Bankalar ürün olarak hizmet üreten sektörler arasında gösterilebilir. Bankaların 17 yaş üstü ve düzenli harcamaları bulunan kişileri hedef kitle olarak benimsedikleri söylenebilir. Hedefledikleri kitle dolayısıyla bankalar çok çeşitli müşteri potansiyeline sahiptir. Müşteri potansiyeline sahip olmalarında ki etken faktörlerinden birisi http://www.hesaplamak.net/ de ürettikleri hizmeti sunmada araç olarak kullandıkları “kredi kartı” faktörüdür. Kredi kartı, kişilerin nakit para taşımaksızın kaydi para ile mal ve hizmet satın almalarına olanak tanıyan bir ödeme aracıdır. Bu ödeme aracı ile mal ve hizmetlerin bedellerinin belli bir süre sonra ödenmesi veya belirli bir faiz karşılığında taksitlendirilmesi yoluyla kredi kullanılabildiği gibi, nakit para çekilebilmesi de mümkündür.

Mülkiyeti bir banka ya da finansal bir kuruma ait olan ve bankanın müşterilerine belirli bir kredi limiti dâhilinde işyerlerinden mal ve hizmet satın alma ile nakit ödeme veya ATM’lerden nakit çekimlerde kullanılması için verilen kart, kredi kartı olarak adlandırılmaktadır. Kredi kartı günümüzde borç ödemelerinde çekin yerini almıştır (Yılmaz & Çatalbaş Karpat, 2007). Tüketici kültürü, tüketicilerin büyük bir kısmının gösterdiği iyi ürün ve hizmetin takip edildiği, tüketildiği bir arayıştır. Paraya karşı değişen tutumlar tüketici kültürünün geniş çevreye yayılmasında etkili bir ayırıcı özelliktir (Roberts & Jones, 2001). Günümüzde paranın yerini kredi kartının aldığı düşünüldüğünde tüketici kültürünün yayılmasında kredi kartına karşı http://www.hesaplamak.net/kredi-karti-gecikme-faizi-hesaplama.html sergilenen tutumun önemli rol oynadığı söylenebilir. Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nda kredi kartı; “nakit kullanımı gerekmeksizin mal ve hizmet alımı veya nakit çekme olanağı sağlayan basılı kartı veya fiziki varlığı bulunmayan kart numarasını ifade eder” şeklinde tanımlanmıştır (Kaya, 2008). Kredi kartı kullanımı dikkat çekici biçimde artmaktadır. Bunun sebeplerinden biri çağımız insanlarının gereksinimlerinin artan bir trend göstermesidir. Şüphesiz gereksinimlerin sürekli artış göstermesi, şirketlerin ürettikleri ürünleri tüketicilerin ihtiyacı haline getirecek yan ürünlerle desteklemesinden kaynaklanmaktadır. İnsanların bu ihtiyaçlarını karşılamada zaman zaman nakit para sıkıntısı yaşaması ve dolayısıyla kredi kartı kullanımına kayması doğal bir davranıştır.

Kişilerin kredi kartı kullanımını tercih etmelerindeki sebeplerinden birkaçı şu şekilde sıralanabilir; alışverişte kullanışlılık, güvenlik (büyük miktarda nakit para taşımanın günümüz koşullarında tehlikeli olabileceği aşikârdır), ve bankaların müşterilerine sağladıkları çeşitli avantajlar (fazladan taksit imkânı, çeşitli hediyeler ve bankaların özel isimler verdiği ek para hediyeleri).   Bu nedenlerden dolayıdır ki, klasik ödeme sistemi dışında paranın yerine kullanılabilen kredi kartları yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Kredi kartı, bankanızda krediniz olması demektir (Yılmaz & Çatalbaş Karpat, 2007). Tahminlere göre 2015 yılında Amerika’da yaşayan yetişkin insanların % 80’i kredi kartı taşıyor olması bekleniyor. 1991 – 2002 yılları arasında tüketicilerin geri ödedikleri kredi miktarı dikkat çekecek bir şekilde artış gösterip, 247 milyar dolardan 712 milyar dolara yükselmiştir (Hogarth, Hilgert, & Kolodinsky, 2004). Bugün toplumda kredi kartlarının yaşamı kolaylaştırdığına dair olumlu bir algı olmasına rağmen kimi http://www.hesaplamak.net/kredi-karti-gecikme-faizi-hesaplama.html tüketicilerin yüksek faiz, kart aidatı ve gereksiz harcamalara sebebiyet verdiğine ilişkin olumsuz görüşleri de mevcuttur (Yılmaz, Çatalbaş Karpat, & Çelik, 2008). Bu çalışmada, önce kredi kartı müşterilerinin kredi kartına ilişkin tutularını oluşturan faktörler Açıklayıcı Faktör Analizi yardımı ile belirlenmiş, daha da sonra bulunan faktörlerin bağımlı değişkenler üzerindeki etkileri Çoklu Regresyon Analizi ile araştırılmıştır.