Maraşta Haber
Maraşta Haber

Göksun’da Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kursu Başladı

 İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Göksun Ziraat Odası Başkanlığı ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün ortaklaşa organize ettiği ve Göksun Belediye İş Merkezinde düzenlenen “Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği” kursu Göksun Belediye İş Merkezinde başladı. Göksun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi  ve Ziraat Mühendisi Hikmet KAÇAR tarafından verilecek kursta bölgemize uygun olan ve […]

Göksun’da Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kursu Başladı

15 Nisan 2013 - 9:58A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

 İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Göksun Ziraat Odası Başkanlığı ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün ortaklaşa organize ettiği ve Göksun Belediye İş Merkezinde düzenlenen “Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği” kursu Göksun Belediye İş Merkezinde başladı.

Göksun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi  ve Ziraat Mühendisi Hikmet KAÇAR tarafından verilecek kursta bölgemize uygun olan ve Tıbbi Aromatik Bitki gruplarına giren Soğan, sarımsak, kekik, nane, maydanoz gibi bitkilerin modern bir şekilde nasıl yetiştirileceği, iklim istekleri, sulama istekleri, besleme istekleri, hastalık ve zararlılarla karşı korunması, hasat gibi konular anlatılacak.

 

Bu kursu bitirenler tıbbi ve aromatik bitki yetiştirilen tarla ve seralarda, tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili hasat, harman, kurutma, standardizasyon, muhafaza ve işlenmesi alanlarında çalışabilecekleri gibi aynı zamanda kursu başarıyla tamamladıktan sonra alacakları belgelerle Bakanlığımızın IPARD programı kapsamında sağladığı bazı desteklemelerden de faydalanabilecekler.

 

Kursun açılışında bir konuşma yapan Göksun Kaymakamı Ali Hamza PEHLİVAN, ilçede tarım ve hayvancılığın gelişmesi ve modernleşmesi adına çeşitli toplantılar ve eğitimler düzenlediklerini belirterek, yapılan çalışmaların sonucunda ilçemiz çiftçilerimizin modern tarım ve hayvancılık projeleri uygulamaya başladıklarını, ilçede bitkisel üretim açısından elma ve çilek yetiştiriciliğinin gün geçtikte geliştiğini ve bu gelişmenin bölgeye uygun diğer bitki çeşitlerinde de olması gerektiğini belirtti.

 

Göksun Belediye Başkanı Yard. Doç. Dr. Ramazan HURÇ ise konuşmasında tarımsal eğitimlerin önemini ve gerekliğini ifade ederek günümüzde karlı bir tarımsal üretim için çiftçilerimizin tarımsal desteklemeleri yakından takip etmelerinin ve verilen desteklerden faydalanılabilecek koşulları sağlayarak tarım yapmaya çalışmalarının gerektiğini belirtti.

 

Kursun açılış konuşmasını yapan Göksun İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Mesut KIRAÇ, İlçe Müdürlüğü olarak, çiftçilerimizin atadan kalma bilgilerin olduğu geleneksel yöntemlerle tarım yapmasının yerine, modern tarım tekniklerini öğrenmesi ve bu anlayışın yaygınlaşması için çalıştıklarını, bunun için tarım ve hayvancılık alanında kurs, çiftçi toplantıları ve uygulamalı arazi eğitimi gibi birçok etkinlik düzenlediklerini belirtti. Tıbbi ve Aromatik Bitlilerin diğer kültür bitkilerinden farklı olarak; ilaç, kozmetik, tatlandırıcı, koku giderici, baharat gibi bir çok kullanım alanı olduğundan birim alandan getirisinin fazla olması, yoğun emek tarımı yapıldığından ciddi bir istihdam sağlaması ve yetiştirmede ekolojik koşulların kalite üzerine etkisinin fazla olmasından dolayı her yerde tarımı yapılamadığından ihraç potansiyeli yüksek bitki gruplarını oluşturma gibi özellikleri olduğunu belirten KIRAÇ, ilçede yetişen elma, çilek, fasulye gibi bitkilerde ilçenin iklim özellikleri nedeniyle aroma bakımından üstün durumda olduğunu, ilçe koşullarında yetişen nane, kekik, reyhan, sarımsak, soğan ve maydanoz gibi tıbbı aromatik bitkilerde de bölgeye has bu aroma özelliğinin benzer özellik gösterdiği söyledi. Kıraç, batı İllerimizde birçok ihracatçı firmanın özellikle 1200 m’den yüksek rakıma sahip kesimlerde çiftçilerle sözleşme yaparak bu bitkileri ektirdiklerini ve daha ürün çıkmadan pazarının hazırlandığını, ilçede bu bitkileri üretenlerin ve dolayısıyla üretim alanlarının artırılmasıyla beraber ilçemizde batıda olduğu gibi sözleşmeli tarım modelini gerçekleştirmek istediklerini ifade etti.

 

Göksun Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa YILDIRIMER ise Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği kursunun günde 4 saatten toplam 104 saat olarak verileceğini, kursa toplam 65 kursiyerimiz kayıt yaptırdığını belirterek, kursu bitirenlerin çalışma alanları hakkında bilgiler verdi.

Göksun Ziraat Odası Başkanlığının kursa teşrif eden ilçe protokol üyeleri ve kursiyerlere ikramlarıyla devam eden program Göksun Ziraat Odası Başkanı Selim CÜCE’nin Göksun’lu çiftçilerin özelliklerini ilçede tarımsal anlamda karşılaşılan sorunlarını anlatan kapanış konuşmasıyla son buldu.

 

Kursun açılışına Göksun Kaymakamı Ali Hamza PEHLİVAN, Göksun Belediye Başkanı Yard. Doç. Dr. Ramazan HURÇ, Göksun Cumhuriyet Başsavcısı Harun GÜVEN, Göksun Emniyet Müdürü Ali UZUN, Göksun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Mesut KIRAÇ, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Kazım Alagöz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Sait ŞAHİN, Göksun Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa YILDIRIMER, Göksun Ziraat Bankası Müdürü Fatih AY, Ziraat Odası Başkanı Selim CÜCE, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik personelleri, eğitmenler ve kursiyerler katıldı.

 

 

GÖKSUNDA TIBBİ ve AROMATİK BİTKİLER KURSU AÇILDI (1)

GÖKSUNDA TIBBİ ve AROMATİK BİTKİLER KURSU AÇILDI (2)

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Kar yağışı Göksun-Kayseri karayolunda geçit vermiyor Kar yağışı Göksun-Kayseri karayolunda g...

Göksun ilçesinde etkili olan kar yağışı nedeniyle Göksun-Kayseri karayolunda ulaşımı güçlükle sağlanıyor. İlçede iki gündür devam eden ...

Göksun Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi Proje Faaliyetlerini Başlattı Göksun Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi ...

Göksun Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi, “Memleket Meselesine Çözüm Üretiyoruz” adlı projeyi, tanıtım toplantısı düzenleyerek başlattı....

Atatürk, Göksun İlçemizde Anıldı Atatürk, Göksun İlçemizde Anıldı

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 76. yıl dönümünde düzenlenen törenlerle Göksun...

Göksun Belediye Başkanı Başkan Aydın’ın Cumhuriyet Bayramı Mesajı Göksun Belediye Başkanı Başkan Aydın’ın ...

Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın, yayınladığı bir mesajla Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 91’inci yılını ku...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZDÜ EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZD...

Ekinözü İlçesinde geçmişte Belediye başkanı olarak görev yap...

Şehit Evliya İlokulunda deprem Şehidi Av. Ayyüce Sayar adına kütüphane açıldı. Şehit Evliya İlokulunda d...

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden Av...

İYİ Parti,KMBŞ Belediye Başkan Adayı Mesut Dedeoğlu Projelerini basınla paylaştı. İYİ Parti,KMBŞ Belediye B...

İYİ Parti, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Me...

Onikişubat İlçesinin Robotex Türkiye robot turnuvası başarısı Onikişubat İlçesinin Robo...

Robotex Türkiye robot turnuvası bölge yarışması 23 ve 24 Mar...

Süreyya Güneş Anaokulu Sabahçı Sınıfların M.Akif Ersoy Programı Süreyya Güneş Anaokulu Sa...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

320. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 320. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Hayalin canlanıyor ufka dalarken gözüm Bilmesin hiç bir ki...

Süreyya Güneş Anaokulunun Minik öğrencileri İstiklal Marşımızı okuyarak gururumuz oldu Süreyya Güneş Anaokulunun...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

Kahramanmaraş’ta Yine Deprem Oldu Kahramanmaraş’ta Yi...

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra zaman...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bayramın kaç gün olduğunu açıkladı Cumhurbaşkanı Erdoğan Bay...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kamu çalışanlarımızın 10 Nisan...

Kahramanmaraş’ta 8 Bin 303 Konutun Daha Kurası Çekildi Kahramanmaraş’ta 8 Bin 30...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katı...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ