Polikistik over sendromuna sahip kadınlar gebelik sırasında bazı sorunlar veya komplikasyonlar açısından daha yüksek risk altındadır. Buna ek olarak, Polikistik over sendromuna sahip annelere doğan bebekler, yenidoğan yoğun bakım biriminde vakit geçirme veya doğumdan önce, doğum sırasında veya doğumdan sonra ölme riskinde daha yüksektir. Polikistik over sendromu ile ilişkili gebelik komplikasyonları (preeklampsi gibi) bu risklerin bir nedeni olabilir. Ayrıca metaboliksendrom ve artmış androjenler gibi PCOS’a özgü koşullar bebekleri etkileyen riskleri artırabilir. Polikistik over sendromunda adet kanaması düzensiz olabildiği için kısırlık sorunu söz konusu olabilir. Adet kanaması düzensiz olan PCOS’lu kadınların mutlaka bir uzmana başvurması gerekmektedir.

Bkz: http://tupbebekkonya.com/polikistik-over-sendromu/

Polikistik over sendromu gebeliğe engel mi?

Düşük veya erken hamilelik kaybı: Polikistik over sendromuna sahip olan kadınlar, gebeliğin ilk aylarında düşük olma olasılıklarının üç katı kadar yüksektir. Bazı araştırmalar metformininPolikistik over sendromu olan gebelerde düşük yapma riskini azaltabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, diğer çalışmalar metforminin düşük yapma riskini azalttığını doğrulamamıştır, bu nedenle daha fazla araştırma yapılmalıdır.

Gebelikte şeker hastalığı: Bu sadece hamile kadınların aldığı bir diyabet türüdür. Tedavi edilebilir ve kontrol ediliyorsa, anne veya fetüs için önemli sorunlara neden olmaz. Çoğu vakada, bebek doğduktan sonra durum kaybolur. Anneleri gebelik şeker hastalığı olan bebekler çok büyük olabilirler ve solunum sıkıntısı çekerler. Gebelik diyabetli kadınlar ve çocukları, daha sonraki yaşamlarında tip 2 diyabet riski altındadır.

Preeklampsi (pree-i-KLAMP-telaffuz-uh). Preeklampsi, gebeliğin 20. haftasından sonra kan basıncında ani bir artış, annenin böbreklerini, karaciğerini ve beynini etkileyebilir. Tedavi edilmediğinde preeklampsieklampsiye dönüşebilir. Eklampsi, organ hasarına, nöbetlere ve hatta ölüme neden olabilir. Şu anda, durumun birincil tedavisi, gerekirse preterm doğum yapmaktır. Preeklamptik gebe kadınlar hem anne hem de bebek için ek riskler taşıyabilen bir C-bölümlü doğum yapmayı gerektirebilir.5

Gebeliğe bağlı yüksek tansiyon: Bu durum, gebeliğin ikinci yarısında oluşabilecek kan basıncında bir artışa bağlıdır. Tedavi edilmezse, preeklampsiye yol açabilir. Bu tür yüksek kan basıncı bebeğin doğumunu da etkileyebilir.

Erken doğum: 37. gebelik haftasından önce doğum yapılıyorsa bebekler “preterm” olarak kabul edilir. Erken doğan bebekler doğumdan hemen sonra ve sonrasında birçok sağlık sorunları için risk altındadır ve bu sorunlardan bazıları ciddi olabilir.