Son yıllarda artan trafik kazalarında çok sayıda vatandaş hayatını kaybetti. Trafik kazalarının nasıl önlenmesi gerektiği konusunda değerlendirme yapan Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Kuybu, “Son 10 yılda 42 bin 547 vatandaş hayatını kaybetti. Bu kazaların önlenmesi için eğitim şart” dedi.

Sadece 9 Günlük Kurban Bayram tatili boyunca 142 vatandaşın trafik kazası nedeniyle hayatını kaybettiğini söyleyen Kuybu, ulaştırma bakanlığı tarafından belirlenen sınav alanlarının tüm hava şartlarını göz önünde bulundurarak hazırlaması gerektiğinin altını çizdi. Ehliyetlerin verilişinde şehir içi ve şehirlerarası diye ayrıştırılması gerektiğini söyleyen Kuybu, şunları kaydetti: “Sürücü kurslarının eğitim ve sınav alanlarının ulaştırma bakanlığımız tarafından yağış, kar, buz gibi hava muhalefetleri ve zorluklar göz önünde bulundurularak hazırlanmalıdır. Ehliyetlerin verilişinin şehir içi ve şehirlerarası diye ayrıştırılması şarttır. Ticari araçlarda uygulanan şehirlerarası 4,5 saat sürüş hakkı, şoförün sürüş saatleri, yük ve yolcu kapasitesi denetlenmesi uygulamasının aynı şekilde özel araçlarda yapılması gerekmektedir.

” ‘HER ZAMAN OLDUĞU GİBİ ÖNCE EĞİTİM, EĞİTİM, EĞİTİM DİYORUZ’

Trafik kazalarının en aza indirgenmesinde eğitimin şart olduğunun altını çizen Kuybu, “Trafik kuralları ve sürücü eğitimlerinin ilkokul 5.sınıftan başlayarak lise son sınıfa kadar ders olarak verilmesi; insanlarımızın araç kullanmaya başlamadan önce şoförlük bilincini benliğine tamamen yerleştirmesi gerekmektedir. Unutmayalım ki kazaları araçlar değil insanlar yapar. O zaman değişime insanlardan başlamalıdır. Trafikte dikkatli ve saygılı olmak esastır1 dedi