Bir dönemler çok izlenen ‘Susuz Yaz’ filmi vardı.

Şimdi o dönemi yeniden yaşıyoruz. Ciddi bir kuraklık var. Ve bu yıl, ilkbaharda ve kışta beklenen yağmurlar düşmedi toprağa. Barajlardaki su doluluk oranı da beklenen seviyeden uzak. Irmaklar dolu dolu, coşkun akmıyor artık.

Çeşmeler bile kurudu, küçük göletlerde damlası kalmadı. Derelerin, ırmakların suyu çekildi. İnsanlar abdest alacak, ihtiyaçlarını giderecek suyu bulamazken,‘Susuz Yaz’ filmi yeniden çevriliyor sanki.

Ve 3. Dünya Savaşının da su yüzünden çıkacağı muhtemel.

İnsanlar perişan. Bir de buna israf eklenince, vahametin boyutu daha da yükseliyor. Çünkü insanlar suyu idareli kullanmayıp, hoyratça israfa yönelince, su sıkıntısı da kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladı.

Tabi belediye başkanlarını da…

*

Bütün bunlara rağmen…

KASKİ de aşırı su tüketimi nedeniyle, şehrimizin yüksek kotlarında yaşanan su sorununu çözebilmek için gece gündüz demiyor, mücadele veriyor. Ve çoğu zaman da Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Fatih Mehmet Erkoç, bu çalışmalara refakat ediyor, sorunları yerinde irdeleyip, çözümü noktasında, mesai mefhumu gözetmeksizin, sırf vatandaşın susuz kalmaması için elinden gelen gayreti esirgemiyor.

Lakin uyarıları dikkate ve ciddiye alan yok. Toplum olarak israfı seviyoruz her meselede. Su da bunların başında geliyor işte. Tüm uyarılar, afişler süs biberinden öteye geçmiyor. Yoksa Allah var, KASKİ Genel Müdürü sayın Mustafa Altunok, bu meselede üzerine düşen görevi ziyadesiyle yerine getirse de, anlayanı beri getirin!

*

Gözlerimle görmesem de, çekilen fotoğraf karelerinden anlıyorum, su sıkıntısının farkında sayın Erkoç. Şimdi de Gazi Kışlasındaki (Askeriye) suyun şehir şebekesine bağlanması için azami gayret içinde. Ayvalı Barajından gelen takviye yanında, kuyular da devreye girecek gibi.

Zaten şehir su şebekeleri eski. Yenilenmeye muhtaç. Kaçakları da buna eklerseniz, susuz yaz filmi anlaşılan o ki birkaç yerde yeniden vizyona girecek! Allah korusun!

Andırın’dan gelen Karasu da azalma gösterince, şu sıcak yaz günlerinde anlaşılan o ki çok sıkıntı çekeceğiz. Ama…

Bu sorun çözülecek. Başkan Fatih Erkoç halkını susuz bırakmamak için gece-gündüz demiyor, koşturuyor, amansız bir mücadele veriyor.