Matematik terimi olan pi sayısı herhangi bir dairenin çevresinin, genişliğine bölünmesi ile birlikte edilen sayı olarak adlandırılmaktadır. İlkokul ortamlarında matematik derslerinin vazgeçilmez ve gizemli sayılarından birisi olan pi sayısı, adını Yunanca çevre anlamına gelen sözcüğünün ilk harfini alarak, dünya genelinde sembol olarak kullanmaya başlanmıştır. Ancak matematiksel sabit olan pi sayısı, gerçek değerinin hesaplanamaması ile daha çok ilgi çekmeyi başarmıştır.

Pi Sayısı Ne Zaman Bulundu?

Kendi çocukluğumuzda sıkça karşımıza çıkan pi sayısı nedir, anne ve babalarımıza sorulduğunda ya da büyük atalarımıza sorulduğunda da görüldü cevabı ile karşı karşıya bırakmaktadır. Çok eski yıllardan beridir varlığını sürdüren pi sayısı, matematik alanında keşfedilesi 250 yılı aşkın bir süre olduğu hesaplanmıştır.

Özellikle tarih ve matematiğe meraklı olan kişilerin sorduğu pi sayısı ne zaman bulundu sorusu için soruyu soran kişileri, M.Ö. 1900’lü yıllara götürmemiz doğru davranışlardan birisi olacaktır. Son dönemlerde sinemalara da konu olan pi sayısı, aynı zamanda çeşitli baskı ve eserlerin barınmış olduğu matematiksel sayılar olarak da yer alıyor.

Pi Sayısının Gizemi

Genel anlamda ilkokul öğrencilerinin de dâhil olduğu çoğu kişi tarafından 3,14 olarak bilinmiş olduğu pi sayısının gizemi binlerce yıldır çözülemeyen sır olarak kamuoyunda yer almaktadır. Geçmiş yıllarda dâhil olmak üzere, pi sayısının tam olarak hepsinin belirlenmesi yapılamamış ve halen daha yapılamamaktadır.

Ancak en uzun pi hesaplama rekorunu elinde bulunduran Fabrice Bellard, toplamda 2 trilyon 700 milyar olarak hesaplanmış basamaklı bir sonu bulunamayan sayı olarak kayıtlardaki yerini almıştır.Babil’iler, Çinliler ve Mısırlar tarafından ilk olarak kullanılmış olan pi sayısı, aynı zamanda Giza’da yer alan piramidin yüksekliğinin 2 kat oranına eşdeğer olması ile de bilinmektedir.

Alıntı yapılan site: Onedir