Maraşta Haber
Maraşta Haber

Çocuklarımız ve Davranış Bozuklukları

DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI 2 Çocuklarımız; onlar bizim canlarımız. Tüm çabamız onların daha sağlıklı daha eğitimli daha mutlu bir yaşam sürmeleri değil mi? Elbette bu… Ama tüm anne ve babalar bu isteğini elde edebiliyorlar mı? Elbette hayır. Birileri çocuklarının tüm isteklerine evet deme yanlışlığını yaparken birileri ise çocuklarının tüm isteklerine hayır deme yanlışını yapıyorlar. Çoğu zaman anne […]

Çocuklarımız ve Davranış Bozuklukları

15 Aralık 2015 - 8:33A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI 2

Çocuklarımız; onlar bizim canlarımız. Tüm çabamız onların daha sağlıklı daha eğitimli daha mutlu bir yaşam sürmeleri değil mi? Elbette bu… Ama tüm anne ve babalar bu isteğini elde edebiliyorlar mı? Elbette hayır. Birileri çocuklarının tüm isteklerine evet deme yanlışlığını yaparken birileri ise çocuklarının tüm isteklerine hayır deme yanlışını yapıyorlar. Çoğu zaman anne ve babaların yanlış davranışları çocuklarda ‘davranış bozukluklarına’ neden olur. Bu gün anne ve babayı en çok rahatsız eden ve korkutan çocuk davranış bozukluğundan ‘ÇALMA’ eylemini anlatmaya çalışacağım.

Çalma, bir kimsenin kendine ait olmayan bir eşyayı izinsiz olarak alıp kendininmiş gibi kullanmasıdır. 0-2 yaş gurubundaki çocuklar sahip olma kavramı gelişmediği için, her şeyin kendisinin olduğunu düşünür. Bu yaşlarda senin, benim kavramları ayırt edilemez. Çocuk zamanla kendisinin olanla olmayanı ayırt etmeye başlar. 3-4 yaşlarında çocuk sormadan bir şeyin alınmayacağını bilir, ama alma isteğine karşı koyamaz. İlkokulun birinci ve ikinci sınıflarında çocukların birbirlerinin renkli kalem, silgi gibi ders araç ve gereçlerinde gözü kalır. Bu yaşlardaki  diğerlerinin eşyalarını alma davranışını çalma olarak kabul etmiyoruz. Ama bu davranış 10 yaşından sonra sürekli olarak devam ederse artık bu durumu çalma olarak kabul edip profesyonel yardım almamız gerekir.

NEDENLERİ

*Çocuğa yeterli harçlık verilmemesi, çocuğun temel ihtiyaçlarının karşılanmaması,

*Çocuğun hayatında önemli bir eksikliğin bulunması: Bazen çalma sembolik olarak ana-babanın sevgi, ilgi eksikliğinin yerini tutar. Sevilmediğini düşünen çocuk, ilgi çekmek için çalabilir. Bazen ana- baba kaybından sonrada ortaya çıkabilir. Genellikle çalma davranışı gösteren çocukların,  alkolik veya suçlu ana-babalar tarafından yetiştirildiği ve ihmal edildiği belirlenmiştir.

*Çocukta mülkiyet fikrinin gelişmemiş olması:

*İntikam almak: Başarılı bir çocukla kıyaslanan bir çocuk, ondan intikam almak için eşyalarını alabilir. Çocuk otoriter ana-baba ya da öğretmenden intikam almak için de çalabilir.

*Ana-babanın çocuğun yaptığı bu davranıştan bilinçaltı zevk alması: Çocuk bunu hisseder ve çalmaya devam eder.

*Çocuk özdeşleşmek için kendine kötü örnek seçmiş olabilir: Çocuk bir grubun onayını almak için yapabilir. Amaç çalmak değil, başkalarını yaranmaktır.

*Özgüvenini artırmak için: Bazı çocuklar kendi güçlerini, erkekliklerini kanıtlamak için yaparlar.

*Çocuğun anne-baba ile hesaplaşmasının bir yolu olabilir:

*Depresyon, yeni doğan kardeşe duyulan kıskançlık veya öfkenin çocukta yarattığı stresin göstergesi olabilir.

NASIL ÖNLENIR?

*Değerleri Öğrenmek: Çocuğa dürüstlük ve başkalarının malına el sürmeme öğretilmelidir. Anne-baba davranışlarıyla çocuklarına her zaman örnek olmalıdır.  Başkasına ait eşyalar alınmamalı, bulunmuş eşyalar geri götürülmeli, diğer insanlar kandırılmamalıdır.

*Eğer evde çocuk yakın ilişkiden yoksunsa, yeterli zaman ayrılmıyorsa, aile bireyleri arasındaki ilişki güçlendirilmelidir

*Çocuğa belirli bir miktarda harçlık verilmelidir. Çocuğun gereksinimlerini karşılayabilecek belirli bir harçlık mutlaka verilmelidir. Çocuk ihtiyacı olduğunda tekrar alabileceğini bilmelidir.

*Çocuğa ihtiyacı olduğunda, kendisine ait olmayan bir eşyayı nasıl ödünç alabileceği ve bunu nasıl geri vereceği öğretilmelidir.

*Çocuğun kendisine ait eşyaları olmalıdır. Çocuğun en azından bir kaç eşyası olmalıdır. Anne-baba çocuğun eşyalarını kullanacağı zaman ondan izin almalıdır.

Çocuğumuzun başkalarına ait olan eşyaları izinsiz almasını görmemezlikten gelmek, ‘aman canım sende’ demek, karışmamak çocuk büyüyünce başımıza büyük belalar açacaktır. Ağaç yaşken eğilir. Bu gibi hallerde mutlaka çareler aranmalıdır. En başta çocuğun öğretmenlerinin önerilerine kulak vermelidir.

Çocuğumuzdaki davranış bozukluğunu gören, tespit eden ve kendilerini uyaran öğretmenlere çoğu zaman anne ve babalar maalesef inanmamaktalar. İnanmamakla kalmayıp çoğu zaman öğretmen suçlanmaktadır.  Hiçbir öğretmen durduk yere öğrencisine bir davranış bozukluğu gösteriyor demez. Lütfen çocuğunuzun öğretmenlerine inanın ve onların deneyimlerinden istifade edin…

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Gençlerin sosyal medya kullanımına dikkat! Gençlerin sosyal medya kullanımına dikka...

Bir gazeteci olarak kamuoyunu bilgilendirmek adına bu yazıyı okuyucularımızla paylaşmak istedim… Buradan özellikle, anne ve babalara ya...

İSRAF HAD SAFHADAYMIŞ İSRAF HAD SAFHADAYMIŞ

Vay be, meğerse neler olmuş neler! Halkın büyük çoğunluğu ekonomik sıkıntı içinde can çekişirken… Cumhur İttifakı iktidarında köşe başl...

AÇIKLIK VE ŞEFFAFLIK: AÇIKLIK VE ŞEFFAFLIK:

Hangi partiye mensup olurlarsa olsunlar, belediyeleri yönetenler faaliyetlerini, kararlarını ve performansları hakkında açık ve dürüst ...

PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duramaz. Bu pahalılık çöküşün habercisi ve adıdır. Bu pahalılık karşısında iktid...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Şehit Ahmet Gülbahar Ortaokulu Teknoloji ve Tasarım sergisi açtı Şehit Ahmet Gülbahar Orta...

Kahramanmaraş-Onikişubat Şehit Ahmet Gülbahar Ortaokulu Tekn...

328. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 328. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Yok yere akmasın insanlardan kan Gözler ağlamasın olmasın ...

TOKİ Kazımkarabekir MTAL’den Anlamlı Davranış TOKİ Kazımkarabekir MTAL&...

 TOKİ Kazımkarabekir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde güz...

Onikişubat Aziz Sancar Anadolu Lisesi Tübitak 4006 Bilim Fuarı Onikişubat Aziz Sancar An...

Kahramanmaraş Onikişubat Aziz Sancar Anadolu Lisesi tarafınd...

EĞİTİM-BİR-SEN’den Anneler Günü Etkinliği EĞİTİM-BİR-SEN’den ...

Eğitim-Bir-Sen Kahramanmaraş 1 Nolu Şube Kadınlar Komisyonu ...

BİLİMİN KALBİ KAHRAMANMARAŞ’TA ATACAK. BİLİMİN KALBİ KAHRAMANMAR...

Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğünden Tübitak Projeler...

İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Akküncü’nün Babası Mehmet Akküncü dualarla toprağa verildi. İl Milli Eğitim Şube Müdü...

Aslen KAHRAMANMARAŞ İsa Divanlı mahallesinden olup, Mimar Si...

Ali Galip Çalık Anadolu Lisesiden Örnek Proje Çalışması Ali Galip Çalık Anadolu L...

KAHRAMANMARAŞ / Onikişubat Ali Galip Çalık Anadolu Lisesi Gö...

Ömer Faruk Arıkan Ortaokulunda Kermes Etkinliği Ömer Faruk Arıkan Ortaoku...

Kahramanmaraş Onikişubat Ömer Faruk Arıkan Ortaokulu Okul Ai...

İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Akküncü’nün Acı Günü İl Milli Eğitim Şube Müdü...

Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Şube Müdürü Amet Akküncü Babas...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ