Türk edebiyatının “Dede Korkut’u” ve “Beyaz Kartal’ı” olarak bilinen 85 yaşındaki ünlü şair Bahaettin Karakoç için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, Bir Nesli Yoğuranlar etkinliği kapsamında saygı gecesi düzenledi.

Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde ki program Karakoç’un hayatından kesitleri konu edinen film gösterisiyle başladı.  , İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen‘in de hazır bulunduğu saygı gecesinde birbirinden kıymetli akademisyenlerden Prof. Dr. Muhammed Nur Doğan‘ın başkanlığında, şair yazar Metin Önal Mengüşoğlu, Prof. Dr. Yakup Çelik, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Aytaç Dinç Yıldırım, yazar Tacettin Şimşek, Beyhan Kanter ve Bahtiyar Aslan, Ramazan Avcı, Yasin Mortaş, Karakoç’un şiiri  anlatılar, şiirini okudular. 

 Programın sonunda da Bahaettin Karakoç kürsüye gelerek hazirunu selamlayıp”Senin için yazdım bu şiiri” isimli şiirini okudu.

“Özüm Allah, muhatabım sizlersiniz. Muhatabım sadece burası değil, bütün İstanbul, hatta İstanbul değil, bütün dünyadır. Allah’a şükrediyorum” diyen Karakoç ” Dünyaya çok gelmedik, tek tek geldik. Giderken de tek gideceğiz. Bunun için hiçbir şeyi niye çok, niye az diyerek hiçbir terazide tartmıyorum. Programa gelen her biriniz benim için ikramsınız. Her birinize sevgi, her birinize saygı duyuyorum” dedi.

Programın sonunda katılımcılara, Bahaettin Karakoç’un son eseri “Sabah Esintileri” adlı kitabı hediye edildi.

 

Bahaettin Karakoç Kimdir ?

Şair bir ailenin ferdi olan Bahaettin KARAKOÇ, 05.03.1930 yılında Kahramanmaraş’ın Ekinözü ilçesinde doğdu. İlköğrenimini doğduğu köyde yaptı. Adana-Düziçi Köy Enstitüsünde başladığı ortaöğrenimini Ankara-Hasanoğlan Köy Enstitüsünde tamamladı (1949). Kahramanmaraş’taki sağlık kuruluşlarında sağlık memuru olarak (1949-1982) çalıştıktan sonra emekli oldu.

İlk şiiri 1942 yılında “Yurt” gazetesinde yayımlandı. 1960’lara kadar yazıp çeşitli dergilerde yayınlattığı şiirlerinin hiç birisini kitabına almadı. Genel yargıya göre “önceleri halk şiirine daha yakın olan şiir anlayışını son dönemlerinde modern tarzla birleştirip kendine özgü yeni bir çizgi ortaya koymayı başardı”

Askerliğini yedek subay olarak İstanbul 3. Bağımsız Korugan Taburu’nda yapan şair 1983’de KASD (Kayseri Sanatçılar Derneği) tarafından yılın şairi seçildi. 1986 yılında “Bir Çift Beyaz Kartal” adlı kitabıyla şiir dalında Türkiye Yazarlar Birliği ödülünü aldı.

1986 yılında çıkarmaya başladığı Dolunay Sanat ve Edebiyat Dergisi ve Dolunay Şiir Şölenleri’yle şiiri ayağa kaldırmaya soyundu ve vermek istediği mesaj Türkiye geneline yayıldı. Kurmuş olduğu “Dolunay Yayınlan” ile de yazarlık ve şairlik damarı olan gençleri edebiyat dünyasına kazandırmayı amaçladı. 1989 yılında Kültür Bakanlığının tercihiyle Türkiye’yi temsilen Strugua Uluslararası Şiir Akşamları Festivali’ne katıldı.

1991 yılında Diyanet Vakfı tarafından düzenlenen münacaat yarışmasında “Beyaz Dilekçe” isimli şiiri ile birincilik kazandı.1993 yılında  “Türkçenin Uluslararası 2. Şiir Şöleni ) için gittiği Kazakistan’ın başkalası Almaatı’da  “Büyük Abay” ödülüyle ödüllendirildi. Bahaettin Karakoç’un birçok şiiri değişik formlarda bestelenmiştir. 2014 yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ), Türk Edebiyatında “Dede Korkut” ve “Beyaz Kartal” olarak anılan Şair Bahaettin Karakoç’a fahri doktora unvanı verdi.

Eserleri: Mevsimler ve ötesi (1962), Seyran (1973), Zaman Bir Beyaz Türküdür (1974), Sevgi Turnaları (1975), Ay Şafağı Çok Çiçek (1983), Kar Sesi (1983), İlkyazda 1984), Bir Çift Beyaz Kartal (1986). Menzil (1991), Uzaklara Türkü (1991), Güneşe Uçmak İstiyorum (1993), Şiir Burcunda Çocuk (Antoloji-Hüseyin özbay ve Mustafa Tatçı ile birlikte 1993), Beyaz Dilekçe (1995), Güneşten Öte (1995), Dolunay Şiir Güldestesi (1996), Leyi ü NeharAşk( 1997), Aşk Mektupları (1999), Ihlamurlar Çiçek Açtığı Zaman Ay Işığında Serenatlar (2001), Ben Senin Yusuf un Olmuşum (2006), Sürgün Vezirin Aşk Neşideleri (2004) , Gündemde Yine Aşk Var (2008) ,Seyran (2012), Sabah Esintileri (2015)