleri ile bulut sunucu hizmetini gururla vermektedir.