Elbistan Gençlik Kolları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Talimatıyla Senegal’i Ziyaret Ettiler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı’nın destekleri ile Senegal’e giden 21 kişilik kafilede, Elbistan’ı, AK Parti Elbistan Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Ahmet Yaman ve gençlik kolları üyesi Salih Kurt temsil etti.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatının ardından il genelindeki 21 genci, buradaki tarihi mekanları görmeleri ve Türkiye-Senegal arasındaki dostluk ilişkisine katkı sağlamaları adına ülkeye gönderdi. Gençler, Dakar Ulu Camisi’ni ve Aziz Mahmut Hüdai Vakfı bünyesinde hizmet gören Dakar İslam Enstitüsü’nü ardından da yetimhaneyi ziyaret etti.

Türkiye’nin Dakar Büyükelçisi Nihat Civaner tarafından kabul edilen heyette Elbistan’ı temsilen yer alan AK Parti Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Ahmet Yaman, Büyükelçi Civaner’e, Elbistanspor forması hediye etti.

Ziyaretle ilgili olarak değerlendirme yapan AK Parti Elbistan Gençlik Kolları Başkanı Recep Firik, şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanımız Sn Recep Tayyip Erdoğan’ın Kahramanmaraş 6. Olağan İl kongremizde verdiği talimat üzerine Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fatih Mehmet Erkoç’un destekleriyle İlçe Başkan Yardımcımız Ahmet Yaman ve gençlik kolları üyemiz Salih Kurt’un katılımlarıyla Senegal Cumhuriyeti ve köleliğin zulmün insanlık dramının yaşandığı Gore adasını ziyaret ederek günümüz şartlarında restore edilen köle evlerini gezerek tanık oldular ve bizlere gözlemlerini anlattılar bizlere bu fırsatı veren başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fatih Mehmet Erkoç’a çok teşekkür ederiz.”

 AK Parti Elbistan Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Ahmet Yaman ise, Senegal’deki izlenimlerini şu ifadelerle dile getirdi:

“Senegal ziyaretinde uzun süre Fransız sömürgesinde kalan Gore Adası’nı gezme imkanımız oldu. Gore Adası olarak bilinen, alan olarak küçük; ama büyük acıların yaşandığı bu ada,  30 milyona yakın insanın hayatını vahşete çeviren, insanlığın siyah noktası Gore adası, masum siyahî insanlar için acıların başladığı nokta olarak, tarihe ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 300 yıl süren bu acı hikâye Avrupa ülkelerinin sömürge için 0.182 km’lik bu küçük adaya gelmesiyle başlamış.

Adada İngiliz, Fransız, Portekiz ve Hollandalılara ait büyük malikânelerin yanında, toplam 6-7 metre karelik köle evlerinin varlığı zıtlık ve vahşeti bir karede birleştiriyor. Köylerinden, evlerinden, ailelerinden zorla alınan kadınlı erkekli gruplar bu adaya toplanmış. Burada kazıklara, zincirlere bağlanan siyahi insanlar, insan oldukları unutturularak, adaya demirleyen gemilere bindirilip, köle tacirlerine satışa sunulmuş. Bu da yetmemiş her türlü eziyete maruz kalmışlar, hatta binlercesi de bu adada can vermiş.

Satılarak adadan götürülenler için ise ağır bir esaretin başladığı bu ada da erkekler, her türlü acımasız şartlarda çalıştırılırken, kadınlar ağır işkenceler görmüş, aşağılanmış, şiddete maruz kalmışlar. “Geri dönüşü olmayan kapı” diye söylenen limandaki bir kapıya geldiğimizde gördüklerimiz zaten bizi bizden almıştı. Nice insanlık suçunun işlendiği, utanç duyulacak olayların yaşandığı bir yer, üstelik 3 asır boyunca ve yaklaşık 30 milyon insanı etkileyen bir dönem.”