Maraşta Haber
Maraşta Haber

KAR VE TREN

İlk defa İngiltere’deki madenlerde, kullanılamaya başlanan demiryolları dünyayı 19. Yüzyıl içerisinde, insanların neredeyse köylerinden bile çıkmadığı bir durumdan, kıtaların aylar yerine birkaç gün içinde aşılabileceği bir duruma dönüştürmüştür.    Anadolu insanı buharlı lokomotifle ilk defa 1856 tarihinde İzmir Aydın hattının inşasına başlanmasıyla tanışmıştır. Bu inşaat Kıyı Egenin sosyal, kültürel ve ekonomik olarak şekillenmesinde de etkili […]

KAR VE TREN

02 Şubat 2022 - 19:08A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

İlk defa İngiltere’deki madenlerde, kullanılamaya başlanan demiryolları dünyayı 19. Yüzyıl içerisinde, insanların neredeyse köylerinden bile çıkmadığı bir durumdan, kıtaların aylar yerine birkaç gün içinde aşılabileceği bir duruma dönüştürmüştür. 

 

Anadolu insanı buharlı lokomotifle ilk defa 1856 tarihinde İzmir Aydın hattının inşasına başlanmasıyla tanışmıştır. Bu inşaat Kıyı Egenin sosyal, kültürel ve ekonomik olarak şekillenmesinde de etkili olmuştur. Osmanlı döneminden Cumhuriyete sadece 4.136 kilometrelik bir demiryolu miras kalmıştır.

 

Gelişme, kalkınma ve modernleşme amacı ile bir devlet politikası olarak ele alınan demiryolları, 1923-1950 döneminde, hem eski hatlar yenilenmiş hem de yılda ortalama 134 kilometre yeni demiryolu yapılmıştır. Yani tabiri caizse cumhuriyetin ilk on yılında anayurt dört baştan demir ağlarla örülmüştür.

 

Ne yazık ki, bu demiryolu projesi ikinci dünya savaşının da etkileriyle zorunlu olarak, daha sonra ise tercihen olmak üzere, 2000’li yıllara kadar bir arpa boyu ilerlememiştir.

 

Demiryollarının tekrar ele alınması 2004 yılından itibaren önemli yatırım projeleri planlanarak, yatırım stratejileri ile ortaya konulması ile olmuştur. Ülkemiz özellikle son 17 yıllık süreçte demiryolu ulaşımına verdiği önemin ve eş zamanlı yaptığı yatırımların karşılığını almaya başlamıştır.

 

Son yıllarda da Cumhuriyetimizin ilk yıllarındaki demiryolları altın çağını yaşamaktadır. Bunun yanında karayollarında da ciddi atılımlar yapılmıştır. Günümüzde ülkemizin demiryolu ağı 12.710 km’ye yükseltilmiştir. Ancak bu Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında çok düşük bir orandır. Örnek Almanya’da 40.826 km. demiryolu ağı vardır.

 

Türkiye’de yüksek hızlı tren sadece; Ankara-Eskişehir-İstanbul ve Ankara- Konya-Karaman olmak üzere iki hat üzerinden hizmet vermektedir.

 

Türkiye’nin iki haftadır yaşadığı olumsuz hava koşulları bir uyarı niteliğinde olmalıdır. Çünkü bu süreçte karayolları başta olmak üzere deniz ve hava ulaşımında aksamalar oldu.

 

Hava, deniz ve karayollarına nazaran hava koşullarından en az etkilenen demiryoludur. Son günlerdeki yoğun kar yağışı ülkemizin ulaşımı açısından demiryolunun önemini ortaya koymuştur.

 

Türkiye’de tüm büyükşehirlere hızlı trenlerle ulaşmak artık lüks olmaktan çıkmalıdır. Şehir içinde de metro hatları yeraltında olduğu için olumsuz hava koşullarından pek etkilenmemektedir.

 

Avrupa’nın büyükşehirlerinde metro ile her yere ulaşmak mümkündür. Ama hala Türkiye’de birkaç büyükşehirde bulunan yetersiz metro hatlarından başka bir şey yoktur.

 

Avrupa’nın neresine uçarsanız uçun havalimanından metro ile şehir merkezine gidebilirsiniz. Somut bir örnek vereyim; sadece İzmir de böyle bir imkan var.

 

Düşünün dünya şehri İstanbul’a ya da Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara’ya uçakla geliyorsunuz. Şehir merkezine gitmek içinse maalesef tek seçenek karayolu!…

 

 

 

 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duramaz. Bu pahalılık çöküşün habercisi ve adıdır. Bu pahalılık karşısında iktid...

SEÇMEN İKTİDARA KIRMIZI HARİTA GÖSTERDİ SEÇMEN İKTİDARA KIRMIZI HARİTA GÖSTERDİ...

Seçmen Cumhur İttifakı’na sırtını döndü. Altı Oklu CHP ile kucaklaştı… 31 Mart, ‘sonuçta Yerel yönetimler belediye başkanlığı seç...

Sahipsiz Memleketim! Sahipsiz Memleketim!

Biz Kahramanmaraşlılar, depremin ardından geçen on üç ay içinde şehrimize getirilen hizmetlerden o kadar da memnun olmadık. Ve yaşadığı...

Depreminin Birinci Yıl Dönümü Depreminin Birinci Yıl Dönümü

6 Şubat 2023’te, Türkiye, tarihin en büyük depremini yaşadı. Gece saat 04,17’de yerin 8,6 kilometre derinliğinde Pazarcık merkezl...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Şehit Ahmet Gülbahar Ortaokulu (ŞAGO) Matematik Yarışması Sonuçlandı Şehit Ahmet Gülbahar Orta...

Kahramanmaraş Onikişubat İlçesi Şehit Ahmet Gülbahar Ortaoku...

Halkoyunları gösterileriyle ilgi odağı oldular Halkoyunları gösterileriy...

Kahramanmaraş/Onikişubat Yıldırım Bayazıt İlkokulunda 23 Nis...

Nirvana Cafe Ilıca da hizmete hazır Nirvana Cafe Ilıca da hiz...

Kahramanmaraş’ ta  Onikişubat ilçe merkezinden 66 kilo...

Ilıca İlkokulunda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına yoğun ilgi oldu. Ilıca İlkokulunda 23 Nisa...

Onikişubat Ilıca İlkokulunda  kutlanacak olan “Büyük Önder A...

Kahramanmaraş’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşku içinde kutlandı. Kahramanmaraş’ta 23...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milletinin b...

Kahramanmaraş’ta Temsili İl Milli Eğitim Müdürü Esma Gizem Akçadağ Kahramanmaraş’ta Te...

Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürü Yusuf Kahraman, 23 Nisa...

Ilıca Yeniyapan Ortaokulunda 23 Nisan Bayramı Coşkusu Ilıca Yeniyapan Ortaokulu...

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milleti...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Sonuçlandı Kahramanmaraş’ta ŞAGO Mat...

Onikişubat ilçesinde 23 okulun ve toplamda 69 öğrencinin kat...

324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 324. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya handır İnsana, yolcular gelip geçer Kimi bahtı güzel...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Düzenlendi Kahramanmaraş’ta ŞA...

Kahramanmaraş / Onikişubat Şehit Ahmet Gülbahar  Ortaokulu M...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ