Maraşta Haber
Maraşta Haber

Korkunç İddia: “ÇED ile Oynandı!”

Yurdakurban: “Santral İçin Alınan ÇED Raporu Mevzuat ve Yönetmeliklere Aykırıdır” Bakış Eski Belediye Başkanı Kamber Yurdakurban, Akbayır Kasabasında kurulması planlanan Termik Santrali için ilk ÇED raporunun olumsuz çıktığını daha sonra koordinatların değiştirilerek yeniden olumlu ÇED raporu hazırlandığını ifade ederek, “Termik Santrali’nin yapılması için alınan ÇED raporu ilgili mevzuat ve yönetmeliklere aykırıdır” dedi. Yurdakurban kamuoyuna yaptığı […]

Korkunç İddia: “ÇED ile Oynandı!”

27 Şubat 2018 - 16:22A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Yurdakurban: “Santral İçin Alınan ÇED Raporu Mevzuat ve Yönetmeliklere Aykırıdır”

Bakış Eski Belediye Başkanı Kamber Yurdakurban, Akbayır Kasabasında kurulması planlanan Termik Santrali için ilk ÇED raporunun olumsuz çıktığını daha sonra koordinatların değiştirilerek yeniden olumlu ÇED raporu hazırlandığını ifade ederek, “Termik Santrali’nin yapılması için alınan ÇED raporu ilgili mevzuat ve yönetmeliklere aykırıdır” dedi.

Yurdakurban kamuoyuna yaptığı açıklamalarda ilginç ve çarpıcı bilgiler aktardı. Yurdakurban açıklamalarında şunları söyledi:

“Diler Elektrik Üretim Anonim Şirketinin, Akbayır Mahallesi’ne Termik Santrali kurmak için 2007 yılında kömür rezervini belirlemek amacıyla sondaj çalışmalarının yanı sıra Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecini de başladı. 2007 yılında başlatılan ÇED raporu süreci, Devlet Su İşleri’nin (DSİ) santral yapılacak bölgelerin büyük bir kısmı Kavaktepe Barajı Sulama Sahası içerisinde kaldığı yönünde görüş bildirmesi ve müdahil olması üzerine iptal edildi.

Diler Elektrik Üretim Anonim Şirketi, ÇED raporu sürecinin olumsuz sonuçlanması neticesinde santral yapılacak alanın koordinatlarını değiştirerek, ÇED raporu sürecini yeniden başlatmıştır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün bu bölgeyle ilgili resmi yazısında Elbistan ilçesi hudutları dahilinde Diler Elektrik Üretim A.Ş. bünyesinde bulunan sahaya, 25 Nisan 2011 tarihinden 25 Nisan 2021 tarihine kadar geçerli olmak üzere 10 yıl süreli işletme ruhsatı verilmiştir.

Diler Elektrik ve Üretim A.Ş. tarafından, ruhsat sahası üzerinde yapılması planlanan Diler Elbistan Akbayır Entegre Termik Santrali özel izin alanında, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı çalışması başlatılmıştır. Santral yapılacak alan küçültülmüş, Kavaktepe Barajı Sulama sahası, bölgedeki sit alanları ve yerleşim alanları göz ardı edilmiştir. Santral yapılacak bölgenin coğrafi konumu, yerleşim özellikleri ve tarım arazileri göz ardı edilerek hazırlanan iş bu imar planları ile resmi engeller aşılmaya çalışılmıştır. Diler Elbistan Akbayır Entegre Termik Santrali’nin yapılması için alınan ÇED raporu ilgili mevzuat ve yönetmeliklere aykırıdır.”

Eski başkan Yurdakurban açıklamasında yer alan ve ÇED raporunda dikkate alınmayan hususları ise şu şekilde sıraladı.

“1- Sondaj çalışmaları neticesinde elde edilen kömür Yerli ve Islak olup Enerjisi de çok düşüktür. Raporlarda kömürün nem oranının %52, ısı değerinin 860 ile 1200 kcal arası ısıl bir değere sahip olduğu belirtilmektedir ki bu da bölgedeki kömürün topraktan biraz daha enerjik olduğunu göstermektedir.

2- Santral çalışmaya başladığı takdirde çevreye kül ile birlikte yüksek miktarda kükürtdioksit ve karbondioksit gazı yayılacak, bölgedeki tarım arazilerinde ciddi verim kayıpları yaşanacaktır.

3- Kömür çıkartmak için yapılacak hafriyat çalışmalarını kolaylaştırmak için patlatma çalışmaları yapılacak, yapılacak patlatmalar hava ve ses kirliliğine neden olacaktır.

4- Kömür çıkarmak için oluşan hafriyat, kömürün yanmasından sonra ortaya çıkacak kül ve santralin çalışması sonucu çevreye bırakılacak kirli su, santralin çevresini olumsuz etkileyecektir.

5- Santralin çalışması için yer altı suları kullanılacaktır. Bu da bölgenin su kaynaklarını kurutacaktır. Yer altı su seviyesinin kuruması, beraberinde obruk oluşumunu tetikleyecektir.

6- Daha önce bölgede faaliyet gösteren Afşin-Elbistan Termik santrallerinin iklim değişikliklerine yaptığı etkiye Akbayır’da yapılacak Termik Santrali’nin etkisi de eklenince bölgedeki iklim değişiklikleri artacaktır.

7-  Akbayır Entegre Termik Santrali’nin kurulum ve çalışması için ilk etapta 18.000 dönüm, devamında da 25.000 dönüm son derece verimli tarım arazi kullanılacaktır. Bu kadar verimli ve Kavaktepe ve Söğütlü Barajı yapıldığı takdirde sulu hale gelecek tarım arazilerinin bu şekilde yok edilmesi Türkiye’nin en büyük ovalarından biri olan Elbistan ovasındaki tarım ve hayvancılık faaliyetlerine ciddi zararlar vereceği gibi tarım ve hayvancılık yaparak geçimini sağlayan binlerce insan da mağdur edilecektir.

8- Elbistan İlçesi, Akbayır Mahallesi’ne yapılması düşünülen Diler Elbistan Akbayır Entegre Termik Santrali’nin yapılması halinde Akbayır Mahallesi tamamen yok olacaktır.”

Yurdakurban, halktan saklandığı ifade edilen konu hakkında açıklamalarını şu sözlerle tamamladı:

“Söz konusu santral, Bakış Mahallesine yaklaşık 2 bin 500 metre, Demircilik Mahallesine 4 bin metre, Söğütlü Mahallesine 4 bin metre, Çiçek Mahallesine 4 bin 500 metre, Köseyahya Mahallesine 6 bin metre, Gücük Mahallesine 7 bin metre, Tepebaşı Mahallesine 7 bin 500 metre ve Elbistan ilçesine yaklaşık 8 kilometre mesafe uzaklıktadır. Tüm bu mesafeler göz önüne alındığında adeta insanların yaşam alanı yok edilecektir. Yüz binlerce insan, santralin doğuracağı çevresel felaketler ve olumsuzluklardan doğrudan doğruya etkilenecektir.

Termik santralinin faaliyete geçmesi halinde bölgemizde hava kirliliği daha da artacak, bölgenin kanayan yarası olan kanser hastalıklarının önü alınamayacaktır. Hava kirliliğinin artması, bölgeyi yaşanamaz hale getirecek ve Elbistan İlçesi’nden göçler başlayacaktır. Bu durum Elbistan İlçesi’nin sosyal, ekonomik ve kültürel gelişimini de olumsuz etkileyecektir. Türkiye’nin en verimli ovalarından biri olan Elbistan ovasında, tarım ve hayvancılık yapıldığı takdirde, ülke ekonomisine daha yararlı olacağı inancındayım.

Kaldı ki benim gibi düşündüğüne inandığım birçok kişi Elbistan da bir termik santralinin daha yapılmasını istememektedir. Başta bölge Milletvekilimiz Sayın Mahir Ünal Bey’in, siyasi parti ilçe başkanlarının, Sivil Toplum Örgütü ve Meslek Kuruluşu Temsilcileri ile bölge halkının Termik Santralinin yapılmasına engel olmaları hususunda elinden geleceğini yapacağına ve Elbistan’ın bu şekilde yok olmasına sessiz kalmayacaklarına inanıyorum.”

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Kahramanmaraş’ta 8 Bin 303 Konutun Daha Kurası Çekildi Kahramanmaraş’ta 8 Bin 303 Konutun Daha ...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katıldığı programda, 7 bin 858 konut ve 445 köy evinin kurası çekildi. Cumhurba...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli Çağrıda Bulundu. Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkan...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli Emekli Uzman Çavuşlar, Uzman Çavuşlar Ve Eski Uzman Çavuşların Sorunlarının ...

Satrançta Aziz Sancar Anadolu Lisesine 2.lil ve 4. lük ödülü Satrançta Aziz Sancar Anadolu Lisesine 2...

Onikişubat Aziz Sancar Anadolu Lisesi öğrencileri, Gençlik Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Satranç Müsabakasında Ķız öğrenciler...

İNSAN BU FİYATLARI GÖRÜNCE UTANIR… İNSAN BU FİYATLARI GÖRÜNCE UTANIR…

Şüphesiz iktidardan ülkeyi yönetenlerden, vatandaşı bu yoksulluk sarmalına sokanlardan söz ediyorum. Hayat pahalılığı Bütün ağırlıkları...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZDÜ EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZD...

Ekinözü İlçesinde geçmişte Belediye başkanı olarak görev yap...

Şehit Evliya İlokulunda deprem Şehidi Av. Ayyüce Sayar adına kütüphane açıldı. Şehit Evliya İlokulunda d...

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden Av...

İYİ Parti,KMBŞ Belediye Başkan Adayı Mesut Dedeoğlu Projelerini basınla paylaştı. İYİ Parti,KMBŞ Belediye B...

İYİ Parti, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Me...

Onikişubat İlçesinin Robotex Türkiye robot turnuvası başarısı Onikişubat İlçesinin Robo...

Robotex Türkiye robot turnuvası bölge yarışması 23 ve 24 Mar...

Süreyya Güneş Anaokulu Sabahçı Sınıfların M.Akif Ersoy Programı Süreyya Güneş Anaokulu Sa...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

320. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 320. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Hayalin canlanıyor ufka dalarken gözüm Bilmesin hiç bir ki...

Süreyya Güneş Anaokulunun Minik öğrencileri İstiklal Marşımızı okuyarak gururumuz oldu Süreyya Güneş Anaokulunun...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

Kahramanmaraş’ta Yine Deprem Oldu Kahramanmaraş’ta Yi...

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra zaman...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bayramın kaç gün olduğunu açıkladı Cumhurbaşkanı Erdoğan Bay...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kamu çalışanlarımızın 10 Nisan...

Kahramanmaraş’ta 8 Bin 303 Konutun Daha Kurası Çekildi Kahramanmaraş’ta 8 Bin 30...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katı...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ