Maraşta Haber
Maraşta Haber

Nitelik Barajı mı? Nicelik Barajı mı?

Türkiye’de, üniversite serüveni 1863’te kurulan Dârülfünunla başlamıştır. Üniversite anlamına gelen Arapça kökenli bir kelimedir ve İstanbul üniversitesinin ilk adıdır. Ülkemizde bir elin parmaklarını geçmeyen üniversite sayısı özellikle 1970’li yıllardan sonra Anadolu’daki şehirlerde üniversitelerin kurulmaya başlanmasıyla yaygınlaşmıştır. Bu arada ilk vakıf üniversitesi olarak Bilkent 1984 yılında kurulmuştur.1992’ye kadar 29 olan üniversite sayısı bu yıl kurulanlarla birlikte […]

Nitelik Barajı mı? Nicelik Barajı mı?

25 Şubat 2022 - 21:13A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Türkiye’de, üniversite serüveni 1863’te kurulan Dârülfünunla başlamıştır. Üniversite anlamına gelen Arapça kökenli bir kelimedir ve İstanbul üniversitesinin ilk adıdır. Ülkemizde bir elin parmaklarını geçmeyen üniversite sayısı özellikle 1970’li yıllardan sonra Anadolu’daki şehirlerde üniversitelerin kurulmaya başlanmasıyla yaygınlaşmıştır. Bu arada ilk vakıf üniversitesi olarak Bilkent 1984 yılında kurulmuştur.1992’ye kadar 29 olan üniversite sayısı bu yıl kurulanlarla birlikte 53’e yükselmiştir. 2006 yılında her ile üniversite kurulması ve 2018’de ise Anadolu şehirlerinde ikinci üniversite kurulması sayısı günümüzde 131’i devlet olmak üzere toplam 209 üniversiteye ulaşmıştır.

 

Bildiğiniz üzere geçenlerde YÖK’ün aldığı bir kararla YSK’nin ilk basamağı olan TYT için 150-180 barajı sıfırlandı. Böylece birkaç net yaparak puanı hesaplanan adaylar tercih yapabilecek. Üniversite sınav barajının kaldırılmasına gerekçe olarak, öğrenciler üzerindeki sınav baskısının kaldırılması ve gençlerin yükseköğretime daha fazla erişim sağlanmasının amaçlandığı belirtildi. Sınav barajının kaldırılmasının belirtilen bu iki hedef açısından kısa ve uzun vadede çeşitli sonuçları olacaktır.

Eskiden toplumun küçük bir kesimi üniversite okuyabiliyorken, bu oran günümüzde hayli yükselmiştir. Şöyle ki ülkemizde lisans mezunu sayısı 10 milyona dayanmış ve yükseköğretimin geniş kesimlerin erişimine açılmıştır. Bu anlamda, genç nüfuslarının %50′sinden fazlasının yükseköğretime erişiminin sağlandığı ülkelerde yükseköğretimin kitleselleştiğini söylemek mümkündür. Bu durum bir açıdan gelişme ve avantaj olarak değerlendirilebilir. Bunun ülkelere sağladığı avantaj ise yüksek nitelikli insan kaynağına sahip olmaktır. Ancak burada yükseköğretimin kalitesi gündeme gelebilir. Niceliğin yanında nitelik konusunda aynı şeyi söyleyemeyiz.  

Avrupa ülkelerinde ise yükseköğretimin kitleselleşmesi açısından %50 üzerinde olan ülkeler Litvanya, İzlanda gibi nüfusu az olan ülkelerdir. Nüfusu fazla olan Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya gibi ülkelerde bu oran % 50’nin altındadır. Bu arada Türkiye’nin de gerisinde olan bir ülke var ki o da İtayla.

2021 yılı itibariyle üniversite okuyan öğrencilerin sayısı yaklaşık 8 milyon öğrencinin , % 90’ı devlet, okullarında öğrenim görmektedir. 70 civarındaki vakıf üniversitelerinin öğrenci sayısı ise 600 bin civarınadır. En fazla örgün öğretim öğrencisi İstanbul üniversitesinde (108 bin), en fazla yaygın eğitim öğrencisi ise, Eskişehir Anadolu üniversitesinin açık öğretim sisteminde (2 milyon 400 bin) öğrenci bulunmaktadır.

Gerekçe; Türkiye’de her yıl yaklaşık 2,6 milyon adayın sadece 800 bin civarı üniversitelere yerleşmektedir. Ancak buna rağmen 300 binden fazla boş kontenjan kalmaktadır.

Beklenen Sonuçlar;

  • Bu uygulama ile kontenjanlar dolacaktır.
  • Böylece taşralara kurulan ve atıl halde olan bölümler ile az tercih edilen bölümler faal hale geçecektir.
  • Yöre ekonomisi canlanacaktır.
  • Vakıf üniversitelerine taze kan olacaktır.
  • Ama kaliteyi koruyamama ihtimali var.
  • Pandemi nedeniyle iyi eğitim alamamış yüzbinlerce aday için olumlu olacaktır.
  • Geçici koruma ve sığınma statüsündeki adayların yerleşimi ve uyumuna katkı sağlayacaktır.
  • Türkiye’nin üniversite mezun oranı ve eğitim seviyesi artacaktır.

Bu gençlerin mezun olduğunda iş bulmaları hiç te kolay olmayacaktır. Ancak şunu da unutmayalım ki; zaten tıp fakültesi dışında mezunlarına iş garantisi veren başka bir bölüm de bulunmamaktadır. Artık diploma değil yetenek ile iş bulmak daha yaygın hale gelmiştir. Sonuçta zaten düşük olan yükseköğretim seviyesi daha da aşağılara inecektir. Kanımca bu uygulamanın sonucunda yükseköğretimde nicelik olarak yerleşme ve mezun oran artarken, nitelik olarak ise ‘hak getire’ durumuna düşülecektir. 

Evet, eğitimin yaygınlaşması, eğitim seviyesinin yükselmesi için tedbirler alınmalıdır. Ancak bu yapılırken son derece düşük netler yapan öğrencileri akademik eğitime zorlamak yerine, daha iyi bir planlama ile gençleri mesleki yükseköğretime yönlendirmek daha uygun olacaktır. Küçük kentlere, taşra ilçelerine yüksekokul açılmasın demiyorum. Ancak açılacaksa bu bölümler öncelikle o yörenin ihtiyaçlarıyla doğrudan bağlantılı ve ülke genelinde ihtiyaç duyulan alanlarda mesleki eğitim veren okullar olmalıdır. Bu arada da tercih edilmeyen tüm bölümlerin derhal kapatılması ve/veya dönüştürülmesi gerekmektedir. Böylece yükseköğretim mezunu oranı artarken, işsizlik oranının da artmasının önüne geçilebilir.

Dr. Nurullah KILINÇ

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duramaz. Bu pahalılık çöküşün habercisi ve adıdır. Bu pahalılık karşısında iktid...

SEÇMEN İKTİDARA KIRMIZI HARİTA GÖSTERDİ SEÇMEN İKTİDARA KIRMIZI HARİTA GÖSTERDİ...

Seçmen Cumhur İttifakı’na sırtını döndü. Altı Oklu CHP ile kucaklaştı… 31 Mart, ‘sonuçta Yerel yönetimler belediye başkanlığı seç...

Sahipsiz Memleketim! Sahipsiz Memleketim!

Biz Kahramanmaraşlılar, depremin ardından geçen on üç ay içinde şehrimize getirilen hizmetlerden o kadar da memnun olmadık. Ve yaşadığı...

Depreminin Birinci Yıl Dönümü Depreminin Birinci Yıl Dönümü

6 Şubat 2023’te, Türkiye, tarihin en büyük depremini yaşadı. Gece saat 04,17’de yerin 8,6 kilometre derinliğinde Pazarcık merkezl...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Nirvana Cafe Ilıca da hizmete hazır Nirvana Cafe Ilıca da hiz...

Kahramanmaraş’ ta  Onikişubat ilçe merkezinden 66 kilo...

Ilıca İlkokulunda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına yoğun ilgi oldu. Ilıca İlkokulunda 23 Nisa...

Onikişubat Ilıca İlkokulunda  kutlanacak olan “Büyük Önder A...

Kahramanmaraş’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşku içinde kutlandı. Kahramanmaraş’ta 23...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milletinin b...

Kahramanmaraş’ta Temsili İl Milli Eğitim Müdürü Esma Gizem Akçadağ Kahramanmaraş’ta Te...

Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürümüz Yusuf Kahraman, 23 N...

Ilıca Yeniyapan Ortaokulunda 23 Nisan Bayramı Coşkusu Ilıca Yeniyapan Ortaokulu...

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milleti...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Sonuçlandı Kahramanmaraş’ta ŞAGO Mat...

Onikişubat ilçesinde 23 okulun ve toplamda 69 öğrencinin kat...

324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 324. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya handır İnsana, yolcular gelip geçer Kimi bahtı güzel...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Düzenlendi Kahramanmaraş’ta ŞA...

Kahramanmaraş / Onikişubat Şehit Ahmet Gülbahar  Ortaokulu M...

MEB AKUB “doğada arama kurtarma eğitimi” gerçekleştirdi. MEB AKUB “doğada ar...

Kısa adı MEB AKUB olan, Milli Eğitim Bakanlığı Kahramanmaraş...

Arı ve Değirmenci Ailesinin Mutlu Günü Arı ve Değirmenci Ailesin...

Döne ve İsmet Arı çiftinin hanımefendi ve güzel kızları Canr...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ