Kahramanmaraş’ın yetiştirdiği önemli bir değeri yaşadığı döneme ve yaşadığı memlekete damgasını vurmuş bir şahsiyet olan, Tarih araştırmacısı Doç Dr.Yalçın Özalp hoca son günlerde şeker yükselmesinden  dolayı rahatsızlık yaşıyordu, peşinden de Covid-19 a yakalanmıştı bu gün akşama doğru vefat ettiğini öğrendik.

13 Şubat 1938, Kahramanmaraş doğumlu. İlk, orta ve lise öğrenimini Amasya’da tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Umumi Türk Tarihi Bölümü (1967) mezunu. Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsünde yüksek lisans (1968) ve “Yurt Dışındaki Şehitlikler” tezi ile doktora (1987) yaptı. 1970 yılında Kahramanmaraş Lisesinde öğretmenliğe başladı. Çeşitli il ve ilçelerde çalıştıktan sonra Kahramanmaraş Eğitim Enstitüsünde öğretmen ve yönetici olarak görev yaptı. 1985’te itibaren Ortadoğu Teknik Üniversitesi Kahramanmaraş Meslek Yüksek Okulunda Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1993’te Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesine sınavla öğretim üyesi olarak girdi. KSÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu, Afşin Meslek Yüksek Okulu ve Elbistan Meslek Yüksek Okulunda çalıştı. Bu arada, Ermeniler tarafından 1895’te şehit edilen Maraş Tabur Ağası Hacı Mehmed Efendi ile beş askerinin şehitliklerini tespit etti. Merkeze bağlı Süleymanlı köyünde bulunan Süleyman Bey, Albay Tahsin ve 622 askerin şehit edildiği Süleymanlı Şehitliği tamirinin İl Jandarma Alay Komutanlığı tarafından yapılmasında görev aldı. 2005 yılında emekliye ayrıldı.

 

 

Makaleleri; Emel (Amasya, 1963-65), Kahraman Kent (Kahramanmaraş, 1969-1970), Memleket (Kahramanmaraş), Aksu (Kahramanmaraş), Millî Gazete, Vakit, Ortadoğu, Güneş, Doğuş, Kahramanmaraş’ın Sesi, Yorum gazeteleri ile Madalyalı Tek Şehir Kahramanmaraş, Dilmaç (Adana), Uzunoluk, Edik, Kurtuluş, Üç Sevgi, Edem dergilerinde yayımlandı.

ESERLERİ:

Millî Mücadele’nin İlk Zaferi (1976), Millet-i Sadıka Patırtısı ve Maraş (Kahramanmaraş’ta Ermeniler, 1983), Mustafa Kemal ve Millî Mücadele’nin İlk Zaferi (1984), Gazilerin Dilinden Millî Mücadelemiz (1986), Kuva-î Milliyecilerden Hatıralar (2001), Ermeni İntikam Alayı Maraş’ta – Vesikalar: 1919-1920 (2005)

GELİŞMELERİ SİTEMİZDEN TAKİP EDEBİLİRSİNİZ