Kahramanmaraş – Onikişubat İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü bünyesinde adaylık süreci çalışmalarını devam ettiren, aday öğretmenlere seminer çalışmaları konuları arasında bulunan  “Öğretmenlik Sanatının Sırları” anlatıldı.

Habere Ait Fotoğraflar İçin Tıklayın

Kahramanmaraş Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitimi Müdürlüğü toplantı salonunda, Eğitim koordinatörü Selahattin Uğur tarafından sunu eşliğinde aday öğretmenlerle karşılıklı olarak fikir alışverişinde bulunarak “Öğretmenlik Sanatının Sırları” hakkında bilgi verildi.

“Allah, sizi hiçbir şey bilmez bir halde sizi anne karnından çıkardı ve size kulaklar, gözler ve kalpler verdi. (Duyu Organları)

“O Rahman Allah İnsanı yarattı. Ona düşüncesini açıklamayı öğretti.”

“De ki: Rabbim ilmimi artır”

Allah, öğretmenlerle öğretir” diyerek seminerine başlayan Uğur daha sonra şunları anlattı:

“Öğretimin kalitesi öğretmenin kalitesiyle doğru orantılıdır. Ancak, manevi motivasyonu çok iyi, Öğrencilerle ve velilerle güzel iletişim kurabilen, Derslerin özel öğretim yöntemlerini iyi bilen, Alan bilgisi yeterli, Mesleğinde maharetli eğitimciler  İLHAM VEREN SANATKÂR ÖĞRETMENDİRLER.

Sanatkâr öğretmen sanatını icra etmekten zevk alır. Yüzündeki tebessüm değil sınıfa girerken gün boyu eksilmez. Öğrenciler onu tebessümüyle ve sevecenliği ile hatırlar. Sanatkâr öğretmen işine yüreğini koyar, vazifesinin sorumluluğunu her an hisseder. Öğretme niyetiyle sınıfa girer. Niyetine göre sonuç alacağını bilir. Gönüldeki samimiyet meslekteki maharetle birleştiğinde çağın gerektirdiği bilgiyle donanmış muhteşem ve mutena şahsiyetler yetişir.

Sanatkâr öğretmen sevgi, ilgi ve bilgi sac ayağı üzerinde yüreğinde pişirdiklerini yüreklere gönderdiği ölçüde sanatkardır. Öğretmenin öğreteceği bilgilerden önce göstereceği ilgi etkilidir. İlgisiz ve sevgisiz verilen bilgi, ilgisiz ve sevgisiz insanları yetiştirir. Sanatkâr öğretmen, öğretmeden önce sevdirir.  

Sanatkâr öğretmen otoriter değil rehberdir. Öğrencilerin sorunlarıyla ilgilenir, tavır ve davranışlarıyla, duruşuyla ve sunuşuyla, sözüyle ve özüyle onlara yol gösterir, önlerine ışık olur. Rehber olmak ve ilham vermek sanattaki en büyük sırdır.

Sanatkâr öğretmen öğrencilerinin duygularını, düşüncelerini anlamaya çalışır, onlarla bütünleşir. Onları dinlemek ve anlamak öğretilecek bilgi ve değerlerin nabza göre şerbet verilircesine kıymetini artıracaktır. Öğrencilere anlatılmak istenenler aslında onların anlaşılmasında gizlidir.

Sanatkâr öğretmen kendisine ve çocuğuna nasıl davranılmasını istiyorsa öğrencisine öyle davranır. Çocukları kendisine emanet edildiği gibi Öğrencilerinin de gönülleri, zihinleri ve zamanları da emanettir.

Sanatkâr Öğretmen, Öğrencilerinin Sorunlarını dinlemeye vakit ayırır. Bilir ki sorununu çözdüğü ölçüde öğrencisini kazanmıştır. Sanatkâr öğretmen öğrencisinin ruhi ve bedeni özelliklerini çok iyi bilir. Bir heykeltıraşın taşı ve özelliklerini bildiği gibi, sanatını icra edeceği, şahsiyetini inşa edeceği öğrencilerinin psikolojilerini çok iyi bilir.

Sanatkâr öğretmen kendini her an yenileyendir. Kendini yenilemeyen bir öğretmen; mesleğinde ilerlemeyen ve gelişmeleri takip etmeyen bir doktordan daha vahim durumdadır. Sanatkâr öğretmen öğrencisine değer verir, onları önemser ve onların arasından gelecekte topluma, devlete ve dünyaya hizmet edecek büyük insanların çıkacağını unutmaz.

Geçmişte ve günümüzde insanlığa hizmeti geçen her büyük insanın mutlaka öğretmenleri vardı. Geleceğin büyüklerinin de öğretmenleri olacaktır” dedi.